Als beginnende belegger speur je de markt af op zoek naar kansen. Grote koerssprongen spreken dan direct tot de verbeelding. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de doorbraak van werkende vaccins tegen Corona: niet alleen de koersen van Pfizer en Moderna spoten omhoog, maar vrijwel alle beurzen over de hele wereld veerden op. Op het eerste gezicht lijkt beleggen in big pharma of biotechnologieaandelen dus een heel goed idee. Zelfs superbelegger Warren Buffet voegde onlangs maar liefst víer grote farmaciebedrijven toe aan zijn portefeuille, waarvan Pfizer misschien wel de meest bekende is. Maar is het als beginnende belegger wel zo verstandig om te beleggen in Big Pharma of Biotech? En wat zijn de risico’s? Een korte verkenning.
Fantasie
Veel biotechnologiebedrijven moeten het hebben van fantasie. Beleggers lopen als het ware vooruit op een toekomstig positief resultaat. De werking of goedkeuring van een middel wordt op die manier alvast ‘ingeprijst’. Het aandeel Pharming Group (midkap) is daar een voorbeeld van. In april van dit jaar leek het bestaande middel Ruconest mogelijk als succesvol coronamedicijn ingezet te kunnen worden. De eerste studieresultaten waren veelbelovend en veel opportunistische goudzoekers doken direct op het aandeel. Het geduld van beleggers werd door het uitblijven van concreet succes echter zwaar op de proef gesteld. Langzaam maar zeker ontstond een trendmatig negatief koersverloop. De recente notering van Pharming Group aan de Nasdaq bracht overigens opnieuw fantasie in het aandeel. Het punt is dat bij veel beursgenoteerde biotechbedrijven de waarde vooral gebaseerd is op verwachting. Als het resultaat te lang uitblijft, loop je als (beginnende) belegger dus risico.
Slecht-nieuws-show
In de farmaceutische wereld wordt slecht nieuws over het algemeen keihard afgestraft. Het meest recente voorbeeld daarvan is het biotechnologieaandeel Galapagos. Op het moment dat een reumageneesmiddel (Filgotinib) geen goedkeuring kreeg in de VS, maakte de koers een vrije val waarvan het nog steeds niet is hersteld. Je zou als beginnende belegger maar zijn ingestapt op het moment dat de verwachtingen nog hoog waren… De meeste biotechnologiebedrijven keren ook nog eens geen dividend uit, dus dan moet je pijnlijk verlies nemen of héél lang wachten op mogelijk koersherstel.
Pijplijn
Als je serieus overweegt om te beleggen in Biotech, kijk dan altijd naar de zogenaamde pijplijn van bedrijven. Met de pijplijn wordt het aantal middelen in ontwikkeling bedoeld en de fase waarin die ontwikkeling zich bevindt (1 tot met 3). Een uitgebreide pijplijn zorgt voor risicospreiding. Voorkom als beginnende belegger dus dat je al je eieren in één mandje legt door op een ‘one-trick-pony’ biotechaandeel te gokken. Overigens duurt het vaak járen voordat een potentieel middel wordt vermarkt. De snelheid waarmee de nu werkende coronavaccins zijn ontwikkeld, geven in die zin echt een vertekenend beeld.
Timing
Als het je gelukt is om aan boord te zitten bij een grote koerssprong van een biotechaandeel, vergeet dan niet op tijd je winst te nemen. In de business van de Big Pharma maakt euforie altijd heel snel plaats voor correctie. Lange tijd meeliften op basis van verwachting is goed, maar bij grote klappers moet je op tijd uitstappen. Na de correctie goedkoper terugkopen kan namelijk altijd nog. Zeker als een doorbraak weer nieuwe verwachtingen schept. Wat is dan het beste moment om winst te nemen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Eigenlijk kun je in de meeste gevallen achteraf pas zeggen of je timing goed is geweest. Mr. Market laat zich nou eenmaal lastig voorspellen. Als je bereid bent je actief in te lezen, kun je in veel gevallen wel terugvallen op professionele marktduiding en consensus.
Slotsom
Beleggen in Biotech kan heel lucratief zijn, maar brengt vooral heel veel risico’s met zich mee. Eigenlijk zijn biotechaandelen en Big Pharma dus bedoeld voor ervaren beleggers die geduld kunnen oefenen en een sterke maag hebben. Als beginnende belegger in Biotech is de kans groot dat de waarde van je beleggingen langzaam ‘leegloopt’ als lucht uit een ballon. De vraag is dan hoe lang je durft te wachten op een doorbraak die misschien nooit komt. Als je dan toch bereid bent om te beleggen in biotechaandelen, zorg dan dat er sprake is van een goede spreiding en zorg dat je posities niet te groot zijn!
Ontdek de kansrijke biotechaandelen uit onze biotechportefeuille!
Beleggen in biotechnologieaandelen is een vak apart. Vandaar dat we naast voor premium leden een aparte biotechportefeuille hebben samengesteld. In het eerste half jaar van 2020 maakten we hiermee een rendement van 30,74%! Klik hieronder om toegang te verkrijgen tot de portefeuilles.