Aandeel BankFinancial

Bizarre wending earnings call voedt speculatie bij deze kleine Amerikaanse bank

BankFinancial is een Amerikaanse gemeenschapsbank met 18 filialen voornamelijk verspreid over de buitenwijken van Chicago. Verder heeft het 6 kantoren in andere staten namelijk in Florida, Texas, Pennsylvania, North Carolina en Utah.

Dat het slechts een lokaal bankje betreft blijkt uit de activa van slechts 1,5 miljard. Ter vergelijking: ING doet bijna 1 biljoen aan activa, ABN 380 miljard en het onlangs overgenomen KNAB 17 miljard. Kortom, BankFinancial met slechts een market cap van 125 miljoen lijkt een stuk beter te behappen.

Portefeuille op orde

De kleinere banken hebben het momenteel moeilijk in de V.S., maar bij BankFinancial lijken er vooralsnog weinig problemen te zijn. Als hypotheekverstrekker zitten ze voornamelijk in minder risicovolle eengezinswoningen en de portefeuille van klantendeposito’s is breed gespreid.

De kwaliteit van de portefeuille zorgt er dan ook voor dat het niet de goedkoopste lokale bank is qua waardering. Het aandeel wordt momenteel verhandeld rond een tientje, terwijl de boekwaarde $12,45 per aandeel is. Onder aan de streep maakt de bank winst en het keert een dividend uit van zo’n 4%, maar over een langere periode zijn de resultaten niet om naar huis te schrijven.

Als eerste indicator voor winstgevendheid van banken wordt vaak de ROE (Return on Equity: Nettowinst/Eigen Vermogen) gebruikt. In het geval van BankFinancial komen we dan uit op een teleurstellende 5,83%.

Aandeelhouders die er sinds de beursgang inzitten kijken dan ook terug op een teleurstellend rendement. Er zijn dus wat dividenden ontvangen, maar de koers van de aandelen is niet gestegen.

Vriendjespolitiek en zelfverrijking?

Waar we in de aankoop van gisteren er vrijwel zeker van zijn dat de belangen van aandeelhouders en het management gestroomlijnd zijn, lijkt dit bij BankFinancial allerminst het geval.

Morgan Gasior is de CEO en is opmerkelijk genoeg al sinds 1983 al directeur bij Bank Financial op een leeftijd van 60 jaar. Dit is bijzonder, want indien we terugrekenen bekleedde hij deze positie al op zijn 19e. Er lijkt hier sprake te zijn geweest van vriendjespolitiek, maar vanuit de beschikbare documentatie is dit niet te herleiden.

Als CEO bezit hij slechts 2,5% van de aandelen en daar is hij sinds de beursgang in 2006 niet rijk van geworden. Toch hoeven we geen medelijden met hem te hebben, hij geniet een prima salaris van 600.000 dollar per jaar. In de wereld van gemeenschapsbanken is dit niet abnormaal, maar hier mag je als aandeelhouder wel prestaties voor verwachten.

Juist deze prestaties bleven uit en dit leidde tot een bizarre wending in de earnings call, hieronder hebben we het transcript vertaald naar het Nederlands:

Operator
Onze volgende vraag komt van [ Stephen Buckman ] van [ Buckman ] Capital.

Stephen Buckman 
Ik ben een aandeelhouder die 18, 19 jaar geleden deelnam aan de conversie. En ik heb ook een meer holistische vraag. En dat is wat is de rol van de Raad van Bestuur? En ik verwijs u naar een opmerking die u tijdens een conference call maakte op 2 mei 2022.

En wat u zei, ik citeer: “Nou, ten eerste denk ik dat we ons nu in een positie bevinden waarin ons doel voor het derde kwartaal en het vierde kwartaal is om rond de $ 0,23 tot $ 0,26 per aandeel te blijven. Dus ik ga proberen die $ 1 per aandeel te halen in ons derde en vierde kwartaal.” Dit is 2022. En vanaf volgend jaar verschuift het doel naar $0,30 of ergens tussen $0,30 en $0,34.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar het feit is dat 18 jaar later jij de enige bent die hier beter van wordt. Onze boekwaarde, onze aandelenkoers en onze franchisewaarde zijn allemaal lager dan in 2004, toen jij je omvormde. Wat is de rol van de Raad van Bestuur als het gaat om jullie achterblijvende prestaties in deze periode?

F. Morgan Gasior BankFinancial Corporation – Voorzitter, CEO & President
Nee, dit is de beleggersconferentie. We zijn hier om de inkomsten te bespreken.

Stephen Buckman 
Ik citeer u rechtstreeks van 2 mei 2022 [onverstaanbaar], bekijk de conference call.

F. Morgan Gasior BankFinancial Corporation – Voorzitter, CEO & President
Als u dit offline wilt bespreken, dan doen we dat graag.

Stephen Buckman 
Nee. Nee, ik heb liever dat dit in een openbaar forum gebeurt.

F. Morgan Gasior BankFinancial Corporation – Voorzitter, CEO & President
Nou, daar laten we het bij. Ik denk niet dat dit het juiste forum hiervoor is. Als u wilt…

Stephen Buckman 
Uw ondermaatse prestaties gedurende 19 jaar zijn openbaar. Dus wilt u er publiekelijk op ingaan of wilt u doen alsof het niet bestaat?

F. Morgan Gasior BankFinancial Corporation – Voorzitter, CEO & President
Nou, ik denk dat we het laten waar ik zei. Dit is de beleggersconferentie. Als u er offline over wilt praten, dan doen we dat graag. Maar ik bedoel…

Stephen Buckman 
En ik vind dat uw lafheid om kwesties aan te pakken die alle publieke aandeelhouders aangaan, ernstig is – onthutsend is. Daar laat ik het bij. Ik denk dat u uw werk veel beter zou kunnen doen. Ik denk dat u zou moeten kijken naar strategische alternatieven. Daar laat ik het bij.

Wat betreft Stephen Buckman bleef het hier inderdaad bij. Voor Morgan Gasior bleek dit echter niet het geval:

Charles Winnik
Morgan, dit is [ Charles Winnik ]. Op 5 februari 2013 kreeg u tijdens uw laatste gesprek vragen over de verkoop van de bank en u impliceerde dat het niet de juiste beslissing was omdat er betere tijden voor u aanbreken. Nou, ik kan het zeker niet oneens zijn met uw beoordeling, vooral gezien de prestaties van de afgelopen jaren. Ik zie niet echt een andere weg die gunstiger zou zijn voor aandeelhouders dan een verkoop. En hoewel de winstvooruitzichten zeker zijn verbeterd, genereert uw volledige winstcapaciteit nog steeds rendementen die veel lager zijn dan uw kapitaalkosten, wat in feite aandeelhouderswaarde vernietigt. Uw efficiencyratio is gewoon te hoog. En terwijl de kredietgroei altijd om de hoek ligt, geeft u in elk gesprek toe dat de concurrentie intens is, wat ik beaam, wat eigenlijk de gefragmenteerde aard van de markten en de behoefte aan consolidatie rechtvaardigt. Dus ja, we hebben verbeterde vooruitzichten en een flink kapitaal, maar alle negatieve factoren spreken voor zich.

Dus mijn vraag is eigenlijk — jullie hebben de meeste kredietproblemen nu achter de rug. Kunnen jullie de aandeelhouders een geloofwaardig plan bieden dat meer waarde genereert dan wat jullie mogelijk ontvangen in een fusie- en overnametransactie?

Ook Jason Stock die met zijn hedgefonds iets minder dan 10% van de aandelen bezit deed nog een duit in het zakje:

Zoals u weet, zijn we al langetermijnbeleggers in BankFinancial en zijn we over het algemeen niet het type belegger dat graag lastig is. Maar als eigenaars van meer dan 9% van het bedrijf zou het waarschijnlijk onverantwoord zijn als ik niet zou zeggen dat we het eens zijn met alle opmerkingen die zijn gemaakt over de vooruitzichten voor de bank als onafhankelijke entiteit.

Activistisch aandeelhouder stapt aan boord

Een week na de earnings call werd Ben Mackovak van Strategic Value Bank Investors, een fonds dat gespecialiseerd is in gemeenschapsbanken, toegevoegd aan het bestuur nadat het een positie van 5,2% had opgebouwd.

Uit de SEC-fillings staat het volgende:

De Rapporterende Personen verwierven de aandelen gerapporteerd op dit Schedule 13D voor beleggingsdoeleinden. De Rapporterende Personen kochten de aandelen op basis van de overtuiging dat de aandelen, op het moment van aankoop, ondergewaardeerd waren en een aantrekkelijke beleggingsopportuniteit vertegenwoordigden. De Rapporterende Personen geloven dat er aanzienlijke mogelijkheden bestaan om de aandeelhouderswaarde te verhogen door het bedrijf te vereenvoudigen, de activiteiten te verbeteren, bepaalde onrendabele leningen op te lossen en strategische alternatieven te evalueren.

Mackovak volgt een vergelijkbare strategie van andere activisten voor gemeenschapsbanken, hij zit in de board van zo’n 10 kleine banken, dwingt hen om operationele veranderingen door te voeren. Als de multiple vervolgens niet verbetert, dring hij aan op een fusie- of overname om waarde te genereren.

Hij was onlangs te gast op de podcast van Meb Faber en klinkt als een slimme, nuchtere en capabele activist die de BankFinancial noot zou kunnen kraken.

Kortom, een speculatief idee waar nog wel wat actie voor noodzakelijk is om tot een mooie winst te komen. De risico’s aan de onderkant lijken beperkt, ondanks dat de bank niet fantastisch rendeert wordt er wel winst gemaakt en de vooruitzichten zijn aardig te noemen.

Aan de andere kant is het nog steeds onrustig onder Amerikaanse kleine banken met de New York Community Bank als meest recente voorbeeld. Indien de onrust groter wordt in de sector zou het zomaar kunnen dat BankFinancial meedaalt. Ook lijkt een algemene correctie van de beurzen steeds waarschijnlijker.

Indien een van de situatie zich voordoet, zou dit een mooi moment kunnen zijn om wat aandelen op te pikken. Dat er iets broeit lijkt in ieder geval duidelijk..

Naam: BankFinancial Corp
Ticker: BFIN
ISIN: US06643P1049 
Beurs: NASDAQ

Disclaimer

De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.

U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Andere artikelen in deze categorie:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.