Aandeel Photon Energy

Photon Energy: Fors hogere omzet, maar brutowinst blijft gelijk

Photon Energy Group werd opgericht in 2008 en is een gevestigde speler op de zonne-energiemarkt. Het bedrijf bestrijkt het hele downstream zonne-ecosysteem, waaronder projectontwikkeling, ontwerp, bouw, exploitatie en onderhoud van zonnecentrales, de handel in onderdelen en de productie en verkoop van zonnestroom in meer dan 80 eigen centrales. De Photon Energy Group heeft ook toegang tot veelbelovende zonne-IP via een aandelenbelang in RayGen. Ten slotte heeft de Photon Energy Group voet aan de grond in de sterk groeiende markt voor waterzuivering.

Early mover met unieke focus

Photon Energy Group is een early mover op de zonne-energiemarkt met een unieke focus op de Midden- en Oost-Europese en Australische markten. De daaruit voortvloeiende knowhow en netwerken bieden toegang tot projecten in de sweet spot van duurzame energie. Photon Energy Group combineert sterke ESG-credentials met transparante rapportage, open communicatie met de kapitaalmarkt en een betrouwbaar management, waardoor het ondanks zijn nog kleine omvang zeer belegbaar is.

Photon Energy heeft zijn eerste kwartaalverslag gepubliceerd. De inkomsten stegen met 111% j.o.j., ruim boven de verwachte groei van ~60% voor het hele jaar. Er waren twee belangrijke groeifactoren: de handelsactiviteiten groeiden met 145% j.o.j. en de overname van Lerta zorgde voor EUR 4,7 miljoen aan inkomsten in het kwartaal. Investments (elektriciteitsproductie) was de enige business unit met een dalende omzet. Ongunstige weersomstandigheden leidden tot een productiedaling van bijna 10%, ondanks een lichte capaciteitsverhoging. In combinatie met lagere elektriciteitsprijzen in Tsjechië en Australië leidde dit tot een omzetdaling van 16%.

Winst gedrukt door mix

Ondanks de sterke stijging van de inkomsten bleef de brutowinst slechts gelijk op jaarbasis en daalde de EBIT met ongeveer EUR 2,1m door hogere personeelskosten (het aantal werknemers is ongeveer verdubbeld na de overname van Lerta) en bijkomende afschrijvingskosten op geactiveerde Lerta DSR-contracten. Hoewel het eerste kwartaal altijd een seizoensgebonden zwak kwartaal is, leidden de abnormaal lage elektriciteitsproductie en de sterke groei in de handel met lagere marges tot een bijzonder ongunstige productmix. Aan de positieve kant verbeterde de operationele kasstroom, hoewel nog steeds negatief, met ongeveer EUR 4,1 miljoen op jaarbasis, deels ondersteund door een vermindering van het werkkapitaal met EUR 1,4 miljoen.

Vooruitzichten voor FY23 bevestigd

Photon Energy heeft zijn verwachtingen voor FY23 bevestigd: de inkomsten zullen naar verwachting stijgen tot EUR 150 miljoen en de EBITDA tot EUR 29 miljoen. Wat de toekomstige strategie betreft, heeft Photon Energy de doelstellingen herhaald die bij de publicatie van het FY22-verslag werden meegedeeld. Na de overname van Lerta zal het segment Nieuwe Energie een belangrijke rol spelen en profiteren van het enorme marktpotentieel en de beperkte kapitaalbehoefte.

CFO stapt op

Photon Energy heeft het ontslag aangekondigd van CFO Andrej Horansky, die onlangs de functie overnam van Clemens Wohlmuth. Beiden namen om persoonlijke redenen ontslag. CEO Georg Hotar zal de taken van CFO op interim-basis overnemen totdat een nieuwe CFO is aangesteld. Het wervingsproces zal binnenkort van start gaan.

Aanbeveling en koersdoel

Bij ongewijzigde ramingen herhalen wij onze aanbeveling KOPEN met een koersdoel van EUR 4,60. Een permanente oplossing voor de CFO-positie zal het beleggersvertrouwen helpen opbouwen en de waarderingskloof helpen dichten.

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: Photon Energy N.V.
Beurs: Warschau Stock Exchange
Ticker: PEN 
ISIN: NL0010391108 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.