Multitude SE

Multitude SE: Kansrijk fintechbedrijf doet succesvolle herfinanciering

Multitude SE (Multitude hernoemd in 2021; voorheen Ferratum Oyj) is een internationaal fintechbedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met het verstrekken van digitale kredietverlening en mobiele bankdiensten. Het is gevestigd in Helsinki, Finland, en is aanwezig in 19 landen, voornamelijk in West- en Oost-Europa. Ferratum Bank (een volledige dochteronderneming van Multitude) kreeg in 2012 een bankvergunning van de Malta Financial Services Authority (MFSA), waardoor het bedrijf financiële producten en diensten kan leveren aan alle lidstaten van de Europese Economische Ruimte.

De belangrijkste producten van Multitude zijn leningen op afbetaling, doorlopend krediet en leningen voor flexibele betalingen. Multitude biedt consumentenkredieten van 25 tot 20.000 euro met verschillende looptijden. Ook verstrekt zij zakelijke leningen tot EUR 350.000 met looptijden van 6 tot 36 maanden.

Multitude transformeert zijn consumentenkredietactiviteiten naar een leenproducten met een laag rendement, een langere looptijd en een hogere waarde, namelijk Primeloan. Het bedrijf rolt Primeloan (dat momenteel slechts in vier landen wordt aangeboden) uit naar andere grotere markten waar het een sterke positie heeft. Ook worden de marketingactiviteiten opgevoerd en de acquisitiekanalen verfijnd om de groei van het Primeloan-volume te ondersteunen. Daarnaast is Multitude van plan zijn aanwezigheid in achtergestelde markten voor kleine bedrijven in Europa te versterken via geografische uitbreiding en partnerschappen.

Succesvolle herfinanciering

Multitude heeft een driejarige obligatie van 50 miljoen euro uitgegeven om een uitstaande obligatie met vervaldatum april 2023 af te lossen. De nieuwe uitgifte heeft een looptijd tot december 2025 en een jaarlijkse coupon met variabele rente van 3-maands Euribor plus 7,50%. De obligatie is geprijsd tegen 97% van het nominale bedrag. Deze aantrekkelijke prijsstelling voor obligatiebeleggers weerspiegelt het huidige moeilijke marktklimaat voor speculatieve emissies. De afgelopen jaren heeft het management van Multitude veel ervaring opgedaan met de plaatsing van dergelijke producten, waardoor het risico voor een succesvolle plaatsing ondanks de nog steeds moeilijke markten gering is.

Geen onzekerheid meer, meer flexibiliteit

Multitude heeft de onzekerheid over de kapitaalmarkt weggenomen door voor drie jaar in haar herfinancieringsbehoefte te voorzien. Het verse geld werd samen met de bestaande liquide middelen al gebruikt om de oude obligatie (volume van 100 miljoen euro) op 29 december af te lossen, waardoor de totale kapitaalmarktverplichtingen met 50 miljoen euro afnemen. Sinds CFO Egger het roer overnam, ligt zijn focus op het verhogen van de efficiëntie van de financiën van de groep. Met de verdere verbetering van het kasbeheer vertrouwt Multitude meer op goedkopere klantendeposito’s, die doorgaans kosteneffectiever zijn en een veel grotere flexibiliteit bieden dan obligaties.

Financiële gevolgen

De afgeloste obligatie had een rente van 5,5% plus 3-maands Euribor, terwijl het nieuwe instrument 2pp meer kost. Het gebruik van deposito’s die gemiddeld 1,6% per jaar kosten (9M 22) om de helft van de vervallende obligatie terug te betalen, verbetert echter het totale financiële resultaat met EUR 1,95 miljoen of EUR 0,09 per aandeel vanaf 2023.

Multitude

Conclusie

Volgens ons blijft Multitude haar strategie met succes uitvoeren door zich te richten op de meest winstgevende markten, haar klantenbestand met deposito’s uit te breiden en haar winstgevendheid te verbeteren. Wij menen dan ook dat Multitude goed op weg is om de EBIT-doelstelling van 30 miljoen euro voor het hele jaar 2022 te halen. In november achtte het management ook de EBIT-doelstelling van 45 miljoen euro in 2023E realistisch en haalbaar, wat onze ramingen van het bedrijfsresultaat bevestigt. Bovendien leidt de herfinanciering van de obligaties tot een upgrade van de nettowinstramingen. Daarom bevestigen wij onze BUY-rating met een ongewijzigd koersdoel van 11,10 euro.

Grafiek Multitude SE

Aandeleninformatie

Naam: Multitude SE
Symbool: FRU
Beurs: Xetra
ISIN: FI4000106299 

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt AlsterResearch volgen op Twitter door hier te klikken en je kunt inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.