Aandelen waarderen methoden uitgelegd

Aandelen waarderen: 4 waarderingsmethodes uitgelegd

Het waarderen van aandelen gaat niet alleen over cijfers. Grotendeels wel natuurlijk, maar het is vooral zaak om de waarde van een bedrijf te begrijpen. Indien je dit in de vingers hebt zul je er steeds beter in worden om de juiste aandelen te selecteren.

Indien je een aandeel juist weet te waarderen, biedt het bovendien houvast op momenten wanneer de beurs daalt en jouw aandelen meedalen. Op korte termijn is een groot deel van je rendement immers afhankelijk van het sentiment. Indien je je huiswerk goed hebt gedaan, weet je echter wat voor vlees je in de kuip hebt. Koersdalingen leveren in dit geval geen hoofdpijn op, maar bieden juist kansen. Indien je de markt op deze manier weet te benaderen, ben je al verder dan de meeste beleggers.

Hieronder vind je 4 waarderingsmethoden die je als lid van Pennywatch waarschijnlijk allemaal wel eens voorbij hebt zien komen. Vaak zul je zien dat we een combinatie van meerdere methodes toepassen.

1. Multiples

Het vergelijken van multiples zie je vaak terugkomen in onze analyses. Sommige van deze ratio’s worden veelvuldig gebruikt zoals de koers-winstverhouding (P/E), of de koers-omzetverhouding (P/S). Door deze vervolgens te vergelijken met andere bedrijven in de sector kan er een oordeel gevormd worden over de waardering ten opzichte van de gekozen benchmark.

Hierin schuilt echter wel een valkuil. Bedrijven kunnen op elkaar lijken, maar kunnen meestal niet een op een vergeleken worden. De activiteiten kunnen afwijken en hetzelfde geldt voor de strategie. Indien deze methodiek wordt gebruikt is het essentieel zoveel mogelijk appels met appels te vergelijken.

Een ander gevaar is dat de hele sector is overgewaardeerd. Denk bijvoorbeeld eens aan de maaltijdbezorgers tijdens corona. Beleggers die toen instapten kijken vandaag tegen aanzienlijke verliezen aan.

2. Sum-of-the-Parts (SOTP)

In dit geval wordt er een berekening gemaakt van de som der delen. Kortom, stel je trekt de verschillende onderdelen uit elkaar, wat is dan waarde van alle losse onderdelen bij elkaar opgeteld? Wanneer we een aandeel waarderen, pakken we een dergelijke berekening er vaak bij.

sum-of-the-parts

Een voorbeeld hiervan is Pharming Group dat twee medicijnen op de markt heeft genaamd Ruconest en Leniolisib. Stel de koers van het aandeel staat op 1,05 euro en we waarderen enkel Ruconest al op 1 euro, dan weet je in ieder geval dat je niet te veel betaald. Of anders: Je risico aan de onderkant lijkt beperkt.

Nu is dit eigenlijk ook weer te kort door de bocht. Stel een onderdeel leidt tot structurele verliezen, dan tast dit de waarde van het gehele bedrijf aan. Toch biedt deze methode vaak handvatten om tot een veiligheidsmarge te komen. Wat als “dit” en “dat” misgaat? Wat blijft er qua waarde dan nog over?

3. Historische transacties

Met deze methode waarderen we een bedrijf op basis van de prijzen die in het verleden zijn betaald in vergelijkbare fusies en overnames in de sector. Dit pasten we onlangs toe op het aandeel Clarus Corporation.

We zochten de historische transacties en de betaalde multiples in de sector vanaf 2010 erbij. Vervolgens namen we hiervan een gemiddelde. Dit gemiddelde gebruikten we vervolgens om het bedrijf te waarderen. Aangezien het bedrijf uit verschillende onderdelen bestaat, werd dit automatisch een combinatie met de Sum-of-the-Parts methode.

4. Discounted Cash Flow (DCF)

In het geval van de DCF-methode wordt de toekomstige vrije kasstroom als uitgangspunt genomen. Dit iswat er overblijft nadat de kapitaaluitgaven en het werkkapitaal zijn gefinancierd.

Wat is de DCF-formule? 

Dit is de DCF-formule:

Vrije Kasstroom = Nettowinst + Afschrijvingen + Rente – Mutatie Werkapitaal – Capex – Betaalde Dividenden

Een hoge vrije kasstroom is belangrijk voor beleggers. Dit is immers de cash die er werkelijk overblijft voor groei, het inkopen van aandelen en eventueel hogere uitkeringen van dividenden.

Houd er rekening mee dat ook deze methode niet perfect is. Meestal wordt er middels de DCF-methode een flink aantal jaren in het voren gerekend. Hierbij worden veel aannames gedaan. Deze dienen er vervolgens wel uit te komen. Indien je er onzin instopt, komt er immers ook onzin uit. De berekening kan dan de prullenbak in.

Om dit zo goed mogelijk te tackelen worden er vaak meerdere scenario’s op papier gezet. Van dit laatste zijn we groot voorstander, maar een stuk minder van de DCF-methode. Je zult dan ook zien dat we deze methode slechts weinig toepassen.

Wat is de beste methode om aandelen te waarderen?

Het waarderen van een bedrijf is complex, maar essentieel om goede resultaten op de beurs te behalen. Iedere methode biedt een unieke lens om de waarde van een bedrijf te meten.

Een heilige graal in het waarderen van een aandeel bestaat niet. Ieder bedrijf kan weer een andere benadering vereisen. Vaak is dit een combinatie van bovenstaande. Toch zijn we er dan ook nog niet. Andere aspecten zoals bijvoorbeeld de strategie en kwaliteit van het management dienen ook te worden meegenomen. Juist het leggen van deze grote puzzel is wat beleggen zo leuk maakt!

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je  niet belegde geld

Beleg tegen ongekend lage tarieven

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Kopieer de beste beleggers

Kopieer automatisch en zonder extra kosten de beste beleggers op eToro

Meer voor jou als belegger..

Een netto doelrendement van 9,3-12%

Ontvang gratis het Private Equity informatiepakket!

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.