Beleggen in Lithium

Vulcan Energy Resources: Milieuvriendelijke winning van lithium in Europa

De Australische exploratieonderneming Vulcan Energy Resources Ltd. heeft haar aandacht gericht op de exploitatie van lithiumvoorraden in het Boven-Rijndal, die ook naar mondiale maatstaven royaal zijn. Het concept: het gebruik van thermisch water als energiebron (hydrogeothermie) combineren met de winning van lithium in de lithiumrijke geothermische pekel, zonder het milieu te vervuilen met emissies, afvalstoffen of giftige stoffen. Met een CO2-voetafdruk van “nul” is het project voorbestemd om het begin te markeren van de decarbonisatie van de batterij-industrie.

Het project

Vulcan’s Zero Carbon Lithium Project® – het is eerder een portfolio van projecten – combineert de winning van lithium, de opwaardering van lithium tot een zeer zuivere hydroxide (LiOH) en de productie van energie (hernieuwbare elektriciteit). Dankzij de pre-haalbaarheidsstudie (PFS) krijgt het project een ongeëvenaarde dimensie met een beoogde jaarlijkse LiOH-productie van 40.000 ton per jaar.

In de projectgebieden van Vulcan zal door een gefaseerde ontwikkeling een procestechnologie worden toegepast die al meer dan 20 jaar doeltreffend is gebleken bij de industriële productie van lithiumcarbonaat, de zogenaamde Directe Lithiumextractie (DLE). De geschatte voorraden van Vulcan’s Upper Rhine Valley Project hebben een totaal bereikt van ongeveer 15,85 miljoen ton LCE in JORC-conforme termen (Inferred en Indicated Mineral Resource, waarschijnlijke Mineral Reserve: 1,12 miljoen ton LCE). Een deel van 3,61 miljoen ton LCE is geclassificeerd als Indicated. Hiermee staat Vulcan Energy Resources helemaal bovenaan de ranglijst van de referentiegroep van exploratieprojecten in Europa, die allemaal gebaseerd zijn op harde rotsafzettingen.

Ongeacht hoe de vraag- en aanbodsituatie in Azië zich zal ontwikkelen: het veiligstellen van de grondstoffenvoorziening voor de Europese batterijindustrie is een uitdaging die een Europese lithiumproducent in een sterke positie plaatst. Zelfs tegen het einde van het decennium zal Europa waarschijnlijk slechts marginaal dichter bij zijn doel zijn gekomen om een onafhankelijke lithiumvoorzieningsketen op te zetten, een doelstelling die door twee belangrijke aspecten wordt geleid:

1) strategische voorzieningszekerheid en
2) het tot een minimum beperken van emissies die schadelijk zijn voor het klimaat en het milieu. De Europese batterij-industrie, die zich momenteel aan het uitbreiden is, zal sterke stimulansen hebben om de door Vulcan Energy Resources gewonnen grondstof te gebruiken.

Na de opstartfase (2022 tot 2025), die gekenmerkt wordt door capex, zal binnen 4 jaar afschrijving plaatsvinden. Het aantrekken van kapitaal blijft een belangrijk aspect voor de uitvoering van het Zero Carbon Lithium®-project in de Boven-Rijnvallei.

Bedrijfsvideo Vulcan Energy Resources

Via een samenwerking wordt Stellantis de grootste afnemer

Vulcan Energy Resources en Stellantis intensiveren hun zakelijke relatie verder. Autofabrikant Stellantis wordt Vulcan’s grootste afnemer van lithiumhydroxide (81.000 tot 99.000 ton LiOH van batterijkwaliteit) en is momenteel Vulcan’s tweede grootste aandeelhouder na een investering van AUD 76m (EUR 50m) in de zomer van 2022. Zoals Vulcan onlangs heeft aangekondigd, hebben de twee bedrijven een overeenkomst gesloten voor een gezamenlijk decarbonisatieproject door de levering van hernieuwbare warmte voor het Duitse hoofdkantoor en de productiefaciliteiten van Stellantis in Rüsselsheim/Main. De overeenkomst heeft betrekking op de ontwikkeling, bouw en exploitatie van geothermische hernieuwbare energiebronnen, die de energievoorziening van Stellantis koolstofvrij moeten maken, aangezien de autofabrikant ernaar streeft om in 2038 koolstofneutraal te zijn, met een reductie van 50% in 2030. In april 2022 tekende Vulcan al een afnameovereenkomst voor hernieuwbare warmte met MVV in Mannheim.

In een eerste fase zal Vulcan een Pre-Feasibility Study (PFS) uitvoeren voor de bouw van geothermische activa voor de fabriek in Rüsselsheim. Afhankelijk van een succesvolle evaluatie zal de volgende fase gericht zijn op exploratie, waaronder boringen en meer geavanceerde studies en ontwikkeling. Volgens Vulcan wil Stellantis na de eerste fase 50% van de projectontwikkeling financieren.

Hoewel dit project waarschijnlijk op een later tijdstip wordt gerealiseerd, zijn andere mijlpalen dichter nabij: Onlangs heeft Vulcan van de Duitse autoriteiten goedkeuring gekregen voor het exploitatieplan van zijn demonstratiefabriek, die in Landau wordt gebouwd. De inbedrijfstelling wordt begin 2023 verwacht. Ook de definitieve haalbaarheidsstudie (DFS) voor fase I en de PFS voor fase II moeten in het eerste kwartaal van 2023 zijn afgerond. Los daarvan zal Vulcan ook zijn boekjaar aanpassen aan het kalenderjaar, wat resulteert in een korter overgangsjaar van zes maanden, van 1 juli 2022 tot 31 december 2022.

Conclusie

Stellantis toont een hoge mate van betrokkenheid en heeft haar relatie met Vulcan nu op meerdere vlakken versterkt. Met het duurzame warmteproject nog in de verre toekomst ligt onze focus op onmiddellijke mijlpalen die Vulcan moet leveren, zoals de DFS/PFS II, maar ook robuuste resultaten van de demofabriek in Landau. Opmerking: Met onze laatste nota hebben wij een modelherziening doorgevoerd en ook ons model gewijzigd in EUR-boekhouding. Evenzo bevelen wij de aandelen in EUR aan als KOPEN. Ons koersdoel blijft op 13,00 EUR.

Grafiek

Kerncijfers

Kerncijfers Vulcan Energy Resources

Aandeleninformatie

Bedrijf: Vulcan Energy Resources 
Beurs: XETRA
Ticker: VUL
ISIN: AU0000066086 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!