aandeel NAGA

The NAGA Group: Een sociaal handelsplatform voor fiat- en cryptoproducten

NAGA is een innovatief fintechbedrijf dat persoonlijke financiën en investeringen naadloos verbindt met haar sociaal handelsplatform. Het eigen platform van het bedrijf biedt producten variërend van aandelenhandel, investeringen en cryptocurrencies tot een fysieke VISA-kaart.

Daarnaast zoekt het platform interactie met andere handelaren, biedt het relevante informatie in de feed evenals autokopieerfuncties voor transacties van succesvolle leden. NAGA is een synergetische totaaloplossing die gemakkelijk toegankelijk en inclusief is. Het biedt een verbeterde basis om te handelen, investeren, netwerken, verdienen en te betalen. Dit geldt voor zowel fiat- als cryptoproducten.

Herstructurering leidt tot positieve effecten

De communicatie met de financiële markt bij NAGA Group AG (kortweg: NAGA) in het afgelopen boekjaar 2022 werd gekenmerkt door uitstel van het jaarverslag 2021. Een deel van het uitstel hield verband met de verduidelijking van waarderingskwesties. Naar het oordeel van de accountants moest de cryptocurrency-portefeuille nu worden verantwoord op basis van acquisitiekosten en mocht een deel van de kosten voor klantenwerving niet langer worden geactiveerd.

Hoewel het top-line het eerdere groeipad kon voortzetten met een stijging van de totale inkomsten met 117,1% tot €52,88 miljoen (PY: €24,35 miljoen), hebben de boekhoudkundige wijzigingen geleid tot een aanzienlijke daling van de EBIT tot €-9,55 miljoen (PY: €0,94 miljoen).

Vanwege de vertraagde publicatie van het jaarverslag is ook het halfjaarverslag over 2022 laat gepubliceerd, namelijk op 30 december 2022. In dit verslag schetst het management van NAGA een beeld van een turbulent eerste halfjaar van 2022, met name gekenmerkt door de ineenstorting van de cryptomarkten, een omzetdaling als gevolg van de terugtrekking uit het VK en de algemene daling van de transactieactiviteit op de kapitaalmarkten in de nasleep van de oorlog in Oekraïne.

Door het nog steeds hoge niveau van de klantenwervingsactiviteiten bleef de omzet echter dynamisch groeien met 50,1% tot € 35,02 miljoen (vorig jaar: € 23,22 miljoen), maar de EBIT lag met € -18,63 miljoen (vorig jaar: € -1,95 miljoen) aanzienlijk onder het niveau van vorig jaar. Onder meer de noodzakelijke waarderingsaanpassingen van de aangehouden crypto-activa ten bedrage van circa € -12,00 miljoen waren een belangrijke factor in de sterke daling van het resultaat.

Stategiewijziging en herstructurering in volle gang

Het bestuur van NAGA heeft de ontwikkeling van de eerste helft van 2022 aangegrepen om vanaf juli 2022 een volledige strategiewijziging en herstructurering in gang te zetten. Op basis van de productgebieden die nu zijn uitgebreid en op de markt zijn gebracht (NAGA Trader; NAGAX; NAGA Pay), is de focus verlegd van een sterke klanten- en omzetgroei naar het bereiken van het break-even punt. Dit moet vanaf het tweede kwartaal van 2023 duurzaam worden overschreden.

De focus op de handelsactiviteiten en op het verlagen van de operationele kostenbasis en acquisitiekosten werpt volgens het bedrijf al vruchten af. Met de verbetering van de marketingkosten, de personeelsinkrimping en de verlaging van de O&O-uitgaven is de kostenbasis teruggebracht tot € 14 miljoen in het tweede kwartaal van 2022 en verder teruggebracht tot 12 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2022. In het eerste kwartaal van 2022 was dit nog € 20 miljoen.

