Termen om te beleggen in biotechaandelen

Versteviging positie Galapagos: Het aandeel is minimaal 68 euro waard

Galapagos is veranderd in het lelijke eendje van onze biotechportefeuille. Zoals bekend kreeg het bedrijf de afgelopen tijd klap op klap te verwerken. De laatste keer dat we bijkochten hadden we verwacht dat de gifbeker zo ongeveer wel leeg zou zijn, maar niets blijkt minder waar.

Gisteren kwamen de resultaten van het Toledo-onderzoeksprogramma naar buiten. Deze resultaten waren gemengd. Het onderzoek naar een nieuw medicijn tegen de huidziekte psoriasis leverde positieve resultaten op. Volgend jaar zal er waarschijnlijk een groot patiënten-onderzoek voor het middel dat voorlopig GLPG3667 heet.  De koers daalde vandaag echter, omdat de focus bij beleggers lag op een andere medicijn voor de behandeling van meerdere ontstekingsziektes, waaronder chronische darmontsteking (GLPG3970). Deze resultaten vielen tegen.

Wat is het aandeel Galapagos waard?

De waarde van Galapagos is verpakt in 3 onderdelen, namelijk de kaspositie, de pijplijn en het medicijn dat het al vermarkt, wel dienen we rekening te houden met de cashburn. We rekenen hieronder de waarde van het aandeel uit.

Kaspositie
De laatst bekende kaspositie van Galapagos was 5,11 miljard. Dit komt neer op 78 euro per aandeel. De schulden zijn verwaarloosbaar (~29 mln). We kopen het aandeel bij op een koers van 50,39. Wanneer we de kaspositie als uitgangspunt nemen, is er dus er sprake van een korting van bijna 28 euro. Wanneer je dit platslaat, kun je dit op de volgende manier bekijken: Wanneer je op dit moment een aandeel Galapagos koopt voor 50,39, weet je dat het aandeel 78 euro cash vertegenwoordigd.

De pijplijn
De pijplijn waarin zich verschillende kandidaat geneesmiddelen bevinden in een nog prille onderzoeksfase is erg lastig te waarderen. Dit is complexe materie, waarin een boel aannames gedaan moeten worden. Wanneer we kijken naar waarderingen van andere partijen zien we dat deze uiteenlopen tussen de 4 en 15 euro.

Filgotinib
Wat nog wel eens vergeten wordt, is dat het reumamedicijn filgotinib (Jyseleca) dat niet goedgekeurd werd in de V.S., wel in Europa en Japan verkocht wordt. Galapagos genereert hieruit een omzet van ongeveer 500 miljoen per jaar.

Cashburn
Naast dat het vertrouwen compleet weg is bij beleggers is er nog een andere reden waarom Galapagos onder de kaspositie noteert. Er is namelijk sprake van een flinke cashburn. De inkomsten zijn simpelweg nog niet hoog genoeg, om de kosten voor de ontwikkeling van de pijplijn en de uitrol van het verkoopapparaat voor Japan en Europa te dekken. De cashburn is ongeveer 500-600 miljoen op jaarbasis.

Conservatieve berekening waarde aandeel Galapagos

Wanneer we enkel de kaspositie als uitgangspunt nemen en de pijplijn en Filgotinib op 0 waarderen, zou de koers van het aandeel Galapagos eigenlijk op 78 euro moeten staan. We weten echter dat er jaarlijks geld uit het bedrijf loopt, maar dat er ook geld binnenkomt. Verder heeft Galapagos beloofd in de kosten te snijden. Wanneer we uitgaan van een cashburn van 600 miljoen op jaarbasis, zou dit betekenen dat eind dit jaar de kaspositie per aandeel op ongeveer 71 euro zou moeten staan. Als we nog een jaar verder rekenen komen we uit op minimaal 64 euro per aandeel eind 2022. Dit zou echter ook hoger kunnen zijn, omdat de negatieve cashflow per aandeel met de tijd zal gaan afnemen.

