small caps

De voordelen van beleggen in small caps

Bij Pennywatch richten we ons op beleggen in small caps. Dit zijn aandelen met een beurswaarde van minder dan 1 miljard. Vanwege de beperkte marktomvang zijn small caps vaak niet toegankelijk voor professionele beleggers. Door deze afwezigheid treden doorgaans grotere marktinefficiënties op dan bij reguliere aandelen.

Small cap aandelen geven de particuliere belegger de mogelijkheid hiervan te profiteren, waardoor de kans op het verslaan van de markt ineens een stuk groter wordt. Na het lezen van dit artikel zul je op de hoogte zijn van alle voordelen die small caps met zich meebrengen. Schuilt er ook een small cap belegger in jou?

Markten zijn inefficiënt op de korte termijn

Pak eens lukraak een grafiek van een gevestigd beursgenoteerd bedrijf. Zie je dat de hoogste koers van het jaar fors afwijkt ten opzichte van de laagste koers? Vaak zijn de verschillen tientallen procenten.

Dit is opmerkelijk aangezien de onderliggende business gedurende het jaar waarschijnlijk niet veel is veranderd. De koersvorming uit zich in pieken en dalen terwijl de business steady doorgroeit. Een deel van de koersvorming kan worden gezien als subjectief. De kopers en verkopers slagen er namelijk niet in om een juiste inschatting van de waarde te maken.

Pak nog eens 5 grafieken. Je ziet waarschijnlijk een vergelijkbaar beeld hè? Dit is het lot van iedere belegger. Indien je besluit aandelen te kopen krijg je te maken met flinke volatiliteit. Soms zijn koersbewegingen logisch, maar vaak is dit ook niet het geval. We kunnen een heel boekwerk schrijven over het hoe en waarom, maar dat is voor nu verspilde tijd.

Profiteren van een manisch-depressieve markt

Belangrijk is vooral dat je begrijpt dat de markt zich op korte termijn gedraagt als een soort manisch-depressieve patiënt. Dit is altijd zo geweest en dit zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Als belegger is het zaak hier voordeel uit te halen, wat overigens slechts een klein percentage lukt.

De sleutel tot het succes zit ‘m hier in het juist waarderen van bedrijven. Indien je in staat bent een goede inschatting van de waarde van een bedrijf te maken, dan weet je of de koers positief of negatief afwijkt van de waardeontwikkeling van een bedrijf. Wijkt de koers negatief af? Dan is het wellicht tijd om toe te happen!

Markten zijn efficiënt op de lange termijn

Toch is de markt niet dwaas. Wanneer we een stip iets verder aan de horizon zetten, zien we juist dat markten extreem efficiënt zijn. Laten we zeggen dat wijsheid met de jaren komt. De snelheid hierin verschilt. Vaak heeft dit zo’n 1, 2 of 3 jaar de tijd nodig.

Op lange termijn volgt de koers namelijk altijd de onderliggende winst. Dit is ook niet meer dan logisch. Stel een bedrijf verdient vrij stabiel jaarlijks een euro per aandeel en de koers staat op 5 euro, dan weet je dat die koers niet lang stand zal houden.

De koers van 5 euro suggereert namelijk een rendement van 20% hetgeen uitzonderlijk is. De markt zal dit verschil doorgaans binnen enkele jaren weer inlopen naar een meer logische waardering van misschien wel 10x de winst of hoger. In dit voorbeeld zou de beurskoers dan naar 10 euro of hoger moeten. Een rendement van maar liefst 100%!

Waarom knappe koppen maar moeilijk de markt verslaan

Op de beurs lopen een heleboel knappe koppen rond. Toch lukt het hen vaak niet om de markt structureel te verslaan. Dit komt onder andere doordat ze actief zijn op een markt waar aandelen vaak gevolgd worden door tientallen analisten. Deze analisten houden zich de hele werkdag bezig met het analyseren van slechts enkele bedrijven.

Dit betekent dat een schat aan informatie reeds in de koers verwerkt is. Als particuliere belegger heb je daarom in vele opzichten een informatieachterstand. Toch geldt ook hier dat de markt nog steeds inefficiënt is. Dit is maar goed ook, anders zouden een boel mensen geen werk hebben.

Wél zorgt de grote informatiestroom doorgaans voor kleinere afwijkingen ten opzichte van de intrinsieke waarde. Des te kleiner de afwijkingen, hoe moeilijker het wordt om hiervan te profiteren.

Waarom de kans om de markt te verslaan met small caps een stuk groter is

Als particulier belegger is het naïef om te denken dat je het beter zult doen dan de goed geïnformeerde knappe koppen op het Damrak of Wall Street. Je dient dus op zoek te gaan naar een plaats waar de informatiestroom beperkter is. Dit zorgt immers voor grotere inefficiënties in de markt. Deze grotere afwijkingen zorgen op zijn beurt voor grotere kansen om hiervan te profiteren.

