tin-mijn-australie

Interview met de CEO (Thomas Buenger) van First Tin PLC

“Beide projecten hebben aangetoond dat ze goed renderen tegen conservatieve tinprijzen.”

First Tin is een bedrijf dat zich toelegt op ethische, betrouwbare en duurzame tinontwikkeling, met baanbrekende projecten met lage investeringen in Duitsland en Australië. Het wordt geleid door een team van gerenommeerde tinexperts, en streeft ernaar een conflictvrije tinleverancier te worden in gebieden met een laag politiek risico. Het hoofddoel van de onderneming is de snelle ontwikkeling van hoogwaardige tinactiva met lage investeringskosten in Duitsland en Australië.

GBC AG: Hallo mijnheer Buenger, u was de COO/CTO van Aurubis AG, een toonaangevende wereldwijde leverancier van non-ferrometalen en één van de grootste koperrecyclers ter wereld. Wat is uw ervaring met tin en mijnbouw?

Thomas Buenger: Ik ben gespecialiseerd in basismetalen, koper, PGM, recycling en de halfgeleiderindustrie. Als voormalig hoofd van de Primaire Koperdivisie van Aurubis heb ik heel wat kopermijnen over de hele wereld bezocht en beheerd. Toen Aurubis in 2018 Metallos Group overnam, integreerde ik alle Metallos-sites in het smelternetwerk van Aurubis, waardoor Aurubis de grootste tinproducent kon worden.

GBC AG: Tin wordt gebruikt in alle elektronica. Kunt u ons vertellen over de komende kloof tussen vraag en aanbod?

Thomas Buenger: Tin is een cruciaal metaal voor een toekomstige economie die gericht is op decarbonisatie en elektrificatie. Het is een essentieel onderdeel van halfgeleiders, elektrische voertuigen en andere hernieuwbare technologieën. De International Tin Association (ITA) heeft een analyse uitgevoerd om de vraag naar tin tot 2030 te voorspellen. Het resultaat daarvan was dat er jaarlijks vraag zal zijn naar 100.000 ton extra tin. Aan de aanbodzijde zijn er 11 projecten geïdentificeerd die rijp genoeg zijn om in productie te gaan tot 2030 en die jaarlijks 50.000 ton tin kunnen leveren. Dit betekent dat er nog steeds onvoldoende tin beschikbaar zal zijn om aan de toegenomen vraag te voldoen.

GBC AG: 97% van de wereld tin aanvoer komt uit opkomende en ontwikkelende economieën. Is het tijd voor ethisch en duurzaam geproduceerd tin?

Thomas Buenger: Er is een aanzienlijk toegenomen vraag naar een ethisch en betrouwbaar tinaanbod om een duurzamere wereld te creëren. Dit wordt gedreven door wetgeving – de tinindustrie is nu verplicht om hun toeleveringsketen van grondstoffen openbaar te maken om de herkomst van het tin te bewijzen. Bovendien staan fabrikanten onder toenemende druk, of moeten zij hun scope 1, 2 en 3 emissies aantonen, waardoor de toeleveringsketens onder de loep worden genomen.

GBC AG: Hoe belangrijk is het voor Duitsland om te vertrouwen op een binnenlandse bron van tin? Wat is de reactie van de Duitse industrie?

Thomas Buenger: Er is belangstelling in Duitsland om binnen Duitsland en Europa een grondstofbron op te zetten. De industrie volgt alle mijnbouwprojecten en onlangs hebben verschillende grote Duitse industriële spelers aangekondigd dat ze hun grondstoffen hebben veiliggesteld met langetermijncontracten.

GBC AG: In 2021 werd een Optimised Scoping Study afgerond voor uw twee belangrijkste activa. Waarom is het belangrijk om een definitieve haalbaarheidsstudie (DFS) te doen?

Thomas Buenger: De DFS levert alle cijfers en gegevens die nodig zijn voor de technische realisatie en de rentabiliteitsberekening van het project. De resultaten van de DFS vormen de basis en de input voor de projectfinanciering.

GBC AG: U concentreert zich op volwassen en low capex assets. Wat betekent lage Capex in termen van geld en hoe beïnvloedt de volwassenheid van uw activa de tijdlijn van uw projecten in vergelijking met gebruikelijke junior mijnbouwbedrijven?

