beleggen-in-platina

Beleggen in platina, een goed idee?

In dit artikel onderzoeken we of platina een interessante belegging zou kunnen zijn voor de komende jaren. Eerst gaan we in op het koersverloop van afgelopen decennia, daarna vergelijken we de koers met dat van goud. Vervolgens gaan we in op de toepassingen van platina en de oorzaken van de prijsdaling. Tenslotte gaan we in op de kansen van beleggen in het edelmetaal. 

De prijs van platina piekte tijdens haar hoogtij dagen in 2008 op 2300 dollar. Vandaag de dag handelt het een stuk lager. Tijdens de corona crash zakte de koers zelfs onder de dieptepunten van de kredietcrisis. Gezien de forse prijsdalingen zou beleggen in platina (in het Engels: platinum) wel weer eens interessant kunnen zijn voor beleggers. We pakken allereerst het koersverloop erbij. De prijs van platina vanaf 1998 is weergegeven in de onderstaande grafiek.

beleggen-in-platina

Platina meer waard dan goud

In de jaren voor de kredietcrisis van 2008 was het vanzelfsprekend dat de prijs van platina hoger noteerde dan dat van goud. Na de kredietcrisis is dit minder vanzelfsprekend. In de periode 2011 – 2014 zien we dat de koersen vaak rond dezelfde waarde schommelen. In 2015 is er sprake van een omslagpunt. De prijs van platina duikt fors onder die van goud, zoals te zien op onderstaande grafiek.

Beleggen in goud lijkt na 2011 dus een verstandigere keus dan platina. In het verleden steeg de waarde van platina juist sneller dan dat van goud.

platina-of-goud

Toepassingen platina

Platina is een edelmetaal dat zeldzamer is dan goud. Het metaal is niet op veel plekken in de wereld te vinden. Het wordt vooral gedolven in Zuid-Afrika. Verder is het edelmetaal te vinden in Rusland en Canada.

Anders dan goud wordt platina ook industrieel veel toegepast. Meer dan 50% van de vraag is afkomstig vanuit de industrie.

De grootste vraag komt vanuit de automobiel sector. Het metaal wordt veel gebruikt voor de katalysatoren. Daarnaast wordt het gebruikt voor verschillende andere industriële toepassingen. Hierbij valt te denken aan elektronica, verf en petroleum. Verder wordt het edelmetaal net als goud veel gebruikt in de sieradensector.

Oorzaken prijsdaling

De prijsdaling van platina heeft verschillende oorzaken. Deze worden hieronder genoemd.

1. Dieselschandaal

Platina wordt veel gebruikt voor katalysatoren in de automobiel sector. Het  gebruik van het edelmetaal draagt er aan bij dat schadelijke uitlaatgassen gereduceerd worden. Platina wordt vooral gebruikt voor dieselauto’s.  Het dieselschandaal in de automobielsector heeft een negatieve uitwerking gehad op de vraag naar dieselauto’s. Hierdoor is ook de vraag naar platina gedaald.

2. Elektrische auto

Daarnaast heeft deze sector te maken met de opkomst van de elektrische auto. Deze transitie is ingezet door Tesla. Hierdoor is juist de vraag naar andere metalen zoals lithium fors gestegen.

3. Dollar

De dollar kan tevens als boosdoener worden aangewezen. De dure dollar heeft de afgelopen jaren drukkend gewerkt op alle edelmetalen. Zowel platina, evenals goud en zilver bevinden zich sinds 2011 in een neerwaartse trend. Deze trend stelden we eerder in dit artikel al vast voor de prijs van platina.

De dollar bevindt bevindt zich juist in een stevige opwaartse trend sinds 2011. Dit is te zien in de onderstaande grafiek. Het drukkende effect op de prijs wordt veroorzaakt doordat platina in dollars verhandeld wordt op de beurs.

koersverloop-dollar

4. Handelsconflicten

Zoals we eerder vaststelden wordt platina ook industrieel toegepast. Handelsconflicten hebben hierdoor een negatieve impact gehad op de vraag en dus ook de prijs van platina.

Kansen

Is beleggen in platina dan ook kansrijk te noemen? Hieronder noemen we 4 redenen waarom de koers van platina de komende jaren zou kunnen gaan stijgen.

