Wanneer je belegt in biotechnologie of farmaceutische aandelen dan zul je de term blockbuster medicijn wel eens gehoord hebben. Maar wat wordt hiermee bedoeld?
Een blockbuster is een medicijn dat jaarlijks minimaal 1 miljard aan omzet voor een bedrijf genereert. Blockbuster medicijnen worden vaak gebruikt bij veel voorkomende medische problemen zoals diabetes, een hoge bloedruk, een hoog cholesterol, astma of kanker.
Farmaceutische bedrijven geven veel geld uit aan onderzoek en ontwikkelingskosten (R&D) om het ontwikkelde medicijn vervolgens tegen een hoge prijs te verkopen. De toekomstige inkomsten zijn de prikkel voor de bedrijven om tot de ontwikkeling van zo’n medicijn te komen.
Wanneer een blockbuster medicijn is ontwikkeld en daadwerkelijk verkocht kan worden, profiteert een biotechnologie- of farmaceutisch bedrijf hier fors van. Als je de aandelen in het desbetreffende bedrijf bezit, dan staat dit vaak garant voor hoge koersstijgingen.
Aan de ontwikkeling zitten voor zowel het bedrijf als beleggers flinke financiële risico’s. Wanneer alle klinische fases niet succesvol doorlopen worden, mag het medicijn niet worden verkocht. De ontwikkelingskosten zijn in dit geval verloren. Dit zal vervolgens forse koersdalingen tot gevolg kunnen hebben
Goedkeuring en patent
In het geval van een succesvolle ontwikkeling mag het product verkocht worden. Tenminste, na goedkeuring van de toezichthouder. In de Verenigde Staten is dit de Food and Drug Administration. De hoge omzetten worden overigens enkel behaald in een specifieke periode. Voor goedkeuring wordt er namelijk een patent aangevraagd die voor een bepaalde duur geldig is.
Na ontvangst heeft het bedrijf een monopolie op het medicijn en mag het in principe iedere prijs vragen. Hier is vaak kritiek op, maar het lijkt tevens noodzakelijk. Het op de markt brengen van een nieuw medicijn kost al gauw meer dan 1 miljard. Bovendien gaat het gepaard met hoge risico’s.
Stel deze regels worden aangepast, dan zou het zo maar kunnen dat bedrijven besluiten minder aan medicijnontwikkeling te doen. Per land kan het verschillen hoe lang het patent loopt, maar in de meeste gevallen is dit zo’n 20 jaar.
Nadat het patent verloopt, mag het medicijn nagemaakt worden door andere bedrijven. Hierbij gaat de monopolie positie van het bedrijf verloren en treedt er concurrentie op in de markt.
Generieke medicijnen bevatten dezelfde werkzame stoffen en hoeven hierdoor niet eerst door alle strenge faseonderzoeken heen. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen van het medicijn vaak drastisch dalen.