Gewone en preferente aandelen

Reguliere aandelen vs preferente aandelen: wat je moet weten

In de bedrijfswereld kunnen aandelen in verschillende vormen voorkomen. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte. Toch is het als belegger erg belangrijk om te weten wat het verschil is en wat dat precies betekent. Er zijn veel mensen op de beurs die namelijk veel gebruik maken van preferente aandelen, waaronder de allergrootste investeerders op aarde. Daarom gaan we uitgebreid kijken naar wat deze soort aandelen anders maakt en waarom je dit als belegger dient te weten.

Eerst kijken we naar een overzicht van wat je allemaal in dit artikelen terug kunt vinden. We behandelen niet alleen de verschillen tussen beide soorten aandelen maar kijken ook hoe je kunt starten met beleggen in beide vormen. Wees wel altijd voorzichtig, en zorg ervoor dat je weet waar je mee bezig bent voordat je begint met handelen op de beurs. Er zijn meer dan voldoende platformen waar je tegenwoordig als particulier kunt beleggen. Vaak kun je daar als beginner ook lezen hoe dit precies werkt zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Verschillende soorten aandelen

Hoewel voor veel mensen beleggen op de beurs voelt als gokken in een online casino, zit er toch wel degelijk verschil tussen beide zaken. Wanneer je gaat inzetten op kansspelen komt het namelijk vooral op geluk aan, terwijl je op de beurs de touwtjes iets meer zelf in handen hebt. Daarom is het zo belangrijk om te weten waar je mee bezig bent alvorens je start met je geld te investeren. Er kan van alles gebeuren en het is belangrijk om sterk in je schoenen te staan als belegger.

Voor bedrijven is het interessant om de beurs op te gaan, omdat ze op die manier veel kapitaal binnen kunnen halen. Door beleggers aandelen aan te bieden en een kans om te investeren, krijgen ze een flinke kapitaalinjectie waardoor het makkelijker zal worden om nog verder te gaan groeien. Als dit gebeurt zijn er dus twee verschillende soorten aandelen die kunnen worden aangeboden. Wanneer je als belegger van plan bent je geld in aandelen van een bedrijf te gaan investeren, is het goed om op de hoogte te zijn van om wat voor soort aandelen het precies gaat.

Gewone aandelen

In feite zijn gewone aandelen het soort aandelen dat iedereen kent van de beurs. Een aandeel van een bedrijf heeft een bepaalde waarde, en deze stijgt en daalt continu. Vaak worden deze stijgingen en dalingen gevoed door de prestaties van bedrijven, door goed en slechts nieuws, en door geluiden uit de branche. Er wordt door investeerders een deel van een bedrijf gekocht door middel van het aanschaffen van aandelen. Daarbij is de markt voor deze gewone aandelen veel groter dan die voor preferente aandelen. Bovendien kan iedereen vrij eenvoudig investeren in gewone aandelen. Hiervoor heb je slechts een rekening bij een broker nodig, waarna je toegang zult hebben tot de aandelen van meeste bedrijven. Bij preferente aandelen kan dit iets gecompliceerder liggen.

Het doel van het kopen van gewone aandelen is natuurlijk dat men hoopt dat de waarde gaat stijgen. Beleggers kopen deze aandelen dan ook met de verwachting dat ze vroeg of laat (veel) meer waard worden, om ze dan weer met winst te kunnen verkopen. In veel gevallen krijg je als belegger ook dividend wanneer je aandelen van een bedrijf bezit. Hierbij wordt een deel van de winst weer aan beleggers uitgekeerd, wat dus een aantrekkelijk extra inkomen kan opleveren als het meezit.

Preferente aandelen

Gewone aandelen hebben een aantal overeenkomsten met preferente aandelen. Veel belangrijker zijn echter de verschillen. Er zijn namelijk ook overeenkomsten met een obligatie, wat eigenlijk niets meer en niets minder dan een lening is. Bedrijven kunnen hiermee kapitaal uitlenen aan beleggers die deze obligaties kopen. Daar wordt dan weer voor een vooraf vastgestelde termijn een vooraf vastgestelde rente over betaalt. Dit terwijl beleggers normaal gesproken gewone aandelen kopen met hun eigen vermogen. Er zijn echter nog een aantal kenmerken die obligaties en preferente aandelen allebei hebben.

Er is bijvoorbeeld een vast bedrag aan inkomsten bij preferente aandelen, door uitkering van dividend. Zo kun je als belegger dus op meerdere manieren profiteren van de stijging van de waarde van een aandeel. Het zal op die manier namelijk ook een inkomen opleveren om deze aandelen te houden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat preferente aandelen vaker hoger dividend uitkeren dan gewone aandelen. Ook krijgt de uitbetaling hiervan voorrang. Een belegger die preferente aandelen bezit krijgt dus van bedrijven veel extra voordelen ten opzichte van een doorsnee aandeelhouder. Dit maakt dit type aandelen voor veel beleggers daarom extra interessant.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.