Fases van medicijnonderzoek

Giftige cocktail voor Pharming beleggers?

In augustus deden wij een laatste update over het aandeel Pharming. We gaven toen aan dat de bedrijfscijfers op korte termijn in principe niet relevant zijn. Alles staat namelijk in het teken van een eventuele goedkeuring voor Leniolisb door de FDA. Een definitieve beslissing hierover valt nog dit kwartaal. Indien het kandidaat-geneesmiddel inderdaad wordt goedgekeurd dan zou de omzet van Pharming Group op termijn kunnen verdubbelen.

Eigenlijk is dat ook alles wat we momenteel weten. Veel variabelen omtrent Leniolisb zijn namelijk nog onbekend, waardoor de waardering van het aandeel Pharming Group een lastig verhaal is. De vorige keer dat we over het aandeel schreven stond de koers op een euro. We rekenden toen aan het aandeel en vermoedden dat veel nieuws al in de koers zat. We hielden de stukken toch aan, omdat we een scenario zoals we deze nu zien groot achtten.

Op 10-8-2022 schreven we het volgende:

Het aandeel Pharming Group is recent flink gestegen. De halfjaarcijfers leken op het eerste gezicht goed, maar dit was vooral het gevolg van een eenmalige boekwinst. De cijfers worden door beleggers momenteel minder relevant geacht met oog op een eventuele goedkeuring van Leniolisib in 2023. De omzet zou hierdoor op termijn verdubbeld kunnen worden.

Veel variabelen omtrent Leniolisib zijn nog onbekend wat de waardering van het aandeel bemoeilijkt. Wanneer we op basis van diverse aannames het aandeel waarderen, lijkt veel goed nieuws al in de koers te zitten. Enkel indien de goedkeuring er daadwerkelijk komt is er waarderingstechnisch nog upside mogelijk. De combinatie van het grote aandeel particuliere beleggers, de hoge populariteit en de eventuele goedkeuring maken echter een perfecte cocktail voor een verder vervolg van de rally.

Na de recente koersstijging veranderen we onze beoordeling van koopwaardig naar houden. Een eventueel vervolg van de huidige rally zullen we aangrijpen om winst af te romen op onze positie.

De perfecte cocktail waar we het over hadden lijkt inmiddels te zijn gevormd. Dit heeft een voortzetting van de rally tot gevolg. Hoewel we een verdere koersstijging op korte termijn niet uitsluiten, zien we de huidige koers als een mooi niveau om onze koerswinst te verzilveren. Hieronder zetten kort een aantal argumenten uiteen waarom we de aandelen verkopen.

Fear of missing out

Wat we vaak zien bij biotechnologieaandelen is dat het sentiment richting goedkeuring steeds verder verbeterd. Ook bij Pharming lijkt dit het geval te zijn. Hier komt nog eens bij dat Pharming een ietwat apart fenomeen is op de Nederlandse beurs. Het aandeel is extreem populair onder particuliere beleggers. Dit is opvallend aangezien de onderliggende materie uitermate complex is. De perfecte cocktail die ervoor zorgt dat we vandaag onze winst kunnen verzilveren, zou zomaar eens kunnen leiden tot een giftige cocktail voor beleggers die momenteel instappen.

Het huidige koersniveau reflecteert namelijk dat de markt er eigenlijk al vanuit gaat dat Leniolisb wordt goedgekeurd. De kans hierop is redelijk groot, maar dit is nog geen zeker gegeven. Het type beleggers dat momenteel instapt, handelt vanuit een FOMO-gedachte, de angst om een verdere koersstijging mis te lopen. Vaak is dit een recept voor ellende om meerdere redenen.

1. Kans op afkeuring bestaat nog steeds

Allereerst is er nog steeds een kans aanwezig dat Leniolisib niet zal worden vermarkt. In dit geval zal de teleurstelling bij beleggers overheersen, waardoor het aandeel terug kan zakken richting oude niveaus 0,60-0,70 euro.

2. Buy the rumor, sell the fact

Als het goed is wordt Leniolisb binnenkort echter goedgekeurd voor de Amerikaanse markt. Hierin schuilt een tweede grote risico. Beleggers verwachten een vervolg van de koersstijging indien het kandidaat-geneesmiddel inderdaad wordt goedgekeurd. Wat we in de praktijk echter vaak zien is een tegenovergesteld effect, een klassiek voorbeeld van de buy the rumor, sell the fact.

Voor de officiële goedkeuring is er sprake van een “Rumor”. Deze rumor leidt ertoe dat beleggers de aandelen graag willen hebben en de koers stijgt flink. Op het moment dat goedkeuring officieel een feit is, is de kans aanwezig dat de koerswinst beperkt blijft of zelfs daalt. Wanneer we hier iets langer over nadenken, is dit een logisch gevolg. De koers is richting de officiële bekendmaking immers al flink opgelopen. Beleggers die hierop hebben voorgesorteerd nemen winst.
buy-the-rumor-sell-the-fact

3. Waardering

Waar bovenstaande factoren de koers op korte termijn sterk kunnen beïnvloeden, wordt deze op lange termijn bepaald door de winst. In ons vorige artikel rekenden we een koersdoel uit in in de 1,25-1,50 euro range voor 2025 indien Leniolisbb wordt goedgekeurd. Hierbij gaan we uit van een omzet van 400 miljoen in 2025 en een winst per aandeel van 0,10 euro. Dit suggereert dat de upside, ook indien goedkeuring, aan de bovenkant zeer beperkt is.

Volledige winstneming Pharming Group

De laatste keer dat we aandelen Pharming kochten voor onze voorbeeldportefeuille was in maart 2021. We kochten toen op een koers van 0,80 euro. Afgelopen juni wilden we nogmaals wat aandelen oppikken, maar tegenvallende kwartaalcijfers hielden ons aan de zijlijn. Het huidige koersniveau zien we als een mooi moment om onze aandelen te verkopen.

Aangezien er nog geen sprake is van definitieve goedkeuring, dienen we te corrigeren met de slagingskans. We zien het aandeel op het huidige koersniveau dan ook als overgewaardeerd. We verzilveren een rendement van 33,17% op onze positie en plaatsen het aandeel terug op onze watchlist. Onze beoordeling gaat naar verkopen. Het eventueel mislopen van een verdere koersstijging op korte termijn nemen we hierbij voor lief.

Grafiek Pharming Group

Verkoop alert

Naam: Pharming Group
W/V: 33,17%
Koers: 1,388
Symbool: PHARM
ISIN: NL0010391025
Portefeuille: Biotechnologie

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

 

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.