Aandeel Photon Energy

Photon Energy – Herhaling koopaanbeveling na strategische acquisitie

Photon Energy Group werd opgericht in 2008 en is een gevestigde speler op de zonne-energiemarkt. Het bedrijf bestrijkt het hele downstream zonne-ecosysteem, waaronder projectontwikkeling, ontwerp, bouw, exploitatie en onderhoud van zonnecentrales, de handel in onderdelen en de productie en verkoop van zonnestroom in meer dan 80 eigen centrales. De Photon Energy Group heeft ook toegang tot veelbelovende zonne-IP via een aandelenbelang in RayGen. Ten slotte heeft de Photon Energy Group voet aan de grond in de sterk groeiende markt voor waterzuivering.

Early mover met unieke focus

Photon Energy Group is een early mover op de zonne-energiemarkt met een unieke focus op de Midden- en Oost-Europese en Australische markten. De daaruit voortvloeiende knowhow en netwerken bieden toegang tot projecten in de sweet spot van duurzame energie. Photon Energy Group combineert sterke ESG-credentials met transparante rapportage, open communicatie met de kapitaalmarkt en een betrouwbaar management, waardoor het ondanks zijn nog kleine omvang zeer belegbaar is.

Zichtbare groei met hoge dubbele cijfers

Het aandeel Photon Energy is interessant om de volgende redenen.

  • De groei van de Photon Energy Group wordt aangedreven door een sterke daling van de productiekosten van zonne-energie, waardoor het zonder subsidies kostenconcurrerend wordt en een cruciale bouwsteen in de decarbonisatie van economieën en daar mee samenhangende groei van hernieuwbare energie.
  • Een projectpijplijn die het mogelijk maakt de capaciteit meer dan 8 keer zo groot te maken, en een gedeeltelijke omschakeling van de capaciteit van lagere feed-in tarieven naar hogere marktprijzen.
  • Als gevolg hiervan verwacht Photon Energy voor 2022 een omzetgroei van meer dan 130% en een EBITDA-groei van 150%. Gesteund door de projectpijplijn zet de groei op middellange termijn door, met een gestaag toenemende winstkwaliteit en terugkerende inkomsten (meer dan 75% in 24E).

Photon Energy is nog niet doorgedrongen tot het radarscherm van veel institutionele beleggers. De waardering ziet er zeer aantrekkelijk uit en weerspiegelt niet het groei- en marge-uitbreidingspotentieel. In vergelijking met sectorgenoten handelt het bedrijf tegen een aanzienlijke EV/EBITDA-korting.

Laatste onderzoek

Photon Energy kondigde begin deze maand de verwerving van een meerderheidsbelang in het Poolse Lerta S.A. aan en verstrekte vandaag in een conference call nadere details. Lerta exploiteert een Virtuele Energiecentrale (VPP) in Centraal- en Oost-Europa, d.w.z. zij beheert een netwerk van gedecentraliseerde kleine en middelgrote hernieuwbare energiecentrales samen met opslagsystemen en flexibele stroomverbruikers – zonder de onderliggende activa te bezitten. De eigen software stelt Lerta in staat de productie van hernieuwbare energiecentrales en de belasting van industriële klanten te voorspellen en te optimaliseren op basis van de huidige prijzen en de behoeften van het net.

Financiële details van de transactie

Photon Energy had in twee eerdere financieringsrondes al een belang van 24,3% in Lerta verworven voor ongeveer EUR 2,8 miljoen. Nu zal Photon Energy een bijkomende 32,5% kopen van twee VC-fondsen die zich richten op de energiesector voor een aankoopprijs van ongeveer 6,9 miljoen euro. Hierdoor stijgt het belang van Photon Energy tot 56,8%. Photon Energy is van plan om de resterende 43,25% van de twee stichtende aandeelhouders te verwerven vóór eind 2022, maar over dit deel van de transactie zijn nog geen financiële details bekendgemaakt.

Lerta verwacht FY22 inkomsten van EUR 23m, waarvan ongeveer 80% (eAR) afkomstig is van de handel in elektriciteit van Photon Energy installaties, die na de verwerving van een meerderheidsbelang in de consolidatie geëlimineerd zullen worden. Lerta investeert momenteel aanzienlijk in groei en zal in 22E verlies lijden. Voor 23E verwachten wij een omzet van ongeveer EUR 10m en een licht positieve EBITDA.

Strategisch gezonde transactie, koopaanbeveling

De impliciete aankoopprijs met EV/omzet 22E van 0,9x lijkt op het eerste gezicht niet goedkoop, aangezien de verkoop voor een groot deel bij Photon Energy ligt en Lerta nog steeds verliesgevend is, is de transactie strategisch zeer zinvol. Het toenemende aandeel van hernieuwbare energiebronnen verhoogt de behoefte aan meer flexibiliteit op het net. Met een licentie voor energiehandel op 6 markten, een sterke knowhow in realtime vermogensaggregatie (3e grootste aggregator in Polen) en activiteiten op de capaciteit / DSR-markt worden de diensten van Lerta steeds waardevoller en bieden ze een aanzienlijk groeipotentieel. Wij passen onze ramingen aan om het eerste deel van de transactie te weerspiegelen en herhalen onze KOOP-aanbeveling met een ongewijzigd koersdoel van EUR 4,20.

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: Photon Energy N.V.
Beurs: Warschau Stock Exchange
Ticker: PEN 
ISIN: NL0010391108 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.