Om je kansen te vergroten de markt te verslaan, kan het daarom verstandig zijn om je te richten op de categorie small caps. In deze beurniche zijn professionele beleggers vaak in groten getale afwezig. Dit heeft ermee te maken dat deze aandelen simpelweg niet de moeite waard zijn voor analisten om te volgen.

Professionele partijen mogen er soms niet in, omdat bijvoorbeeld de statuten dit voorschrijven. Bovendien is de marktomvang vaak niet groot genoeg en de handelsvolumes te laag. Hierdoor heeft het in- en uitstappen met grote bedragen een te grote invloed op de koers.

Voordelen beleggen in small cap aandelen

Waar je als particulier belegger in het geval van reguliere aandelen vaak in het nadeel bent van professionele partijen, buig je dit door te beleggen in small caps om naar verschillende voordelen:

  1. Informatieachterstand op professionele partijen is beperkter
  2. Inefficiënties ten opzichte van de intrinsieke waarde zijn groter
  3. Je kunt in- en uitstappen zonder de koers te beïnvloeden.
  4. Als particulier handel je in kleinere volumes, waardoor je doorgaans altijd van je stukken afkunt

Zoals je ziet creëer je door simpelweg je werkveld te verleggen, plots een voordeel ten opzichte van de grote jongens! Bovendien houdt het hier niet op. Enkele andere voordelen van beleggen in small caps zijn de volgende:

1. Gemakkelijker te begrijpen 

Bedrijven in de categorie small caps zijn vaak gemakkelijker te begrijpen. Door de beperkte omvang is het vaak een stuk eenvoudiger om het bedrijf te doorgronden. Want wees een eerlijk? Begrijp jij hoe een machine van ASML wordt gemaakt? En heb jij verstand van alle activiteiten van ING Bank? De kans is groot dat het antwoord een “nee” is. Eigenlijk zou dit al een reden moeten zijn om er niet in te beleggen.

2. Bedrijven kunnen nog lang doorgroeien

Bedrijven als Apple en Microsoft zijn ooit klein begonnen. Wanneer je er vandaag de dag in belegt, dan staat vast dat de grootste groei al achter de rug is. Bovendien betaal je vanwege de populariteit doorgaans een hogere waarderingsmultiple voor dit soort bedrijven. De kans is hierdoor zeer laag dat je de markt zult verslaan.

Wanneer je belegt in small cap aandelen, dan is deze kans een stuk groter. Door de nog kleine omvang kunnen de bedrijven mogelijk nog heel lang en hard groeien.

3. Kans op een multibagger is groter

Hierop neemt de kans toe dat je een multibagger in de portefeuille hebt. Dit betreft een aandeel in een bedrijf dat meerdere malen over de kop gaat qua beurskoers. Small caps kunnen op deze manier zorgen voor een grote impact op je financiële vrijheid. Sterker nog, je zou zomaar eens bezitter kunnen zijn van een bedrijf dat je leven voorgoed zal veranderen.

4. Overnamefantasie

Een overname van Alphabet, het moederbedrijf van Google is door de grote marktkapitalisatie vrijwel onmogelijk geworden. Bovendien zal in dit geval de toezichthouder er waarschijnlijk een stokje voor steken. Kleinere bedrijven hebben een grotere kans om te worden overgenomen. De kans op een snelle winst is in dit geval dus een stuk groter! Een leuke bijkomstigheid.

5. Weinig bekendheid leidt tot lagere waardering

Koersvorming is het gevolg van vraag en aanbod. Doordat small cap aandelen vaak weinig bekendheid genieten, is de vraag naar de aandelen vaak beperkt. Een lagere vraag betekent vaak een lagere waardering. Indien het bedrijf doorgroeit bereikt het vanzelf de status midcap. Doorgaans hoort hier meer vraag en een structureel hogere waardering bij, doordat de aandelen plots wel interessant worden voor professionele beleggers. Je kunt waarschijnlijk zelf bedenken wat er gebeurt indien het bedrijf blijft groeien.

6. Pennywatch Premium geeft veel informatie

Waar het vergaren van de juiste informatie over een bedrijf vaak een lastige klus is, maakt Pennywatch Premium dit een stuk eenvoudiger. Dagelijks speuren wij de beurs af naar interessante small cap aandelen. Onze kooptips, analyses en inzichten worden vervolgens met je gedeeld in begrijpelijke taal.

Kortom, wij doen het speurwerk en jij bepaalt vervolgens wat je er mee doet!

Klik op onderstaande hier voor direct onbeperkt toegang tot Pennywatch Premium 

 

 

 

 

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen:

Op zoek naar de volgende Tesla of Apple?

Ontvang iedere week een overzicht van kansrijke small cap aandelen