Begin deze maand zat de schrik er flink in op de beurzen. Als we onze eigen AEX erbij pakken dan zien we dat er vanaf de top in november tot het dieptepunt begin maart een dikke 21% vanaf ging. Afgelopen weken was er flink herstel. In dit maandoverzicht gaan we in op de verbazing die dit met zich meebracht, waarom wij minder verbaasd zijn, en we kijken naar onze portefeuille.
Verbazing door sterk herstel
De afgelopen week zagen we dat er in de media vooral verbaasd werd gereageerd op het goede sentiment op de beurzen. Het is waar, er zijn genoeg goede redenen te bedenken waarom de beurs eigenlijk een stuk lager zou moeten staan. Inflatie, oplopende rentes, de oorlog in Oekraïne, problemen in de aanvoerketens, nieuwe lockdowns in China et cetera.
De sterke herstelbeweging die afgelopen weken werd ingezet, was door analisten en beurskenners maar lastig te duiden. Dat de beurs de oplopende rentes naast zich neer legden, schetste misschien nog wel de meeste verbazing. Dit is immers slecht voor aandelen? De verklaringen voor de herstelbeweging liepen sterk uiteen. Eén van de weinigen die volgens ons met de enige juiste verklaring kwam was Corné van Zeijl bij RTLZ. Hij begon namelijk over de reële rente.
Eigenlijk bijna iedereen dat rente en inflatie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar op de één of andere manier weigert de massa dit “echt” te begrijpen. Veelgehoord is dat nu de rentes oplopen het voor de beurs minder wordt. Geld wordt duurder, toekomstige winsten van bedrijven worden minder waard en dit heeft dalende aandelenkoersen tot gevolg. Normaliter is dit ook het geval, maar wat vandaag de dag vergeten wordt, is dat we in een compleet nieuwe en unieke situatie zitten.
De rentes zijn en blijven negatief
Zoals we in januari ook al schreven, is de enige juiste conclusie dat de rentes helemaal niet oplopen. Dit lijkt wel zo, maar deze worden gedreven door een uit de hand gelopen inflatie. Zoals we al vaker hebben geschreven, is de enige rente die telt is de reële rente. Kortom, de rente gecorrigeerd met inflatie.
De volgende simpele rekensom geldt in dit geval:
Reële rente = rente – inflatie
Wanneer we rente corrigeren met inflatie, dan komen we tot de conclusie dat de rente eigenlijk helemaal niet oploopt. Tenminste, niet de reële rente waar het uiteindelijk om draait. Bij Pennywatch gaan we uit van een scenario dat deze lange tijd negatief zal blijven en dat deze in de toekomst misschien nog wel verder zal dalen.
We zitten nu nog midden in de hevige inflatie, maar vroeg of laat gaan we zien dat deze eruit gaat lopen. Dit duidt op economische teruggang, waardoor de rente weer onder druk komt te staan. De centrale banken, met Europa voorop, zitten dan weer in het zelfde parket als voor corona. Eigenlijk zijn de problemen met de flinke balansen enkel groter geworden.
In onderstaande grafiek zien we de ontwikkeling van de reële rente in de V.S., de rode lijn geeft de inflatie weer, de zwarte lijn de nominale rente en de blauwe lijn de reële rente. Hieruit blijkt een langdurige dalende trend, hetgeen gelijk staat aan een fors verlies in koopkracht.
There Is No Alternative
Wanneer we er vanuit dit perspectief tegenaan kijken, ziet de wereld er ineens heel anders uit. Door de oplopende rentes lijkt het alsof er langzaam weer een alternatief voor aandelen komt, maar dit is een schijnalternatief dat uiteindelijk leidt tot een negatief reëel rendement. Pas wanneer de rente de inflatie overstijgt, is er sprake van een alternatief.
Waar geld op de bank in de huidige situatie langzaam verdampt, is ook het omgekeerde het geval. Wanneer je de stelling “geld wordt duurder door oplopende rentes” bekijkt vanuit het perspectief van de reële rente, dan is ook dit een misvatting. Geld is in veel gevallen nog steeds gratis. In een omgeving waarin de inflatie hoger is dan de rente, inflateert de schuld namelijk weg en kan het juist gunstig zijn om te lenen.
Er moet dus ergens anders rendement gemaakt worden en dan kom je automatisch weer bij de beurs uit. TINA, hetgeen staat voor “There Is No Alternative” geldt nog steeds. Aandelen dienen te worden gekocht om in ieder geval vermogensbehoud te bewerkstelligen. Dit verklaart volgens ons dan ook de beperkte correctie en de sterke herstelbeweging van de beurs.
