Wat is hedging

Strategie: Je aandelenportefeuille beschermen via hedging

Klinkt lastig hedging… Gelukkig valt het mee! Hoewel hedging vaak wordt beschouwd als een geavanceerde beleggingsstrategie, zijn de principes vrij eenvoudig. Waar het bij hedgen op neerkomt is dat er risico’s worden afgedekt.

Hiermee bescherm je je vermogen tegen eventuele verliezen. Wat vaak niet gerealiseerd wordt, is dat je momenteel waarschijnlijk al doet aan hedging. Niet op de aandelenmarkt, maar in het dagelijks leven!

We zijn namelijk allemaal verzekerd. Hedging kun je misschien wel het beste vergelijken met het afsluiten van een verzekering. Je sluit een autoverzekering af of eventuele kosten te dekken in het geval van een ongeluk. Natuurlijk hoop je dat er nooit een ongeluk zal plaatsvinden, maar mocht dat zo zijn dan heb je in ieder geval de financiële risico’s afgedekt.

Hoe bescherm je je portefeuille via hedging?

Zo kun je er ook voor kiezen om je portefeuille af te dekken via een hedge. Dit kan met verschillende financiële producten zoals bijvoorbeeld een CFD. Met een hefboom kan er vervolgens gespeculeerd worden op een koersdaling van een index of aandeel. Dit noemen we short gaan.

Stel je hebt een aandelenportefeuille van 5000 euro en je verwacht op korte termijn een daling. In dit geval kun je er voor kiezen om een shortpositie te nemen via een CFD op een aandelenindex, bijvoorbeeld onze eigen AEX of de S&P 500. Doordat je de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van een hefboomwerking, is voor het afdekken van het neerwaartse risico gelukkig geen 5000 euro nodig.

Je kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een hefboom van 1:25. In dit geval is hiervoor 200 euro nodig, maar je kunt ook gebruik maken van een hogere hefboom van bijvoorbeeld 1:100. Je hedged en dekt hiermee dus je risico van je volledige portefeuille af voor 50 euro.

Door gebruik te maken van een stoploss, bepaal je zelf je maximale verlies. Hierdoor ben je in staat je eigen verzekering op je aandelenportefeuille af te sluiten.

Voorbeeld van een hedge
Stel de beurzen dalen inderdaad, zoals je al dacht. Je portefeuille neemt dan met 500 euro in waarde af. Mocht je hedge net zo snel dalen als je portefeuille dan heb je per saldo niets verdiend, maar ook niets verloren.

Je hedge neemt namelijk met 500 euro toe. Je risico is dus volledig afgedekt. Je kunt je hedge sluiten, als je weer een beter beeld hebt van de richting van de beurs.

Hoe kan ik winstgevend hedgen?

Uiteraard ga je ervan uit dat je eigen portefeuille beter presteert en dus minder snel zakt dan de index waarop je een shortpositie hebt. Als dit het geval is dan is er sprake van een winstgevende hedge.

Het verschil is namelijk je winst. Je hebt hiermee dus je risico afgedekt en ook nog een winst gemaakt op je hedge!

Voorbeeld 2: Aandelen tegenover elkaar zetten
Een ander voorbeeld is het hedgen van 2 soortgelijke bedrijven in een sector. Momenteel is het bijvoorbeeld moeilijk te zeggen wat de koersen van vliegtuigbouwers Boeing en Airbus gaan doen. Gaan ze op termijn omhoog of naar beneden? Wij weten het in ieder geval niet…

Mocht je er echter van uitgaan dat Airbus beter zal presteren dan Boeing ongeacht de koersrichting, dan kun je besluiten een long positie op Airbus te nemen en een shortpositie op Boeing voor een gelijk bedrag.

Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan is het verschil ertussen je winst. Of beide aandelen nou dalen of stijgen doet er hierdoor niet meer toe, zolang Airbus het beter doet dan Boeing verdien je geld.

Hoe kan ik oefenen met hedgen?

Mocht je nog nooit met CFD’s gehandeld hebben, is het raadzaam eerst flink te oefenen. Een tijdje terug hadden we contact met een CFD-aanbieder die je gratis de gelegenheid geeft middels een demo-account of te oefenen met een klein bedrag vanaf je mobieltje!

Dit laatste raden we je aan. Door bijvoorbeeld een kleine storting te doen van 50 euro, kun je meerdere posities innemen vanaf een tientje. Mocht je tijdens je eerste kleine posities eerst een paar euro verliezen, dan ben je sneller geneigd te leren van je fouten dan met een demo account.

Je leert op deze manier op een veilige manier risico’s te mijden. De grotere bedragen komen later wel!

Een krachtige tool

Hedging is bij juist gebruik een handig en krachtig instrument om als belegger onder de knie te hebben. Ervaren beleggers maken nagenoeg allemaal gebruik van hedging.

Middels kun je op een veilige manier kennis maken met deze manier van beleggen. Kortom, pak je mobieltje erbij en oefenen maar! Je kunt op onderstaande banner klikken om de app te downloaden.

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *