aandeel-galapagos

Winstgevende strategie: beleggen in biotechnologie aandelen

In de media werd de afgelopen week vaak geschreven dat de situatie waarin Galapagos zich bevindt zeer uitzonderlijk is. Op zich is het ook een vreemd fenomeen. De marktkapitalisatie van het bedrijf noteert namelijk fors onder de kaspositie van het bedrijf. Het vertrouwen is zelfs zo laag dat de pijplijn en business negatief gewaardeerd worden door beleggers. Klik hier voor een beknopte analyse. 

Beleggers die onze biotechportefeuille al een tijdje volgen, weten dat dergelijke gevallen inderdaad niet veel voorkomen, maar dat ze minder uitzonderlijk zijn dan wordt gesuggereerd. Qua omvang  hebben de media misschien een punt, maar op kleinere schaal komt deze situatie vaker voor. Sterker nog, onze strategie is hierop grotendeels gebaseerd.

Wanneer beleggers capituleren en voorgoed de handdoek voorgoed in de ring gooien, zien wij onze kans schoon de aandelen (die meestal als penny stock noteren) met een flinke discount op te pikken.
De gedachte erachter is dat een sterke balans op een gegeven moment de koersval moeten stoppen en goed nieuws tot flinke koerssprongen kan leiden. Bovendien maakt de discount de bedrijven interessant voor overnames of fusies, waardoor de korting er doormiddel van de premie uitloopt en zittende beleggers profiteren.

Deze strategie voeren we sinds de start van onze portefeuille met succes uit en heeft reeds tot mooie winstnemingen geleid. We verzilverden zelfs 11x een winst van meer dan 100%. Ook van overnames en fusies profiteerden we meerdere malen, zo werden Restorbio (nu Adicet Bio), Kiadis (nu Sanofi) overgenomen en we zagen recent aangekondigde fusies van Chiasma en Akebia Therapeutics.

Belangrijk om te beseffen is dat het kopen van aandelen onder en nabij de kaspositie niet altijd een recept is voor succes. Er zijn wel degelijk risico’s. De meeste biotechnologieaandelen hebben namelijk nog geen medicijn op de markt. Er komt dus geen geld binnen en de ontwikkeling van de pijplijn kost geld, waardoor er cash uit het bedrijf loopt (cashburn). Als goede resultaten of soms een overname (te lang) uitblijven, vloeit de waarde met de tijd vanzelf uit het bedrijf met een koersdaling tot gevolg. Beleggers blijven in dit geval met bijna lege handen achter.

De kans dat je als belegger meerdere keren op rij achter elkaar tegen het laatstgenoemde scenario achterblijft is helaas mogelijk. Hieruit blijkt dat beleggen in biotechnologie aandelen een andere tak van sport is dan beleggen in reguliere aandelen of penny stocks. Omdat de strategie zo verschilt, doen we dit daarom in een aparte en sterk gespreide portefeuille.

Door biotechnologie aandelen te selecteren met sterke balansen, waarbij de kaspositie, schulden en cashburn erg belangrijk zijn, beperken we in ieder geval het neerwaarts risico op korte termijn zoveel mogelijk. Vervolgens komt de pijplijn om de hoek kijken. Het inschatten van de kans dat een individueel kandidaat geneesmiddel een volgende onderzoeksfase bereikt of tot vermarkten leidt is voor ons en zelfs experts op dit gebied zeer moeilijk in te schatten.

Toch slagen we er wel in om de kans op succes te berekenen voor een gespreide portefeuille met aandelen die vaak meerdere producten in de pijplijn hebben. Dit doen we onder andere door gebruik te maken van historische data van duizenden ontwikkelingsprogramma’s van ruim 1000 bedrijven. We zullen hier binnenkort een artikel aan wijden, zodat je als belegger je winkansen kunt vergroten.

Het beperken van het neerwaarts risico aan de onderkant en het opwaarts potentieel te bereken, heeft ertoe geleid dat we sinds de start van onze biotechportefeuille er structureel in slagen om de Nasdaq Biotechnology Index te verslaan. Vandaag verdubbelen we de positie in 2 aandelen die momenteel niet lekker liggen en wel heel erg ver onder de kaspositie zijn gezakt.

Benieuwd naar deze aandelen, toegang tot de biotechportefeuille, algemene portefeuille en alle premiumonderdelen? Gebruik dan onderstaande link om je aan te melden. 

Klik hier om je aan te melden 

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!