Thomas Buenger: Het rapport van de bevoegde personen voorzag eind 2021 voor Taronga een pre-productie Capex van 76m US$ en voor Tellerhäuser een Capex van 46m US$. Beide projecten hebben aangetoond dat ze tegen conservatieve tinprijzen zeer rendabel zijn. Wij streven ernaar om beide activa tegen eind 2025/begin 2026 in productie te nemen, waardoor ze perfect geplaatst zijn om kritieke bevoorrading te leveren in een tijd van tekorten.

GBC AG: Voor Tellerhäuser beschikt u momenteel al over een actieve mijnbouwvergunning tot 30 juni 2070 voor de ontginning van minerale grondstoffen. Zijn er nog aanvullende vergunningen die u nodig heeft voor de productie? En wanneer verwacht u die te ontvangen?

Thomas Buenger: Er zijn nog enkele vergunningsstappen nodig om onze Tellerhäuser mijn te bouwen en in gebruik te nemen. Ik verwacht dat wij in de komende 12 maanden alle relevante vergunningen voor dit bedrijfsonderdeel zullen hebben goedgekeurd.

GBC AG: Er loopt momenteel een boorprogramma van 24.000 meter. Wat gaat u daarmee bereiken? Wanneer kunnen we resultaten verwachten?

Thomas Buenger: Zowel bij Taronga als bij Tellerhäuser zijn er boor- en dataminingprogramma’s aan de gang. Voor Taronga verwacht ik in het tweede kwartaal van 2023 een update van de bronnen en voor Tellerhäuser in juli/augustus 2023.

GBC AG: Op 30 juni 2022 had u 21,90 miljoen in cash, bent u volledig gefinancierd voor de voltooiing van de DFS voor beide projecten?

Thomas Buenger: First tin heeft nog steeds een zeer gezonde kaspositie die voldoende zal zijn om de DFS op onze Taronga activa te voltooien. Zoals onlangs aangekondigd in een operationele update die op 13 maart op de markt werd gebracht, hebben vertragingen bij het boren in Tellerhäuser helaas geleid tot een vertraging van de DFS tot 2024. Met de beschikbare middelen zullen we onze Tellerhäuser-activa echter nog steeds aanzienlijk vooruit helpen.

GBC AG: Kunt u ons een idee geven wanneer u een investeringsbeslissing verwacht voor het Tellerhäuser mijnproject?

Thomas Buenger: Die beslissing zal afhangen van het resultaat van de DFS, naast de algemene marktvoorwaarden voor tin. Het project heeft met name aangetoond dat het zelfs bij een prijs van 25.000 USD per ton rendabel is.

GBC AG: In het beste geval, wanneer kan het project zijn eerste tinconcentraat produceren?

Thomas Buenger: Onze Tellerhäuser mijn zal naar verwachting eind 2025/begin 2026 haar eerste tinconcentraat produceren.

GBC AG: We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat een mijnbouwproject in Duitsland gericht is op duurzaamheid. Kunt u uw ESG-prioriteiten en uw huidige ESG-ranglijst bespreken?

Thomas Buenger: First Tin Plc behaalde een BB-rating voor zijn eerste ESG-rating door DigBee. Ondanks onze korte geschiedenis is ESG vanaf dag één een centrale focus geweest en onze visie om geen sporen na te laten blijft een belangrijke prioriteit. De ESG-beoordeling van Digbee is een verdere demonstratie van onze inzet voor transparante rapportage van onze prestaties en vooruitgang, terwijl wij werken aan de hoogste niveaus van ESG-naleving en -praktijken in al onze activiteiten. Met ons Tellerhäuser-project willen wij ook een benchmarkmijn voor ESG-conformiteit en minimale voetafdruk creëren.

GBC AG: Kan u tot slot uw vooruitzichten op langere termijn delen? Waar zal First Tin PLC staan over 3 tot 5 jaar?

Thomas Buenger: Over 3 tot 5 jaar wil First Tin Plc een toonaangevende tinconcentraatproducent zijn, met onze activa in Duitsland en Australië in bedrijf en een totale productie van ongeveer 6000 ton tin per jaar.

GBC AG: Thomas Buenger, hartelijk dank voor het interview.

Grafiek First Tin PLC

Aandeleninformatie

Naam: First Tin PLC 
Ticker: 1SN 
ISIN: GB00BNR45554
Beurs: London Stock Exchange

Over de auteur

Dit interview wordt je aangeboden vanuit een samenwerking met GBC AG. GBC AG is een bankonafhankelijk Duits investeringshuis en heeft veel ervaring en deskundigheid op het gebied van emissies voor kleine tot middelgrote Duitse ondernemingen. GBC AG is een betrouwbare en onafhankelijke partner voor vraagstukken op de kapitaalmarkt.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.