blockbuster medicijn beleggen

Wat is een blockbuster medicijn?

Wanneer je belegt in biotechnologie of farmaceutische aandelen dan zul je de term blockbuster medicijn wel eens gehoord hebben. Maar wat wordt hiermee bedoeld?

Een blockbuster is een erg populair medicijn dat jaarlijks minimaal 1 miljard aan omzet voor een bedrijf omzet. Blockbuster medicijnen worden vaak gebruikt bij veel voorkomende medische problemen zoals diabetes, een hoge bloedruk, een hoog cholesterol, astma of kanker.

Farmaceutische bedrijven geven veel geld uit aan onderzoek en ontwikkelingskosten (R&D) om het ontwikkelde medicijn vervolgens tegen een hoge prijs te verkopen. De toekomstige inkomsten zijn de prikkel voor de bedrijven om tot de ontwikkeling van zo’n medicijn te komen.

Wanneer een blockbuster medicijn is ontwikkeld en daadwerkelijk verkocht kan worden, profiteert een biotechnologie- of farmaceutisch bedrijf hier fors van. Als je de aandelen in het desbetreffende bedrijf bezit, dan staat dit vaak garant voor hoge koersstijgingen.

Aan de ontwikkeling zitten voor zowel het bedrijf als beleggers flinke financiële risico’s. Wanneer alle klinische fases niet succesvol doorlopen worden, mag het medicijn niet worden verkocht. De ontwikkelingskosten zijn in dit geval verloren. Dit zal vervolgens forse koersdalingen tot gevolg kunnen hebben

Goedkeuring en patent

In het geval van een succesvolle ontwikkeling mag het product vermarkt worden na goedkeuring van de toezichthouder. In de Verenigde Staten is dit de Food and Drug Administration. De hoge omzetten worden overigens enkel behaald in een specifieke periode. Voor goedkeuring wordt er namelijk een patent aangevraagd. Op dit moment heeft het bedrijf een monopolie op het medicijn en mag het iedere prijs vragen.

Nadat het patent verloopt, mag het medicijn nagemaakt worden door andere bedrijven. Hierbij gaat de monopolie positie van het bedrijf verloren en treedt er concurrentie op in de markt. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen van het medicijn vaak drastisch dalen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *