beleggersfouten

Veelgemaakte beleggersfouten: Help, ik zit vast!

In het artikel van vorige week ben je je bewust geworden van de gevaren van middelen (averaging down).

Verlies nemen

Vandaag gaan we in op een andere veel voorkomende fout. Deze hangt overigens vaak samen met de beleggersvalkuil van vorige week. Net als winst nemen blijkt in de praktijk verlies nemen nog veel lastiger beleggers. Dit terwijl dit juist vaak hogere verliezen voorkomt.

Sommige beleggers presteren het om een kettingreactie van beleggersvalkuilen te doorlopen. De ene sluit de andere namelijk niet uit. We halen het voorbeeld van vorige week nogmaals aan:

Je hebt €10.000 geïnvesteerd in aandelen tegen een koers van €1,- en het aandeel daalt naar €0,50.  Zeker wanneer je hebt besloten te middelen op €0,50 of zelfs op lagere niveaus, maar ook wanneer je helemaal niet gemiddeld hebt zal het lastig zijn om verlies te nemen. Verlies komt namelijk hard aan. Daar komt nog eens bij dat je bang bent dat de koers weer zal stijgen wanneer je de aandelen verkoopt.

Hopen is verkopen

Een veel gehoorde uitspraak is de volgende:

“Ik zit vast in het bedrijf, ik kan mijn stukken niet van de hand doen. Eerst moet mijn verlies goedgemaakt worden.”

Waar het op neer komt is dat je waarschijnlijk zo veel verloren hebt op deze investering, dat je alleen nog maar hoopt dat het goedkomt. Als je rationeel nadenkt dan heb je er vaak nog maar weinig vertrouwen in.

De volgende beurswijsheid geldt hier: “Hopen is verkopen”. Dit is natuurlijk een waarheid als een koe. Waarom zou je aandelen aanhouden waar je geen vertrouwen meer in hebt? Is het dan niet verstandiger om je geld ergens anders in te investeren waar het wel rendeert?

Je zit namelijk helemaal niet vast in het bedrijf. Iedere werkdag gaat de handel open en zijn je aandelen verhandelbaar. Je maakt hierin zelf de verkeerde keuze om de aandelen te behouden. Naast dat je geen vertrouwen meer hebt in je stukken, kun je je ook afvragen hoe realistisch het is dat je volledige verlies goed wordt gemaakt.

De feiten

We halen de tabel van vorige week nog eens aan. Stel je aandelen zijn 50% in waarde gedaald. Er is dan een stijging van 100% benodigd om het volledige verlies goed te maken.

Hoe hoger de procentuele daling, hoe lastiger het wordt om het verlies goed te maken. Dit wordt duidelijk aan de hand van de onderstaande tabel:

Koersdaling Benodigde koersstijging
5% 5,26%
10% 11,11 %
30% 42,86%
50% 100%
70% 233,33%
90% 900%

Vanaf een daling van 30% wordt het al heel lastig om je procentuele verlies goed te maken.

Houden of verkopen?

Hoe bepaal je dan of je aandelen moet houden of verkopen? Als het goed is heb je je huiswerk gedaan voordat je de aandelen kocht.  Je bent toen tot de conclusie gekomen dat je aandelen hebt aanschaft in een bedrijf met potentie.Wat echter vaak vergeten wordt is dat op dit moment ook het uitstapmoment bepaald dient te worden, mocht de koers het tegenovergestelde doen. Welk bedrag ben je bereid maximaal te riskeren in het geval van koersdaling?

Wanneer je dit niet gedaan hebt, is een manier van benaderen de volgende:

Analyseer het bedrijf opnieuw, wat zijn de redenen van de koersdaling? Zijn de vooruitzichten verslechterd? Zou je de aandelen nog steeds kopen tegen de huidige koers? In dit laatste geval zou je kunnen besluiten de aandelen te houden Je dient je hierbij wel een volgende vraag te stellen: Dienen zich geen betere mogelijkheden aan op de markt? In dit geval lijkt het alsnog gunstig je aandelen te verkopen en vervolgens je geld in een kansrijker bedrijf te stoppen. Je wilt immers alleen de beste aandelen in je portefeuille.

Pijn? Of toch niet?

Zou je niet tot aanschaf over gaan op de huidige koers, verkoop je stukken dan. Het is in alle gevallen niet verstandig om aandelen aan te houden, die je tegen de huidige koers niet zal kopen. Hieruit blijkt namelijk dat je het aandeel niet kansrijk acht en hierdoor ook geen koerswinst verwacht.

Verlies nemen is in dit geval verstandiger. Je hebt immers niets aan geld dat niet rendeert. Dit verlies zal kortstondig pijn doen, maar zal dit gevoel zal snel verdwijnen en bevrijdend werken. Je hebt nu namelijk weer talloze mogelijkheden om geld te verdienen, terwijl je in het andere geval alleen maar tevergeefs je verlies hoopte terug te verdienen.

In het geval van penny stocks is dividend vaak ook geen reden om te blijven zitten. Er wordt in deze aandelencategorie namelijk niet vaak dividend uitgekeerd.

 

Ben jij wel eens te lang blijven zitten in een aandeel en vond je het lastig verlies te nemen? Laat het hieronder weten of praat erover in de chat!

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gerelateerde artikelen:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.