Interview Cliq Digital

Interview met directeur M&A van Cliq Digital (CLIQ)

De kans is groot dat je wel eens van fusies en overnames hebt gehoord, en het is geen verrassing dat veel bedrijven deze strategie gebruiken om hun marktaandeel te vergroten, toegang te krijgen tot nieuwe producten, technologieën en markten en hun winstgevendheid te verhogen – een aanpak die bij CLIQ ook toegepast wordt.

Over CLIQ Digital (CLIQ)

CLIQ Digital Group verkoopt op abonnementen gebaseerde streamingdiensten die films & series, muziek, luisterboeken, sport en games bundelen voor consumenten wereldwijd. Het bedrijf licenseert streaming content van partners, bundelt deze en verkoopt de content door onmiddellijke belangstelling te wekken voor zijn talrijke streamingdiensten, met behulp van online reclame. CLIQ Digital is actief in meer dan 30 landen en had op 31 december 2022 164 medewerkers van 37 verschillende nationaliteiten in dienst. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Düsseldorf en heeft een kantoor in Amsterdam, Londen, Parijs, Barcelona en Toronto

Interview Eric Cornelissen – Directeur M&A

Hieronder vind je een kort interview met Eric Cornelissen die ons meer inzicht geeft in M&A-processen, de gevolgen op lange termijn, uitdagingen en meer. Erik is Directeur Fusies en Overnames, heeft een uitgebreide achtergrond in de entertainmentindustrie en werkt bijna twee jaar bij CLIQ. M&A in de mediasector heeft altijd de grootste rol gespeeld in zijn professionele carrière.

Hoi Erik! Kun je in een notendop uitleggen wat Mergers & Acquisitions is?

Fusies & Overnames, of M&A, zijn zakelijke transacties waarbij het eigendom van een bedrijf, een deel van het bedrijf, of specifieke activa van het bedrijf, worden overgedragen aan een ander bedrijf. Fusies en overnames kunnen bedrijven in staat stellen te groeien of te krimpen en de aard of concurrentiepositie van een bedrijf te veranderen. In het geval van CLIQ zien wij fusies en overnames als een kans om te groeien. Dit betekent dat wij typisch het overnemende of investerende bedrijf zijn.

Waarom heeft CLIQ gekozen voor de strategie van fusies en overnames?

CLIQ staat voor een fantastisch organisch groeipad, en aanvullende niet-organische groei uit fusies en overnames zou onze totale groei moeten versnellen. Onze niet-organische groei is gericht op extra inkomsten, content sourcing (verbetering van het portfolio met extra categorieën en meer content) en het verkrijgen van nieuwe expertise (bijv. alternatieve marketing en alternatieve betaalmethoden).

Kunt u de dagelijkse routine als M&A-teamlid bij CLIQ beschrijven?

We scannen voortdurend de markt op zoek naar interessante mogelijkheden. Dat doen we zelf, met behulp van onze eigen onderzoekers en CLIQ’s collega’s van product & licensing. Daarnaast maken we gebruik van een netwerk van corporate finance en M&A adviseurs, investeerders, private equity, media-executives en dataleveranciers. Als we een interessant ‘doelwit’ vinden gaat het M&A-proces verder met gesprekken met dat bedrijf, het analyseren van hun bedrijf en financiën, het bedenken van een mogelijke dealstructuur en het onderhandelen over zo’n deal met de andere partij. In deze laatste fase werken wij nauw samen met onze juridische afdeling.

Wat zijn enkele uitdagingen die u moet overwinnen bij fusies en overnames?

De verkopende partij heeft doorgaans veel hogere verwachtingen van de waarde van haar bedrijf en de prijs die zij verwacht te ontvangen. Bedrijven in deze markt zijn nog niet altijd winstgevend (of in ieder geval niet zo winstgevend als CLIQ) en kunnen te veel schulden op hun balans hebben staan. Dat maakt het voor CLIQ en haar aandeelhouders niet altijd interessant, want een transactie moet waarde creëren voor onze aandeelhouders. Tijdens het M&A-proces kan het voorkomen dat het bedrijf minder interessant is dan aanvankelijk verwacht (zakelijke vooruitzichten minder aantrekkelijk, technologie niet zo goed als eerst gedacht, management niet sterk genoeg, enz.) Wij zijn altijd op zoek naar de perfecte fit.

Wat maakt fusies en overnames zo interessant?

De bedrijven waar wij naar kijken zijn zeer divers qua business, management en omvang. En het is heel internationaal. Op dit gebied zijn processen niet voorspelbaar en is tijd cruciaal. Maar een transactie afronden of, met andere woorden, “een deal sluiten” is zeer bevredigend!

Waar ziet u de afdeling M&A bij CLIQ over vijf jaar?

Ik hoop dat het team kan terugkijken op een zeer succesvolle 5 jaar met veel afgesloten transacties die CLIQ extra waarde en groei hebben gebracht.

Grafiek Cliq Digital AG

Aandeleninformatie

Naam: Cliq Digital AG 
Ticker: CLIQ
ISIN: DE000A0HHJR3
Beurs: Xetra

Dit interview werd ons aangeleverd en verscheen eerder op de bedrijfswebsite van Cliq Digital 

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!