dalende-olie-prijs

Schaakspel op de oliemarkt: 3 redenen en 5 gevolgen

Terwijl de productie in China weer op gang komt en zorgen over het coronavirus daar verdwijnen, leek de kans groot dat de storm op de beurzen zou  gaan liggen. Dit weekend gebeurde er echter iets opmerkelijks. In dit artikel worden 3 redenen en 5 gevolgen van de recente olieprijsdaling besproken. 

Vrijdag zaten de OPEC en Rusland om tafel. Rusland is geen lid van de OPEC, maar maakte de afgelopen jaren wel regelmatig afspraken met de OPEC over productieverlaging. De intentie was om de olieproductie te beperken. Dit was nodig, omdat de aangesloten OPEC landen en Rusland belang hebben bij een hogere prijs. Door het aanbod door middel van het terugschroeven van productie te beperken, kan de olieprijs stijgen.

Geen deal

De beide hoofdrolspelers konden het echter niet eens worden, waarop de olieprijs vrijdag een forse daling liet zien. Een derde grote speler op de oliemarkt is Saudi-Arabië. Zij keken vanaf de zijlijn toe en hebben tevens belang bij een hoge olieprijs. Hoewel Saudi-Arabië de afgelopen jaren een transitie heeft ingezet om van de “olieverslaving” af te komen, zijn olie-inkomsten goed voor ongeveer 85% van de inkomsten.

Dat het land een enorme reus is op de oliemarkt, blijkt wel uit de volgende gegevens. Het land bezit namelijk 22% van de wereldwijde oliereserves zoals hieronder te zien is.

olie-reserves

De afgelopen jaren heeft de economie van Saudi-Arabië het zwaar door de sterk gedaalde olieprijs. Er is al enkele jaren sprake van een begrotingstekort en de staatschuld stijgt snel. Hieruit blijkt dat het land door de sterke afhankelijkheid van olie behoefte aan een zo hoog mogelijke olieprijs.

Merkwaardig besluit?

Na de mislukte onderhandelingen en de steeds wankeler wordende economie, zou je denken dat het land niet blij was met de stukgelopen onderhandelingen tussen de OPEC en Rusland. Waarschijnlijk was dit ook het geval. Hierop besloot het land echter iets merkwaardigs te doen, waar bijna niemand op had gerekend.

In plaats van een poging te doen om de prijs op te drijven, besloot het land gisteren juist om fors meer te gaan produceren. Hierop kelderde de al lage olieprijs nog eens met 30%. De redenen waarom Saudi-Arabië dit doet leggen we hieronder uit.

3 redenen waarom Saudi-Arabië de olieproductie opschroeft

Tegen de huidige prijzen, heeft het land een tekort aan inkomsten. De Saudi’s hebben dus belang bij een hoge olieprijs. Saudi-Arabië is echter niet het enige land dat hinder ondervindt van de lage prijzen. Zo hebben Rusland en OPEC-landen, maar ook grote olieproducerende landen zoals de V.S. hier last van. Veel oliebedrijven in deze landen zijn wankel en hebben moeite het hoofd boven water te houden. Dit is dan ook de reden dat deze partijen vrijdag aan de onderhandelingstafel zaten.

Wanneer Rusland had ingestemd met de productieverlagingen zou waarschijnlijk Saudi-Arabië ook overstag zijn gegaan met productieverlagingen met een hogere prijs tot gevolg. Rusland stemde hier echter niet mee in. Dit is tegen het zere been van Saudi-Arabië. Vandaar dat het land zich genoodzaakt voelde om tegen alle verwachtingen in de productie op te schroeven.

1. Dwangmiddel

Saudi-Arabië weet maar al te goed, dat andere economieën ook erg last hebben van de lage olieprijzen. Door de productie fors op te schroeven en  de prijs van een vat olie te verlagen, worden de problemen voor andere olieproducerende landen en bedrijven nog groter. Rusland is net als Saudi-Arabië erg afhankelijk van olie-inkomsten. Door de prijzen naar beneden bij te stellen, willen de Saudi’s de druk bij de Russen flink opvoeren. In eerste instantie lijkt het dus dat Saudi-Arabië Rusland alsnog wil dwingen om in te stemmen met de productieverlaging die de OPEC voorstelde.

2. Productieverlaging

Mocht het hier niet van komen, dan hebben de Saudi’s nog een troef in handen. Door de opgeschroefde productie en verlaagde olieprijs, wordt productie tegen de huidige koers verliesgevend voor veel overige landen en een groot aantal olieproducerende bedrijven. Dit zal automatisch leiden tot minder productie, wat inhoudt dat deze bedrijven minder of geen inkomsten meer hebben.  Naast een tijdelijke teruggang van productie zal dit tot faillissementen leiden. Dit heeft tot gevolg dat deze bedrijven ook niet meer in staat zijn de productie opnieuw op te starten. Hiermee bewerkstelligd het land alsnog een beoogde productieverlaging en een opwaarts effect op de koersen.

3. Marktaandeel

Doordat de lage olieprijs zal leiden tot het omvallen van zwakke bedrijven, is er een ware “survival of the fittest” wedstrijd ingezet. De kaarten voor deze race zijn goed geschud voor de Saudi’s. Het land in namelijk in staat tegen veel lagere prijzen olie uit de grond te halen dan andere landen. Waar andere landen verlies maken op een vat olie, maakt Saudi-Arabië nog steeds winst tegen de huidige prijzen. Dit komt voornamelijk, omdat olievelden in Saudi-Arabië dichter aan het oppervlak liggen. Hierdoor kan de olie goedkoper gewonnen worden.

Het land neemt dus kortstondig pijn, om vervolgens het marktaandeel van omgevallen bedrijven terug te winnen. Mochten de prijzen in de toekomst weer stijgen, dan wordt deze pijn ruimschoots goed gemaakt door het teruggewonnen marktaandeel.

olie-prijs

Gevolgen korte termijn hevige daling olieprijs

In korte tijd ging er door de aangekondigde maatregelen 30% van de olieprijs af. De beurzen tuimelden vervolgens achter de olieprijs aan. Welke gevolgen heeft de plotselinge daling?

1. Paniek op de beurzen

Naast het al negatieve sentiment door het corona-virus, was dit een extra grote reden tot ongerustheid voor de beurzen wat omsloeg in paniek. De daling van 8% van belangrijke indices waren dan ook niet vreemd en de future-handel in de V.S. werd zelfs stilgelegd.

2. Stimulans economie

Hoewel de beurzen kelderen, is de lage olieprijs op korte termijn juist een stimulans voor de economie. Bedrijven met hoge energiekosten profiteren van de sterk gedaalde olieprijs. Ook consumenten profiteren van een lagere prijs aan de pomp. Op deze manier blijft er meer geld over in de zak van consument om te besteden aan andere goederen. Zowel aan de kosten- als de opbrengstenkant zal dit een positieve uitwerking hebben op het bedrijfswinsten.

Gevolgen lange termijn

Terwijl de olieprijs op korte termijn juist een stimulans voor de economie kan zijn, hoeft dit op lange termijn niet altijd positieve uitwerkingen te hebben. Wanneer de olieprijs te lang laag blijft, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

3. Economische krimp

Waar er op korte termijn sprake kan zijn van een positief effect voor de economie, kan een olieprijs die lange tijd te laag blijft juist een negatieve uitwerking hebben. Veel landen hikken op dit moment tegen een recessie aan. Teruglopende winsten of verliezen in deze enorme sector zullen leiden tot het uitstellen van investeringen, desinvesteringen, faillissementen en ontslagen.

Dit kan vervolgens leiden tot een domino-effect van winstdalingen van andere bedrijven, uitstellen van investeringen, ontslagen, waardoor de koopkracht wordt beïnvloedt. Desinvesteringen zullen door een dalende aanbodzijde van olie overigens uiteindelijk weer leiden tot een stijging van olieprijzen.

4. Duurzame energie

De lage olieprijs maakt het onaantrekkelijk voor bedrijven om over te gaan op vormen van duurzame energie.  Hoewel er steeds beter geconcurreerd kan worden met fossiele brandstoffen, wordt dat een stuk lastiger met lage prijzen. De financiële prikkel om over te gaan op hernieuwbare energie wordt hiermee afgezwakt.

5. Deflatie

Wanneer prijs lange tijd laag blijft, kan dit invloed hebben op de inflatie van landen. In erg veel producten zit namelijk olie verwerkt. Denk hierbij aan benzine, motorolie, of plastic. Hierdoor kunnen deze producten goedkoper geproduceerd worden, wat leidt tot prijsdalingen. Dit heeft een drukkend effect op inflatie.

Gezien de inflatie in Europa en de V.S. erg laag is, zou dit zelfs kunnen leiden tot negatieve inflatie. Dit wordt deflatie genoemd. Waar inflatie leidt tot een afnemende schuldenberg van overheden en consumptie stimuleert, kan deflatie zorgen voor een averecht effect met alle gevolgen van dien.

Conclusie

De productieverhogingen van Saudi-Arabië zijn ingezet om uiteindelijk hogere olieprijzen te realiseren. Alle betrokken partijen hebben belang bij een hogere olieprijs, wat het aannemelijk maakt dat er slechts sprake is van een tijdelijk fenomeen. Ondanks dalende beurskoersen, heeft de forse prijsdaling op korte termijn een positief effect op de economie. Wanneer de olieprijs gedurende een lange periode laag blijft, kan dit negatieve effecten zoals economische krimp en zelfs deflatie tot gevolg hebben.

Toegang portefeuilles

Terwijl de beurzen tuimelden op de 30% daling van de olieprijs, bleven wij rustig en kochten juist aandelen die hiervan profiteren. De modelportefeuilles zijn 24/7 toegankelijk. Doordat wij elke aan- en verkoop met je delen en inzichtelijk maken leer je van onze unieke manier van handelen. Klik hier om je aan te melden 

Wat denk jij dat de olieprijs de komende tijd gaat doen? Laat het hieronder weten in een reactie!

Gerelateerde artikelen:

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang 3,36% rente wekelijks uitbetaald 

Nieuw: Beleg nu ook in aandelen & ETF’s via Bunq!  

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Kopieer de beste beleggers

Kopieer automatisch en zonder extra kosten de beste beleggers op eToro

Meer voor jou als belegger..

Iedereen kan beleggen!

Easybroker maakt beleggen begrijpelijk en toegankelijk

Een netto doelrendement van 9,3-12%

Ontvang gratis het Private Equity informatiepakket!

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.