1. Afzwakkende dollar

Doordat de rente het afgelopen jaar hard steeg in de V.S. is hierdoor tevens de prijs van de dollar hard gestegen. De zorgen voor een recessie in de V.S. nemen echter toe. Hierdoor zijn renteverhogingen niet meer vanzelfsprekend. Zelfs een renteverlaging behoort dit jaar tot de mogelijkheden. Het uitstellen van renteverhogingen en de kans op een renteverlaging zullen zeer waarschijnlijk leiden tot een zwakkere dollar.

Tijdens de eerste 2 maanden van 2018 zagen we de platinaprijs (oranje lijn) al eens zeer sterk reageren op een afzwakkende dollar (blauw lijn). Vanaf maart was het tegenovergestelde het geval. De dollar nam sterk toe en de prijs van platina ging fors onderuit.

beleggen-in-platina

2. Waterstof

Rijden we in de toekomst allemaal elektrisch? Of gaan we massaal over op waterstof? Autofabrikanten zoals Volkswagen en Audi investeren flink in rijden op waterstof. Om waterstof om te zetten in energie is het gebruik van een brandstofcel noodzakelijk. Voor de katalysatoren in deze brandstofcellen is er relatief veel platina nodig. Toenemende investeringen in waterstof zullen daardoor leiden tot een fors hogere vraag naar dit edelmetaal.

3. Onrust Zuid-Afrika

Ongeveer twee derde van al het platina wordt gedolven in Zuid-Afrika. In dit land is er sprake van politieke en sociale onrust. Het land kampt met een lage werkgelegenheid. Mijnwerkers zijn ontevreden en vragen om hogere lonen, dit leidde in het verleden al meerdere keren tot stakingen in de mijnen.

Ongeveer 70% van de platinamijnen in Zuid-Afrika is op dit moment verliesgevend. Deze mijnen zijn enkel nog in productie wegens de lage werkgelegenheid in het land. Het sluiten zal namelijk tot nog minder banen leiden. Het openhouden van deze mijnen bij de huidige platinakoersen lijken echter een onhoudbare situatie. Stakingen en het sluiten van deze mijnen zullen voor een fors lager aanbod van het edelmetaal leiden. Dit zal positief uitwerken op de koers.

 

4. Zeldzaamheid

Platina is een zeldzamer edelmetaal dan goud. De aanname kan gedaan worden dat de prijzen van edelmetalen op de lange termijn zullen blijven stijgen. Er is namelijk sprake van uitputbare bronnen. Doordat platina zeldzamer is dan goud, zou het heel goed kunnen dat de negatieve platina-goud ratio enkel van tijdelijke aard is.

Conclusie

Beleggen in platina kan gezien de huidige koers en kansen een mooie manier zijn om de portefeuille te diversificeren. Ondanks dat het edelmetaal zeldzamer is dan goud, stijgt de koers van goud de afgelopen jaren sneller. De prijs is volatiel doordat het veel industriële toepassingen heeft. Dit maakt platina een belegging met een hoger risico dan goud. Daartegenover staat dat er met platina waarschijnlijk hogere rendementen geboekt kunnen worden.

Portefeuille

Benieuwd welke aandelen wij in onze portefeuille hebben? Onze portefeuille is samengesteld uit penny stocks en overdreven afgestrafte aandelen. De aandelen, cashpositie en transacties zijn 24/7 inzichtelijk. Verder ontvang je alerts van aan- en verkopen. Klik hier om jezelf toegang te verschaffen.

[cmsmasters_button shortcode_id=”91s5a0g1q9″ button_link=”https://pennywatch.nl/premium/” button_target=”self” button_text_align=”center” button_font_weight=”default” button_font_style=”default” button_text_transform=”default” button_border_style=”default” button_bg_color=”#fc5e03″ button_text_color=”#ffffff” animation_delay=”0″]Naar de portefeuille[/cmsmasters_button][cmsmasters_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top_large=”0″ data_padding_bottom_large=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_shortcode_id=”nlyts6kdrt”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”gjcws83ast”][cmsmasters_text shortcode_id=”1a09ty1x19″ animation_delay=”0″]

 

Hoe denk jij over beleggen in platina? Is dit verstandig? Laat hieronder weten in een reactie! 

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email