Wanneer we een conservatieve schatting van de waarde van pijplijn hierbij optellen, dan kunnen we stellen dat 68 euro een eerlijk koersdoel is, dit is ongeveer 36% hoger vanaf de huidige koersen. We gaan ervanuit dat de markt hierin zijn werk zal doen, maar we moeten waarschijnlijk vooral geduld hebben. Het vertrouwen onder beleggers is door alle tegenslagen op rij tot een nulpunt gedaald.

Katalysatoren voor de koers van Galapagos

Dat het vertrouwen van beleggers terugverdiend moet worden moge duidelijk zijn. Behalve dan dat de markt de onderwaardering in het aandeel ontdekt en deze er vanzelf uit zou moeten lopen, zijn er weinig katalysatoren die het aandeel hoger kunnen zetten. Wanneer we een stukje verder kijken zijn er wel degelijk kansen voor Galapagos:

Op overnamepad met de zak geld

De kans is groot dat Galapagos op termijn de kaspositie zal gaan aanwenden voor de overname van een vergevorderd kandidaat geneesmiddel. We verwachten dat de voorkeur uitgaat naar een fase 3 medicijn. Een overname kan nieuwe fantasie in het aandeel brengen.

Goede resultaten uit de pijplijn

Het vertrouwen in onderzoeksplatform van Galapagos is erg laag. We vinden dit niet helemaal terecht. Galapagos is erin geslaagd om een werkend medicijn op de markt te brengen, alleen niet in de mate waarin de markt het had verwacht. Uitslagen in biotech zijn nou eenmaal binair, of er komt goedkeuring of niet. Er is geen tussenweg. We achten de kans onverminderd aanwezig dat uit het Toledo-onderzoeksprogramma op termijn een succesje rolt. Gilead die een groot belang in Galapagos bezit is tevens onverminderd positief.

Overname door Gilead?
Gilead heeft een belang van 25,5% in Galapagos. Net als de meeste aandeelhouders had ook Gilead ingezet op de vermarkting van Filgotinib in de V.S., hetgeen dus niet gelukt is. Na de domper heeft Gilead aangegeven de aandelen de komende jaren niet te verkopen. Vanuit Gilead kan dit dus geen extra koersdruk opleveren.

Tussen Gilead en Galapagos ligt er een afspraak dat het Gilead het bedrijf de komende jaren niet mag overnemen. Na de serie missers op rij vanuit Galapagos, staan de aandelen nu wel heel erg laag. De wereld ziet er plots een stuk anders uit, waardoor heronderhandelen dus tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Galapagos moet in dit geval wel op nieuw aan tafel willen en Gilead zou een bod moeten doen op de overige 64,5% aandelen van Galapagos. We kunnen ons voorstellen dat andere grootaandeelhouders hier voor openstaan, mocht de kans zich voordoen om het hoofdpijndossier te sluiten indien er een mooie premie bovenop de huidige beurskoers wordt betaald. Gilead kan op deze manier de onderwaardering eruit werken, wat op zijn beurt ook weer goed is voor de eigen aandelenkoers.

aandeelhouders-galapagos

Hoewel het aandeel de komende tijd nog wat onder druk kan staan door het slechte sentiment, zijn we van mening dat het neerwaarts risico op de huidige niveaus beperkt is. Opwaarts is er in eerste instantie een potentieel van 36%. We melden hierbij wel dat het waarschijnlijk flink wat tijd kost om het vertrouwen van beleggers terug te winnen. We zien de huidige koersdaling als een mooie gelegenheid om eerdere winsten te herinvesteren en aan het werk te zetten.

Aankoopalert
Naam: Galapagos
Koers: 50,37
Ticker: GLPG
ISIN: BE0003818359
Portefeuille: Biotechnologie

Voorkomen dat je belangrijke alerts mist en volledig toegang tot onze portefeuilles?

Onze portefeuille bestaat voornamelijk uit penny stocks waarbij we gemiddeld mikken op een koerswinst van 100%. De portefeuille, transacties en kasposities zijn 24/7 inzichtelijk. Je kunt momenteel tijdelijk gebruik maken van 55% waarbij je als bonus toegang krijgt tot de extra biotechportefeuille! Klik op de link hieronder om jezelf toegang te verschaffen.

Klik hier om je aan te melden

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen:

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!