Op korte termijn kunnen de thema’s die spelen voor flinke volatiliteit zorgen op de beurzen. Aangezien de centrale banken gevangen zitten in de situatie, verwachten we dat TINA op langere termijn een bodem zal leggen onder de beurs. Mochten we een periode van economische teruggang krijgen, zal dit leiden tot lagere winsten van bedrijven. Uiteindelijk bepalen deze winsten de koersen. Vanuit centrale banken zal hierop worden gereageerd met renteverlagingen en andere stimuli hetgeen hogere waarderingen rechtvaardigt. Zo is de cirkel weer rond.
Portefeuille
In de eerste weken van maart, zag we flinke dalingen in de portefeuille. Aangezien we met penny stocks te maken hebben gingen de bewegingen soms hard naar beneden. De andere kant van de medaille is dat penny stocks op een groene beurs ook harder stijgen.
Dit leidde dan ook tot flink herstel in onze portefeuilles. Complete sectoren herstelden aanzienlijk, waaronder biotechnologie waar we een aparte portefeuille aan wijden. Na een fantastische start 2020, presteert de portefeuille eigenlijk sinds februari 2021 ondermaats. Dit geldt eigenlijk voor de gehele sector zoals te zien is op onderstaande grafiek.
Winstneming van 122,43%
Een positieve uitschieter deze maand in de biotechportefeuille was Adicet Bio. Twee jaar geleden kochten we het aandeel als penny stock onder de kaspositie aan (toen nog ResTORbio) en vervolgens is het snel gegaan met het aandeel. Een succesvolle fusie en goede studieresultaten leiden ertoe dat ons geduld wordt beloond met een mooie winstneming van 122,43%.
Aankoop Britse Holding
Deze maand kochten voor maar liefst voor de 4e keer aandelen in een Britse Holding bij, waardoor het de grootste positie in onze portefeuille is geworden. Vrijwel direct na ons alert begon het aandeel fors te stijgen. We hebben sinds onze eerste aankoop in december 2020 eigenlijk structureel tegen een fors koersverlies aangekeken, maar afgelopen week zagen onze positie eindelijk in het groen duiken.
We verwachten dat we vanaf hier verder omhoog kunnen kijken. De cijfers die 2 april worden verwacht zouden dit moeten onderstrepen.
Goud- en zilver aandelen
Goud leek begin deze maand op weg te zijn naar een nieuwe all time high, maar zakte vervolgens weer terug. Sinds vorig zomer hebben we onze posities in edelmetalen flink vergroot. Alle posities noteren inmiddels in het groen, maar de echte bullmarkt is tot toe uitgebleven. Eigenlijk legt ons verhaal over de reële rente, precies de reden bloot waarom we deze aandelen hebben en houden.
Geld heeft in principe 3 basisfuncties, namelijk om te dienen als ruilmiddel, spaarmiddel en rekenmiddel. De geplaatste grafiek over de reële rente geeft aan, dat de functie als spaarmiddel eigenlijk sinds 2003 al verloren is gegaan. Goud zorgt van oudsher voor behoud van koopkracht, maar door een goede selectie van aandelen die als hefboom kunnen dienen streven we een fors hoger rendement na.
Watchlist
Aan de rand van het ravijn, groeien de mooiste bloemetjes wordt wel eens gezegd. Vanzelfsprekend geldt dit niet altijd. De situatie in Oekraïne is erg moeilijk in te schatten en voorlopig lijkt de ellende zich nog even voort te zetten. Ondanks de kritische situatie draait de productie van dit ijzererts bedrijf uit Oekraïne in de tot nog toe rustige Poltava-regio gewoon door.
We plaatsten de penny stock met een notering de Britse beurs op onze watchlist voor de wat meer speculatief ingestelde belegger.
Ook plaatsten we het bedrijf Rolls-Royce op onze watchlist. Het bedrijf produceert vliegtuigmotoren, is actief op het gebied van energie en heeft een defensiedivisie. Het aandeel is de afgelopen jaren fors weggezakt en lijkt onder leiding van de nieuwe CEO klaar voor een turnaround.
Maandoverzicht maart
Winstnemingen
We namen in februari tweemaal winst op een aandeel:
Algemene portefeuille:
(-)
Biotechportefeuille:
Adicet Bio (ACET) +122,43%
In de afgelopen maand kochten we 2 nieuwe posities aan/bij:
Algemene portefeuille:
Britse Holding +14,4%
Gamebedrijf +9,6% (uitoefening rechten)
Watchlist
Er werden 2 aandelen toegevoegd:
Rolls-Royce (RR)
Oekraïens aandeel
Wekelijks kooptips, inzichten en analyses van penny stocks ontvangen?
In dit maandoverzicht zijn sommige onderdelen gemaskeerd. Door premium lid te worden ontvang en krijg je toegang tot al onze kooptips, inzichten analyses en meer. Je kunt Pennywatch nu tijdelijk proberen voor 10,99!
Klik hier om premium lid te worden