De Australische exploratieonderneming Vulcan Energy Resources Ltd. focust zich op de exploitatie van lithiumvoorraden in het Boven-Rijndal, die ook naar mondiale maatstaven royaal zijn. Het concept: het gebruik van thermisch water als energiebron (hydrogeothermie) combineren met de winning van lithium in de lithiumrijke geothermische pekel, zonder het milieu te vervuilen met emissies, afvalstoffen of giftige stoffen. Met een CO2-voetafdruk van “nul” is het project voorbestemd om het begin te markeren van de decarbonisatie van de batterij-industrie.
Het project
Vulcan’s Zero Carbon Lithium Project® – het is eerder een portfolio van projecten – combineert de winning van lithium, de opwaardering van lithium tot een zeer zuivere hydroxide (LiOH) en de productie van energie (hernieuwbare elektriciteit). Dankzij de pre-haalbaarheidsstudie (PFS) krijgt het project een ongeëvenaarde dimensie met een beoogde jaarlijkse LiOH-productie van 40.000 ton per jaar.
In de projectgebieden van Vulcan zal door een gefaseerde ontwikkeling een procestechnologie worden toegepast die al meer dan 20 jaar doeltreffend is gebleken bij de industriële productie van lithiumcarbonaat, de zogenaamde Directe Lithiumextractie (DLE). De geschatte voorraden van Vulcan’s Upper Rhine Valley Project hebben een totaal bereikt van ongeveer 15,85 miljoen ton LCE in JORC-conforme termen (Inferred en Indicated Mineral Resource, waarschijnlijke Mineral Reserve: 1,12 miljoen ton LCE). Een deel van 3,61 miljoen ton LCE is geclassificeerd als Indicated. Hiermee staat Vulcan Energy Resources helemaal bovenaan de ranglijst van de referentiegroep van exploratieprojecten in Europa, die allemaal gebaseerd zijn op harde rotsafzettingen.
Ongeacht hoe de vraag- en aanbodsituatie in Azië zich zal ontwikkelen: het veiligstellen van de grondstoffenvoorziening voor de Europese batterijindustrie is een uitdaging die een Europese lithiumproducent in een sterke positie plaatst. Zelfs tegen het einde van het decennium zal Europa waarschijnlijk slechts marginaal dichter bij zijn doel zijn gekomen om een onafhankelijke lithiumvoorzieningsketen op te zetten, een doelstelling die door twee belangrijke aspecten wordt geleid:
1) strategische voorzieningszekerheid en
2) het tot een minimum beperken van emissies die schadelijk zijn voor het klimaat en het milieu. De Europese batterij-industrie, die zich momenteel aan het uitbreiden is, zal sterke stimulansen hebben om de door Vulcan Energy Resources gewonnen grondstof te gebruiken.
Na de opstartfase (2022 tot 2025), die gekenmerkt wordt door kapitaaluitgaven, zal binnen 4 jaar afschrijving plaatsvinden. Het aantrekken van kapitaal blijft een belangrijk aspect voor de uitvoering van het Zero Carbon Lithium®-project in de Boven-Rijnvallei.
Presentatie Vulcan Energy Resources
Banden worden aangehaald met Nobian
Gisteren maakte Vulcan Energy Resources bekend dat het een Term Sheet-overeenkomst heeft getekend met Nobian voor de vorming van een 50/50 joint venture voor Vulcan’s geplande CLP (Central Lithium Plant). Nobian, een bedrijf dat is ontstaan uit het vroegere AkzoNobel Specialty Chemicals, werkt al meer dan een jaar samen met Vulcan en brengt zijn expertise in kristallisatie, elektrolyse en de productie van chloor-alkali producten in voor de ontwikkeling en bouw van Vulcan’s CLP (ook demofabriek) op het Industriepark Höchst bij Frankfurt.
Splitsing in Special Purpose Vehicles
Om investeringen te vergemakkelijken splitst Vulcan zijn Fase 1 op in twee afzonderlijke Special Purpose Vehicles (SPV’s). Terwijl SPV1 de fabriek en de infrastructuur voor de productie van hernieuwbare energie en lithiumchloride (LiCl) bevat, omvat SPV2 de CLP, die LiCl zal omzetten in LHM (lithiumhydroxidemonohydraat). In overeenstemming hiermee omvatten de basisgegevens van de overeenkomst met Nobian een bijdrage in contanten van 161 miljoen euro voor de financiering van CAPEX voor de CLP en de verwerving van 50% van de SPV CLP, op basis van een overeengekomen pre-money waardering van 322 miljoen euro voor SPV2. Een definitieve overeenkomst wordt binnen 10 weken verwacht.
Financieringswerkzaamheden in volle gang
Vulcan bereidt momenteel een schuldfinanciering voor met hulp van BNP Paribas. Samen met de kapitaalinbreng van Nobian zal deze naar verwachting de financieringsbehoefte voor de CLP volledig dekken. Volgens de aankondiging van Vulcan voert het bedrijf ook gesprekken met potentiële investeerders voor een aandelenfinanciering van SPV1, naast verdere schuldfinanciering. In totaal mikt de onderneming op een schuld/aandelenverhouding van 65:35 voor de totale financiering van fase 1. De afronding van alle schuld- en aandelenfinancieringen is gepland voor het eerste kwartaal van 2024.
Conclusie
Na Stellantis is Vulcan er opnieuw in geslaagd een strategisch partnerschap te verdiepen. Als toonaangevend Europees bedrijf in de productie van essentiële chemicaliën voor diverse industrieën zien wij het engagement van Nobian als een belangrijke bevestiging van Vulcan’s investeringscase. Wij herhalen ons koersdoel van 14 en onze aanbeveling KOPEN.
Grafiek
Aandeleninformatie
Bedrijf: Vulcan Energy Resources
Beurs: XETRA
Ticker: VUL
ISIN: AU0000066086
Over de auteur
Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.
Wat vond je van dit artikel?
Your page rank: