fbpx
3 veelgemaakte beleggersfouten: Buy the rumor, sell the fact (3/3)

In deze 3-delige serie, worden beleggers wekelijks op een veel gemaakte beleggersfouten gewezen. Eerder werden “middelen” en “vastzitten” besproken. In deel drie van deze serie: Buy the rumor, sell the fact. 

Deze uitspraak of een variant “buy the rumor, sell the news”, is een zeer bekende uitspraak in de beurswereld en belangrijk voor beleggers en traders in penny stocks, maar ook voor overige aandelen. Door dit beursfenomeen krabben beleggers zich regelmatig achter de oren. In vele gevallen snappen beleggers niet hoe het mogelijk is dat het een aandeel daalt na goed nieuws. Dit wordt hieronder uitgelegd

Voorbeeld

Stel je voor, het populaire aandeel Pharming Group, een zeer populair bedrijf onder particuliere penny stock beleggers, lijkt goedkeuring te krijgen voor het vermarkten van een nieuw medicijn. De officiële goedkeuring is er nog niet, maar vele signalen wijzen erop dat de goedkeuring er waarschijnlijk gaat komen.

Rumor

In dit geval is er sprake van een “Rumor”. Deze rumor leidt ertoe dat beleggers de aandelen graag willen hebben en de koers stijgt flink. Niet zo gek, er zit immers een goedkeuring aan te komen.

Mocht de langverwachte goedkeuring eenmaal bekend worden gemaakt, zal dit vervolgens leiden tot nog hogere koersen niet waar? Dit is deels waar, zodra de goedkeuring er is zal de koers in sommige gevallen inderdaad groen kleuren. Maar blijft dit ook het geval?

Fact

Hier is het nieuws een feit, “the fact”. Toch is de kans aanwezig dat de koerswinst beperkt blijft of zelfs zelfs daalt. Hoe kan dit?

De markt ging er al vanuit de goedkeuring er zal komen en heeft hier op voorgesorteerd. Hierdoor is het aandeel naar aanloop van de officiële bekendmaking flink opgelopen. De markt heeft het nieuws al ingeprijsd.

Door dit fenomeen is de ruimte naar boven op korte termijn beperkt. Sterker nog, de periode na de bekendmaking leidt zelfs vaak tot winstnemingen bij beleggers die naar aanloop van de goedkeuring hebben ingekocht.

Zij verzilveren hun winsten volgens plan wat leidt tot koersdalingen. De beleggers die na de bekendmaking hebben gekocht, zullen vaak niet snappen hoe de koers kan dalen na zo’n goed nieuwsbericht…

Heb jij wel hier ook wel eens mee te maken gehad? Vertel het dan hieronder of praat erover met andere beleggers in onze chat.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.