Beleggen in platina

Beleggen in platina, een goed idee?

In dit artikel onderzoeken we of platina een interessante belegging zou kunnen zijn voor de komende jaren. We vertellen wat platina is, vergelijken de waarde met die van goud en verklaren de prijsdaling. Tenslotte sommen we op waarom de koers van platina zou kunnen gaan stijgen.

Wat is platina?

Platina (Engels: platinum) is een edelmetaal dat 20x zeldzamer is dan goud. Doordat het een edelmetaal is kan het niet roesten of oxideren. Het metaal is op maar weinig plekken in de wereld te vinden. Het wordt vooral gedolven in Zuid-Afrika. Verder is het edelmetaal te vinden in Rusland, Canada en de Verenigde Staten.

Hieronder zie je de geografische verdeling van platina. Hoe paarser het gebied, hoe meer platina er in de grond zit.

Wat is de hoogste koers van platina ooit?

De prijs van platina piekte tijdens haar hoogtijdagen in maart 2008 op 2270 dollar. De all time high van platina is sindsdien niet meer in zicht geweest. Tijdens de coronacrash in maart 2020 zakte de koers zelfs onder het dieptepunt van de kredietcrisis. Het koersverloop van platina is vanaf 1998 weergegeven in onderstaande grafiek.

Is platina meer waard dan goud?

In de jaren voor de kredietcrisis van 2008 was het vanzelfsprekend dat de absolute prijs van platina (blauw) hoger noteerde dan die van goud (oranje). Na de kredietcrisis is dit minder vanzelfsprekend. In de periode 2011 – 2014 zien we dat de koersen vaak rond dezelfde waarde schommelen. In 2015 is er sprake van een omslagpunt. De koers van platina duikt fors onder die van goud, zoals te zien op onderstaande grafiek.

platina goud vergelijking

Wat is de marktkapitalisatie van platina?

De marktkapitalisatie van platina is op dit moment ongeveer 243,5 miljard dollar.  Naar schatting zijn er in totaal 250 miljoen ounces platina gedolven. Wanneer we dit vermenigvuldigen met de huidige koers komen we uit op dit totaal.

Wat is de marktkapitalisatie van goud?

De marktkapitalisatie van goud is op dit moment 11,14 biljoen dollar. De marktkapitalisatie van goud ligt dus een stuk hoger dan dat van platina. Dit is best gek als je bedenkt dat platina schaarser is dan goud. In de volgende alinea leggen we uit hoe dit komt.

Waarom is platina minder waard dan goud?

Het verschil in waarde tussen platina en goud kan worden verklaard, doordat platina een industriële toepassing heeft en goud van oudsher wordt gebruikt als store-of-value. Meer dan 50% van de vraag naar platina is afkomstig vanuit de industrie. We begrijpen dat dit opmerkelijk klinkt. In dit artikel leggen we het je uitgebreider uit.

Wat zijn industriële toepassingen van platina?

De grootste vraag naar platina komt vanuit de automobiel sector. Het metaal wordt veel gebruikt voor katalysatoren. Daarnaast wordt het gebruikt voor verschillende andere industriële toepassingen. Hierbij valt te denken aan elektronica, verf en petroleum. Verder wordt het edelmetaal veel gebruikt in de sieradensector.

Wat zijn de oorzaken van de prijsdaling van platina?

De prijsdaling van platina heeft verschillende oorzaken. De twee belangrijkste oorzaken worden hieronder genoemd.

1. Elektrische auto

Platina wordt veel gebruikt voor katalysatoren in de automobiel sector. Sinds Tesla de transitie naar elektrisch rijden heeft ingezet, daalt de vraag naar auto’s die op diesel of benzine rijden in rap tempo. Platina wordt vooral gebruikt voor dieselauto’s. Het dieselschandaal had bovendien een negatieve uitwerking gehad op de vraag naar dieselauto’s. Hierdoor is de vraag naar platina flink gedaald.

2. Dollar

De dollar kan tevens als boosdoener worden aangewezen. De dure dollar heeft de afgelopen jaren drukkend gewerkt op alle edelmetalen. Het drukkende effect op de prijs wordt veroorzaakt doordat platina in dollars verhandeld wordt op de beurs. Terwijl de prijs van platina zich sinds 2008 in een neerwaartse trend bevindt, is dit voor de dollar juist andersom. Dit is te zien in onderstaande grafiek.

Koers dollar

Is platina een goede belegging?

Of platina een de komende jaren en goede belegging zal zijn, hangt af van verschillende factoren. Hieronder noemen we 3 redenen waarom de koers van platina de komende jaren zou kunnen gaan stijgen.

1. Waterstof

Rijden we in de toekomst allemaal elektrisch? Of gaan we massaal over op waterstof? Autofabrikanten zoals Volkswagen en Audi investeren flink in rijden op waterstof. Om waterstof om te zetten in energie is het gebruik van een brandstofcel noodzakelijk. Voor de katalysatoren in deze brandstofcellen is er relatief veel platina nodig. Toenemende investeringen in waterstof zullen daardoor leiden tot een fors hogere vraag naar dit edelmetaal. Hieronder is de verwachte toekomstige vraag weergegeven.

Vraag naar platina waterstof

2. Onrust Zuid-Afrika

Ongeveer twee derde van al het platina wordt gedolven in Zuid-Afrika. In dit land is er sprake van politieke en sociale onrust. Het land kampt met een lage werkgelegenheid. Mijnwerkers zijn ontevreden en vragen om hogere lonen, dit leidde in het verleden al meerdere keren tot stakingen in de mijnen.

Ongeveer 70% van de platinamijnen in Zuid-Afrika is op dit moment verliesgevend. Deze mijnen zijn enkel nog in productie wegens de lage werkgelegenheid in het land. Het sluiten zal namelijk tot nog minder banen leiden. Stakingen en het sluiten van deze mijnen kunnen voor een lager aanbod van platina zorgen. Dit kan positief uitwerken op de koers.

3. Zeldzaamheid

Platina is een zeldzamer edelmetaal dan goud. De aanname kan gedaan worden dat de prijzen van edelmetalen op de lange termijn zullen blijven stijgen. Er is namelijk sprake van uitputbare bronnen. Doordat platina zeldzamer is dan goud, zou het heel goed kunnen dat de negatieve platina-goud ratio enkel van tijdelijke aard is.

4. Beleid centrale banken

Sinds het uitbreken van de coronapandemie staan de geldpersen van centrale banken wagenwijd open. Het zal de komende jaren waarschijnlijk erg moeilijk zijn om de stimulering van de economie terug te brengen. Dit resulteert in een steeds grote verruiming van de geldhoeveelheid. De vraag naar schaarse goederen zoals platina zou hierdoor kunnen toenemen met een koersstijging tot gevolg.

Op zoek naar de kansrijke penny stocks in de edelmetalensector?

Wij hebben meerdere penny stock aandelen in de edelmetalensector in onze portefeuille. De aandelen, cashpositie en transacties zijn 24/7 inzichtelijk.

Klik hier om jezelf toegang te verschaffen

 

Andere artikelen in deze categorie:

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang 3,36% rente wekelijks uitbetaald 

Nieuw: Beleg nu ook in aandelen & ETF’s via Bunq!  

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Kopieer de beste beleggers

Kopieer automatisch en zonder extra kosten de beste beleggers op eToro

Meer voor jou als belegger..

Iedereen kan beleggen!

Easybroker maakt beleggen begrijpelijk en toegankelijk

Een netto doelrendement van 9,3-12%

Ontvang gratis het Private Equity informatiepakket!

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.