Aandeel Photon Energy

Photon Energy – Een ondergewaardeerd zonne-energieaandeel

Photon Energy Group werd opgericht in 2008 en is een gevestigde speler op de zonne-energiemarkt. Het bedrijf bestrijkt het hele downstream zonne-ecosysteem, waaronder projectontwikkeling, ontwerp, bouw, exploitatie en onderhoud van zonnecentrales, de handel in onderdelen en de productie en verkoop van zonnestroom in meer dan 80 eigen centrales. De Photon Energy Group heeft ook toegang tot veelbelovende zonne-IP via een aandelenbelang in RayGen. Ten slotte heeft de Photon Energy Group voet aan de grond in de sterk groeiende markt voor waterzuivering.

Early mover met unieke focus

Photon Energy Group is een early mover op de zonne-energiemarkt met een unieke focus op de Midden- en Oost-Europese en Australische markten. De daaruit voortvloeiende knowhow en netwerken bieden toegang tot projecten in de sweet spot van duurzame energie. Photon Energy Group combineert sterke ESG-credentials met transparante rapportage, open communicatie met de kapitaalmarkt en een betrouwbaar management, waardoor het ondanks zijn nog kleine omvang zeer belegbaar is.

Zichtbare groei met hoge dubbele cijfers

Het aandeel Photon Energy is interessant om de volgende redenen.

  • De groei van de Photon Energy Group wordt aangedreven door een sterke daling van de productiekosten van zonne-energie, waardoor het zonder subsidies kostenconcurrerend wordt en een cruciale bouwsteen in de decarbonisatie van economieën en daar mee samenhangende groei van hernieuwbare energie.
  • Een projectpijplijn die het mogelijk maakt de capaciteit meer dan 8 keer zo groot te maken, en een gedeeltelijke omschakeling van de capaciteit van lagere feed-in tarieven naar hogere marktprijzen.
  • Als gevolg hiervan verwacht Photon Energy voor 2022 een omzetgroei van meer dan 130% en een EBITDA-groei van 150%. Gesteund door de projectpijplijn zet de groei op middellange termijn door, met een gestaag toenemende winstkwaliteit en terugkerende inkomsten (meer dan 75% in 24E).

Photon Energy is nog niet doorgedrongen tot het radarscherm van veel institutionele beleggers. De waardering ziet er zeer aantrekkelijk uit en weerspiegelt niet het groei- en marge-uitbreidingspotentieel. In vergelijking met sectorgenoten handelt het bedrijf tegen een aanzienlijke EV/EBITDA-korting.

Earnings call verschaft inzicht in veranderende regelgeving

Photon Energy organiseerde een earnings call na de bekendmaking van de niet-gecontroleerde financiële resultaten van het derde kwartaal. Ter herinnering: Q3 was een record kwartaal voor Photon Energy, met Elektriciteitsopwekking (“Investeringen” segment) en Handel (“Technologie” segment) als de belangrijkste motoren van de business.

Verdere inzichten in veranderende regelgeving

In het gesprek besprak het management de huidige stand van zaken met betrekking tot de regelgeving op de Europese markten voor elektriciteitsopwekking van Photon Energy. In Hongarije geldt een belasting van 65% op inkomsten boven het feed-in-tariefniveau, echter alleen voor capaciteit die subsidie heeft ontvangen, ofwel ca. 20% van de capaciteit van Photon Energy (reeds weergegeven in eAR). In Tsjechië wordt een belasting van 90% toegepast op installaties van meer dan 1 MWp voor inkomsten boven EUR 180/MWh. Wij hadden dit plafond gemodelleerd tot medio 2023, maar de Tsjechische verordening stelt nu voor dat het tot december 2023 van toepassing is – wij passen de ramingen dienovereenkomstig aan. Voor Slowakije (feed-in-tarief) en Roemenië (geen plafond voor nieuw gebouwde capaciteit) heeft de huidige regelgeving geen gevolgen voor het model.

Een steilere hockeystick bij de capaciteitsopbouw

Photon Energy besprak de uitdagingen van de projectpijplijn in Polen. Wij nemen daar een voorzichtiger standpunt in en gaan nu uit van 10 MWp aangesloten op het net eind 2023, tegen 40 MWp (zelfs 0 kan niet worden uitgesloten). Dit brengt onze totale geplande capaciteit eind 2023 op 228 MWp. De doelstelling van Photon Energy voor 2024 is 600 MWp, waarvoor waarschijnlijk een forse bijdrage uit Australië nodig zal zijn. Photon Energy verwacht dat het 300 MWp project in 2023 naar de “ready to build” fase gaat.

Herhaling koopaanbeveling en koersdoel

Op basis van de sterke resultaten van het derde kwartaal bevestigde het management zijn prognose voor FY22 van EUR 85 miljoen inkomsten en een EBITDA van EUR 24 miljoen. Het bedrijf zal een eerste raming geven voor FY23 bij de bekendmaking van de FY22-resultaten (waarschijnlijk in april). Wij passen de ramingen voor 23E aan om rekening te houden met het verlengde prijsplafond in Tsjechië, een vlakkere capaciteitsverhoging in Polen en een sterkere handelsactiviteit. Voor onze DCF-gebaseerde reële waarde heeft dit een bijna verwaarloosbaar effect, en wij herhalen de KOPEN aanbeveling met een ongewijzigd koersdoel van EUR 4,20.

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: Photon Energy N.V.
Beurs: Warschau Stock Exchange
Ticker: PEN 
ISIN: NL0010391108 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.