beleggen in uranium

Beleggen in uranium, kan het weer?

De energietransitie ontwikkelt zich razendsnel. Weilanden en daken worden volgezet met zonnepanelen, windmolens schieten als paddenstoelen uit de grond. Toch is  kernenergie steeds vaker onderwerp van debat. Ondanks dat het woord negatieve associaties oproept, zou het heel goed kunnen dat deze vorm van energie weer een groot onderdeel zal worden van de wereldeeconomie. Is beleggen in uranium een investeringskans? 

De transitie naar duurzame energie is goed voor onze planeet. Er is immers niets mooier dan het eindeloos energie generen uit onuitputbare bronnen. Toch kunnen bij de huidige overgang naar deze groene vorm van energie vraagtekens worden gezet. Kunnen we in de wereldwijde steeds verder stijgende energievraag voorzien met enkel duurzame energie? 

klimaatakkoord
Trump stapte in 2017 uit het klimaatakkoord

Klimaatakkoord

In het in 2019 getekende klimaatakkoord staat dat Europa in 2050 CO2 neutraal moet zijn. De bedoeling is dat dit bereikt wordt met enkel duurzame energiebronnen. Dit gaat gepaard met hoge kosten. Bovendien brengt het technisch veel lastige vraagstukken met zich mee.

Een kolencentrale draait bijvoorbeeld efficiënt en stabiel. Of het nou regent, vriest of hartje zomer is. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een bepaald energieaanbod. Windmolens en zonnepanelen zijn echter afhankelijk van het weer. Het grootste gedeelte van de energie wordt dus gegenereerd als het waait of zonnig is.

Dit leidt ertoe dat op bijvoorbeeld een winderige zomerdag het energieaanbod veel hoger is dan de vraag. Veel windmolens worden op zulke momenten stilgezet, omdat de capaciteit van het net dit grote aanbod niet aankan. Bovendien is er tijdens deze piekdagen een overaanbod van energie. Er zijn dan simpelweg geen afnemers. Dit leidt vervolgens tot negatieve dumpprijzen op de energiemarkt. Het averechtse kan ook het geval zijn. Er is te weinig aanbod, terwijl de behoefte er wel is. Wat velen niet weten is dat er op dit soort momenten een belletje naar een kolen- of gascentrale gaat om het verschil op te vangen. Op het moment dat er bijgestookt moet worden, komt er relatief veel CO2 vrij. Hiermee wordt een groot deel van CO2 besparing teniet gedaan. 

In ditzelfde klimaatakkoord staat dat er geen gebruik mag worden gemaakt van gas in Europa vanaf 2050. Gas is een schone energie dat in het verleden juist gestimuleerd werd. Wat overblijft na verbranding is namelijk enkel CO2, het gas waar we een biertje mee tappen of tot ons nemen in een glaasje cola. Hoewel buiten kijf staat dat CO2 een broeikasgas is, kunnen er vraagtekens worden gezet of CO2 daadwerkelijk zo catastrofaal is als men doet voorkomen. 

 

 

Feiten op een rij

Hoe dan ook, het compleet aan banden leggen van de uitstoot lijkt politiek in de Europese Unie onomkeerbaar. De vragen die we ons daarom moeten stellen zijn de volgende. Redden we het in Europa, maar ook wereldwijd wel met alleen duurzame energiebronnen? Of is er toch een alternatieve energievorm nodig? 

We zetten de feiten op een rijtje en zoomen uit op wereldniveau:

  • Grote landen zoals Rusland, India, V.S. en China doen niet mee met het klimaatakkoord.
  • Er is sprake van een snel groeiende wereldbevolking 
  • De wereldwijde energievraag is nog nooit zo snel gestegen en steeg in 2018 met 2,3% (bron: IEA)
  • Ondanks hernieuwbare energie steeg de CO2 uitstoot met 1,7% in 2018
  • De vraag naar energie zal de komende jaren exponentieel blijven stijgen
  • Voor CO2 geldt hetzelfde. 

 

Kernenergie als oplossing

Het is naïef om te denken dat winstgedreven opkomende economieën in Azië, zoals China en India door zullen blijven groeien zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Bovendien groeit de bevolking in Afrika exponentieel, ook daar zal de energiebehoefte de komende decennia fors toenemen. Deze continenten bevinden zich qua ontwikkelingsfase in een veel eerder stadium dan moderne westerse landen. De Verenigde Staten bedrijft onder president Trump bovendien een America First politiek. Dit heeft geleid tot het terugtrekken uit het klimaatakkoord in 2017. 

Nu  we een aantal feiten kennen, kunnen we realistisch kijken naar een CO2 neutraal alternatief, kernenergie. Uranium is een vies woord geworden, na een aantal verschrikkelijke rampen. De hedendaagse techniek zorgt er echter voor dat er met een verwaarloosbaar risico kernenergie geproduceerd kan worden. Deze goedkope vorm van energie zou een mogelijke oplossing kunnen bieden voor het terugdringen van CO2 uitstoot, maar tevens voor de groeiende wereldwijde behoefte aan energie.

Een uraniummijn in Canada


Na de kernramp van Fukushima in 2011 vielen uraniumproducenten met bosjes om. Vandaag de dag is er daarom sprake van een kleine markt, waarop de prijzen erg laag zijn. Door deze lage prijs verkeren veel uraniumproducenten in zwaar weer. Toch proberen deze producten te overleven, omdat verwacht wordt dat de wereldwijde vraag naar uranium de komende jaren weer zal toenemen. Deze verwachting kan worden ondersteund met de volgende feiten:

  • Nucleaire energie groeide met 3,3% in 2018
  • Dit is sneller dan de algemene wereldwijd toenemende energievraag 
  • Dezelfde nucleaire energieniveaus zijn bereikt als voor 2011 
  • China zet in op kernenergie 
  • Japan herstart met 4 reactoren
  • Saudi Arabië, Rusland en de V.S. zijn voorstander van kernenergie in de toekomst
  • De prijzen stijgen voorzichtig
beleggen in uranium
De prijs van uranium lijkt de afgelopen jaren weer voorzichtig te stijgen

 

Beleggen in uranium

Investeren in uranium zou de komende jaren een mogelijkheid kunnen zijn om in te spelen op de ontwikkelingen. Veel bedrijven in deze sector zijn verliesgevend. Een bedrijf dat wel winstgevend is, betreft het Canadese Cameco Corporation. Dit bedrijf wist het hoofd boven water te houden in dalende markt van afgelopen jaren. Tegen de huidige lage uraniumkoersen is het het bedrijf zelfs winstgevend. Het bedrijf is financieel stabiel en beschikt over een ruime cashpositie. Hierdoor is het zelfs in staat een klein dividend uit te keren aan aandeelhouders. 

Het aandeel is te koop op de Toronto Stock Exchange (CCO) en de NASDAQ (CCJ)

Portefeuille

Benieuwd of wij dit aandeel in de portefeuille hebben? Onze modelportefeuilles, kaspositie en transacties zijn 24 uur per dag inzichtelijk.  Bovendien ontvang je alerts van aan- en verkopen. Zo ben je in staat te leren van onze unieke manier van beleggen.

Klik hier om naar de portefeuille te gaan

 

Hoe denk jij over uranium? Is dit een goede belegging? Laat het hieronder weten in een reactie! 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gerelateerde artikelen:

Andere artikelen in deze categorie:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.