Deze daling is deels te danken aan een verbetering van de kosten voor klantenwerving. In het derde kwartaal bedroegen deze € 816 per klant, een aanzienlijke daling ten opzichte van de eerste twee kwartalen (Q1: € 1.343; Q2: € 1.609). In Q4 2022 daalden deze verder tot € 613. Tegelijkertijd moet door geografische diversificatie een stijging van de inkomsten per klant worden bereikt. Deze maatregelen zouden pas in het lopende boekjaar 2023 duidelijk zichtbaar moeten worden, waarna het volledige effect in 2024 merkbaar zal zijn.

Overname lijkt een kwestie van tijd

Het afgelopen boekjaar 2022 zou nog gekenmerkt moeten worden door een duidelijk negatief resultaat. Een belangrijk aspect van de verdere ontwikkeling van de onderneming is waarschijnlijk de geplande strategische transactie met een multinationale broker. Zoals NAGA op 19 januari 2023 meldde, vinden er momenteel gesprekken plaats met een niet nader genoemde broker met als doel de twee ondernemingen samen te voegen. De transactie zou in het vierde kwartaal van 2023 moeten zijn afgerond, afhankelijk van positieve due diligence en andere goedkeuringen. Volgens ons zou NAGA in dit geval worden overgenomen, maar zou de onafhankelijke beursnotering gehandhaafd blijven.

Uiteraard wordt de huidige waardering van NAGA als laag beschouwd, terwijl anderzijds het nu volledig ontwikkelde productassortiment van NAGA als aantrekkelijk wordt gewaardeerd. In geval van een overname zou NAGA kunnen profiteren van bestaande licenties van het brokerbedrijf, waardoor het nieuwe markten zou kunnen betreden zonder eerst tijdrovende licenties te moeten verwerven.

Verbeterde winstcijfers verwacht

Zoals uiteengezet zal het lopende boekjaar 2023 worden gekenmerkt door een focus op het verbeteren van de winstcijfers. Daarnaast wil de onderneming tegen het tweede kwartaal van 2023 opnieuw het Verenigd Koninkrijk betreden, waar in 2021 het grootste verhandelde volume was. De reactivering van het vroegere klantenbestand (180.000 leads) zal naar verwachting gebeuren tegen lagere winstkosten, wat een onmiddellijke impact zou hebben op de winst. Het bedrijf wil ook sterker groeien buiten Europa. In dit verband is de onlangs verleende vergunning op de Seychellen van groot belang. Ten slotte moet de invoering van de NAGA Institutional Desk, die voor begin 2023 is gepland, volumetraders sterker aanspreken.

Nadat wij voor het afgelopen boekjaar een negatieve EBIT van € -29,77 miljoen verwachten, bij inkomsten van € 52,08 miljoen, met name door de waardeverliezen van de aangehouden cryptocurrencies, zou het break-evenpunt in het lopende boekjaar moeten worden bereikt. Met een omzetstijging van bijna 30% tot € 67,42 miljoen verwachten wij een verbetering van de EBIT tot € 0,79 miljoen. De effecten van de herintrede in het VK en de verdere regionale expansie zouden in het komende boekjaar 2024 volledig positief tot uiting moeten komen.

Koersdoel en beoordeling

Wij verwachten een omzetgroei van 25% tot € 84,27 miljoen in 2024 en achten een EBIT van € 10,46 miljoen realistisch. In het kader van ons DCF-waarderingsmodel hebben wij een koersdoel bepaald van € 3,60 (voorheen: € 12,75). Op basis van de huidige aandelenkoers kennen wij een BUY-rating toe.

Grafiek The NAGA Group

Aandeleninformatie

Bedrijf: NAGA Group 
Beurs: Xetra
Ticker: N4G
ISIN: DE000A161NR7 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden vanuit een samenwerking met GBC AG. GBC AG is een bankonafhankelijk Duits investeringshuis en heeft veel ervaring en deskundigheid op het gebied van emissies voor kleine tot middelgrote Duitse ondernemingen. GBC AG is een betrouwbare en onafhankelijke partner voor vraagstukken op de kapitaalmarkt.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.