volatiliteit-pharming

Waarom je niet altijd hoeft te schrikken van koersdalingen (voorbeeld Pharming Group)

Het is nooit leuk wanneer de beurskoers van een aandeel in je portefeuille, dagen, weken of soms zelfs maanden achter elkaar daalt. In de praktijk blijkt dat vooral particuliere beleggers moeite hebben met het omgaan van dalende koersen. Wanneer de koers van een aandeel begint te dalen, zie je vaak dat het aantal verkopers toeneemt en de verkoopknop eerder wordt gevonden. Als een koers stijgt is vaak juist het tegenovergestelde het geval, kopers lopen achter elkaar aan om voor steeds hogere prijzen het aandeel te kopen.

Voor onze voorbeeldportefeuilles waar premium leden toegang tot hebben, doen wij vaak juist het tegenovergestelde. Uiteraard is het dan wel zaak dat de omzet- en winstontwikkeling van het bedrijf hier aanleiding voor geven. Of dit het geval is kunnen we vaststellen door gebruik te maken van fundamentele analyse. Is er sprake van een onderwaardering dan beginnen wij te kopen, ondanks dat er sprake is van een neergaande beurskoers. De gedachte hierachter is dat vroeg of laat de onderwaardering eruit zou moeten lopen. Wanneer dit inderdaad gebeurt en de koersen er weer een flinke stijging op hebben zitten, romen wij juist weer wat winst af.


 

Groeiende business, maar dalende koersen

Wanneer je de onderliggende business in het achterhoofd houdt en de ontwikkeling hiervan goed is, hoef je eigenlijk helemaal niet te schrikken van een periode van koersdalingen. Het kan namelijk heel goed zijn dat een bedrijf zich goed ontwikkelt, maar de koers daalt. Dit kan door uiteenlopende factoren gebeuren. Wellicht was het aandeel te hard opgelopen, ligt de sector even niet goed, of is er sprake van algemene correctie op de beurzen.

Via het onderstaande afbeeldingen nemen we de omzet- en winstontwikkeling van het populaire aandeel Pharming Group als voorbeeld. Deze vergelijken we vervolgens met de beurskoers. Hieronder zien we dat de omzet- en winstontwikkeling van het bedrijf in de afgelopen jaren stabiel is gegroeid. Je zou dus verwachten dat de beurskoers ongeveer hetzelfde beeld laat zien.

 

Niets blijkt minder waar. In de onderstaande grafiek zijn enorme pieken en dalen te zien in de beurskoers. We dienen wel toe te geven dat het aandeel Pharming Group een vrij extreem voorbeeld is, maar zeker geen uitzondering. Naast dat er in het geval van biotechnologie aandelen vaak sprake is van verhoogde volatiliteit, kenmerkt dit bedrijf zich ook nog eens met een zeer hoog percentage particuliere beleggers die ook wel retailbeleggers worden genoemd. Retailbeleggers handelen over het algemeen vaker dan professionele beleggers en hebben de neiging om achter de richting van de koers aan te hollen.

Doordat de beurskoers wordt gevormd door vraag- en aanbod kan dit leiden tot flinke uitschieters in de beurskoers. Dit terwijl de omzet- en winstontwikkeling van Pharming Group de afgelopen jaren zeer stabiel is gebleken. Wanneer je belegt in het aandeel Pharming Group voor de lange termijn, zou je dus kunnen stellen dat je je eigenlijk helemaal niet druk had hoeven maken over deze uitschieters. Wanneer je winst- en omzetontwikkeling als uitgangspunt neemt, is het bedrijf immers op de goede weg.

Als iets actievere belegger, kun je handig gebruik maken van deze overdrijvingen in de markt. Je had bijvoorbeeld kunnen besluiten om wat winst te verzilveren toen de koers een periode erg hard steeg. In het geval van dalende koersen, had je kunnen besluiten weer wat extra stukken bij te kopen. Belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat een koers helaas nooit in een rechte lijn omhoog gaat. Zelfs de grootste bedrijven zoals Apple en Amazon hebben in het verleden vaak te maken gehad met correcties van tientallen procenten.

Conclusie: Maak je niet te druk en focus je op de business

Met bovenstaande afbeeldingen leggen we op een simpele manier uit, dat je als belegger altijd te maken krijgt met forse koersschommelingen op de beurs. Hoewel we natuurlijk allemaal uiteindelijk een hogere koers op de borden willen zien, is het de kunst om vooral te kijken naar de ontwikkeling van het bedrijf. Op basis hiervan kunnen aan- en verkoop beslissingen genomen worden. Het kan zijn dat een aandeel terecht daalt, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Ben je benieuwd hoe wij onze kennis toepassen?

Klik hier om toegang te krijgen tot onze portefeuilles, analyses en nog veel meer  

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gerelateerde artikelen:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.