aandeel pantaflix

PANTAFLIX: Producent voor Amazon en Netflix heeft het lastig

De meeste investeerders zullen PANTAFLIX associëren met de poging om een eigen streamingbedrijf op te bouwen. In feite heeft PANTAFLIX geprobeerd voet aan de grond te krijgen in de zeer concurrerende streamingmarkt met zijn nichestrategie om lokale inhoud aan te bieden aan expats in het buitenland. Deze strategie is echter mislukt en heeft de afgelopen vijf jaar 20 miljoen euro gekost. Als gevolg hiervan werd een nieuw management aangesteld dat PANTAFLIX terug naar zijn oude sterke punten navigeerde.

Het nieuwe PANTAFLIX maakte meer dan tien jaar geleden naam als productiemaatschappij met verschillende bioscoopsuccessen. Het bedrijf heeft recent ook internationaal succes geboekt met uitgewerkte producties voor streaming providers zoals Amazon of Netflix, en is ook qua genre geëvolueerd. Ook heeft het bedrijf een belangrijke steunpilaar opgebouwd met producties in opdracht en is zo ook bekend geworden bij een internationaal publiek.

Succes gebouwd op degelijke kwaliteit

Het operationele succes van PANTAFLIX is gebaseerd op zijn degelijke kwaliteit, die is ingebed in een reeks belangrijke voordelen zoals omvang (een van de grootste onafhankelijke productiemaatschappijen in Duitsland), toegang tot schaarse middelen zoals scenarioschrijvers, regisseurs, acteurs en financiering, de staat van dienst van het voortdurend in staat zijn om tal van blockbusters te ontwikkelen, te produceren en uit te brengen op het scherm brengen van een steeds hongeriger en veeleisender publiek, knowhow over hoe door het complexe filmproductieproces te navigeren van ideevorming, over financiering tot uitvoering binnen tijd en budget en uiteindelijk vertrouwen van grote/ prestigieuze klanten zoals Amazon of Netflix.

Groei moet investeringscase ondersteunen

Terwijl de onderliggende groeitrend wordt aangewakkerd door stijgende totale filmbudgetten, zou PANTAFLIX bovendien moeten profiteren van zijn aangrenzende activiteiten (creatief agentschap en audioproductie) en van zijn eigen creatieve geest. Bovendien bieden de routines binnen de technologiesector nog meer opwaarts potentieel zodra nieuwe producten zoals de “Ticker Player” brede ingang vinden. De nieuwe positionering van PANTAFLIX en zijn groeiverwachtingen komen nog niet goed tot uiting in de waardering van het bedrijf. Bovendien denken wij dat met de toenemende omvang de klonterigheid van de winsten zal afnemen, hetgeen zou kunnen dienen als een trigger voor hogere aandelenkoersen.

Winstwaarschuwing en verlaging van de vooruitzichten voor FY22

Vorige week heeft PANTAFLIX een winstwaarschuwing afgegeven voor FY22. Volgens het bedrijf heeft het ongunstige economische klimaat tegen het einde van het jaar de activiteiten beïnvloed. Als gevolg daarvan zijn de projectvolumes bij de dochterondernemingen verminderd. Bovendien stelde het bedrijf projecten uit tot het boekjaar 2023. De inkomsten in FY22 worden bovendien belast door eenmalige waardeverminderingen op film- en serieontwikkelingen.

Halfjaarresultaten

Halfjaar resultaten

Aanzienlijke verlaging van de vooruitzichten voor boekjaar 22

De genoemde gevolgen hebben geleid tot een verlaging van de vooruitzichten voor FY22, die meer uitgesproken is voor de resultaten. De bovengrens kreeg slechts een kleine klap omdat de belangrijkste inkomstenbijdragen voor FY22 voornamelijk uit eigen producties bestaan. In totaal worden de inkomsten voor FY22 nu geraamd op EUR 18-19 miljoen (voorheen: ten minste EUR 22,0 miljoen). De EBIT-indicatie werd aanzienlijk verlaagd tot een marge tussen EUR -7,0 en -6,5m (voorheen: EUR -4,5m en EUR -2,5m). Toch verwacht PANTAFLIX voor FY23 een aanzienlijke stijging van de inkomsten.

Voortbouwen op sterke punten en uitbreiding van aanverwante activiteiten

In het komende jaar zal PANTAFLIX verschillende nieuwe releases opnemen van zowel eigen producties (“Trauzeugen”) als contractproducties (Unwanted – Sky Studios, Asbest – ARD Degeto). Verder wordt verwacht dat de nieuwe documentairebusiness van de grond komt (PantaFacts). Wij verwachten dat het bedrijf meer informatie zal geven over de komende projecten, waaronder een documentaire over ware misdaad. Ook de PantaSounds-eenheid zal meer tractie krijgen, terwijl PANTAFLIX Technologies zijn activiteiten zal uitbreiden met zijn nieuwe “Ticket player”, die makers van inhoud een technologische basis biedt voor exclusieve streams.

Conclusie: De winstwaarschuwing is een negatieve verrassing, vooral voor de bottom-line

De meeste inkomsten in FY22 zijn echter afkomstig van eigen producties en zullen in FY22 worden erkend. De economische omgeving vertoont niettemin negatieve invloeden op projecten en budgetten. Het valt nog te bezien of dit gevolgen zal hebben voor de ambities van het bedrijf om de komende jaren break-even te draaien. Omdat 2022 toch al als overgangsjaar werd bestempeld, blijven wij van mening dat PANTAFLIX’s uitgebreide contentstrategie verdere groei- en winstmogelijkheden zal bieden. Wij passen onze ramingen aan en komen tot een nieuwe PT van EUR 1,65 (oud: EUR 1,80). Wij herhalen onze beoordeling op KOPEN.

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: Pantaflix  
Beurs: Xetra
Ticker: PAL 
ISIN: DE000A12UPJ7 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.