Preferente aandelen

Wat zijn preferente aandelen, en hoe werken ze? 

Preferente aandelen zijn een type aandelen die kenmerken vertonen van gewone aandelen, maar ook van obligaties. Preferente aandelen zijn ontworpen om de houders ervan een stabielere inkomstenstroom te bieden, terwijl ze tegelijkertijd enkele voordelen van regulier aandelenbezit behouden. Voor bedrijven is het een instrument om kapitaal op te halen.

In dit artikel duiken we dieper in op wat preferente aandelen zijn, hoe ze werken, en waarom ze aantrekkelijk kunnen zijn voor beleggers.

Wat zijn preferente aandelen?

Preferente aandelen zijn aandelen die voorrang hebben boven gewone aandelen wat betreft dividenduitkeringen en uitbetalingen bij liquidatie van een bedrijf. Dit betekent dat houders van preferente aandelen hun dividenduitkeringen ontvangen voordat gewone aandeelhouders hun dividenden ontvangen. Bovendien hebben preferente aandeelhouders voorrang bij de verdeling van activa als een bedrijf wordt geliquideerd.

Kenmerken van preferente aandelen

 1. Vaste dividenduitkeringen: Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van preferente aandelen is de vaste dividenduitkering. Dit dividend wordt meestal uitgedrukt als een percentage van de nominale waarde van de preferente aandelen. Deze vaste uitkeringen maken preferente aandelen vergelijkbaar met obligaties, die ook regelmatige rente-uitkeringen bieden.
 2. Voorrang bij uitbetalingen: Zoals eerder vermeld, hebben preferente aandelen voorrang boven gewone aandelen bij dividenduitkeringen en bij de liquidatie van een bedrijf. Dit betekent dat, in het geval van financiële problemen of faillissement, preferente aandeelhouders eerst worden betaald voordat gewone aandeelhouders enige uitkering ontvangen.
 3. Geen stemrecht: In de meeste gevallen hebben preferente aandeelhouders geen stemrecht bij aandeelhoudersvergaderingen. Dit is een belangrijke onderscheidende factor ten opzichte van gewone aandelen, die meestal wel stemrecht bieden.
 4. Conversierecht: Sommige preferente aandelen zijn converteerbaar, wat betekent dat ze kunnen worden omgezet in een vooraf bepaald aantal gewone aandelen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers als de koers van de gewone aandelen aanzienlijk stijgt.
 5. Call-optie: Veel preferente aandelen bevatten een call-optie, wat het bedrijf het recht geeft om de aandelen terug te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs na een bepaalde datum. Dit biedt bedrijven flexibiliteit om hun kapitaalstructuur te beheren.

Voordelen van preferente aandelen

 1. Stabiele inkomsten: De vaste dividenduitkeringen maken preferente aandelen een aantrekkelijke optie voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele en voorspelbare inkomstenstromen.
 2. Lagere volatiliteit: Omdat preferente aandelen vaste dividenden bieden en voorrang hebben bij uitbetalingen, zijn ze doorgaans minder volatiel dan gewone aandelen. Dit kan een belangrijk voordeel zijn voor risicomijdende beleggers.
 3. Hogere uitkeringen: Preferente aandelen bieden vaak hogere dividendrendementen dan gewone aandelen, vooral in tijden van lage rente.

Nadelen van preferente aandelen

 1. Geen stemrecht: Het ontbreken van stemrecht kan een nadeel zijn voor beleggers die invloed willen uitoefenen op de bedrijfsvoering.
 2. Rentegevoeligheid: De waarde van preferente aandelen kan dalen bij stijgende rentetarieven, omdat hun vaste dividenduitkeringen minder aantrekkelijk worden in vergelijking met nieuwe obligaties met hogere rente.
 3. Beperkt opwaarts potentieel: Hoewel preferente aandelen stabiele inkomsten bieden, hebben ze over het algemeen minder koersstijgingspotentieel dan gewone aandelen. Dit betekent dat houders mogelijk niet volledig profiteren van de groei van het bedrijf.

Voor wie zijn preferente aandelen geschikt?

Preferente aandelen kunnen aantrekkelijk zijn voor een breed scala aan beleggers, waaronder:

 • Inkomensgerichte beleggers: Beleggers die op zoek zijn naar stabiele en voorspelbare inkomstenstromen kunnen preferente aandelen gebruiken als een bron van vaste dividenduitkeringen.
 • Pensioenfondsen en institutionele beleggers: Deze beleggers waarderen de lagere volatiliteit en voorspelbare cashflows van preferente aandelen, die goed passen in een gediversifieerde beleggingsportefeuille.
 • Conservatieve beleggers: Beleggers die risico willen minimaliseren maar toch een hoger rendement dan obligaties nastreven, kunnen preferente aandelen overwegen.

Conclusie

Preferente aandelen bieden een uniek beleggingsprofiel dat vaak zowel stabiliteit als een hoger rendement biedt in vergelijking met gewone aandelen. Ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gediversifieerde beleggingsportefeuille, vooral voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomstenstromen en voorrang bij dividenduitkeringen.

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.