beleggers-valkuil

Veelgemaakte beleggersfouten: Middelen

Elke beginnende belegger maakt fouten. Sterker nog, beleggers zijn vaak in staat om collectief in dezelfde valkuilen te stappen. In dit artikel wordt de beleggersvalkuil middelen besproken.

Middelen

Een bekend fenomeen in het beleggen van penny stocks is middelen. Ook in andere financiële producten is dit een vaak toegepaste strategie. Middelen betekent dat je een positie vergroot die op het moment van vergroten in de min noteert.

Het kan een handig hulpmiddel zijn, maar bij veel beginnende beleggers wordt het vaak op de verkeerde manier toegepast. Middelen wordt uitgelegd aan de hand van het volgende voorbeeld:

 

Voorbeeld:

Je koopt 10.000 aandelen van het aandeel A, voor een koers van €1,-. Je totaal geïnvesteerde bedrag is hierdoor €10.000,-. De transactiekosten laten we voor het gemak even achterwege. Vervolgens zakt de koers naar €0,50. Je besluit te gaan middelen:

Je totale positie heeft op dit moment een waarde van €5000,-. Vervolgens investeer je nogmaals €10.000,- in aandeel A. Je kunt voor dit zelfde bedrag nu 20.000 aandelen kopen. De totale waarde van je positie komt hierdoor uit op €15.000,-.

Dit betekent het volgende: Normaal gesproken zouden de aandelen helemaal terug naar de koers van €1 moeten om je volledige verlies goed te maken. Dit ligt nu anders, omdat je hebt besloten te middelen op een koers van €0,50. Je hebt nu 30.000 aandelen in bezit voor een gemiddelde aankoopprijs van €0,75, namelijk (10.000 x 1 + 20.000 x 0,50)/30.000).

 

Dit betekent dat wanneer de koers terugkeert naar €0,75 je je verlies goed hebt gemaakt en een koersstijging naar €1 niet meer nodig is.

Oké, dit klinkt goed, maar in de praktijk pakt het vaak anders uit. Laten we ervan uit gaan dat je goed onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf voordat je besloot €10.000 aandelen te kopen op een koers van €1.

Op het moment van aankoop was je verwachting dat het aandeel zou gaan stijgen, in het andere geval was je niet tot aanschaf overgegaan. Helaas, het tegendeel blijkt waar. Je analyse heeft anders uitgepakt en je totale investering is hierdoor gehalveerd naar €5000.

beleggersfouten
Figuur 1: Wat was er gebeurd als je was gaan middelen met General Electric? En ken je Imtech nog?

Volgens plan?

Voordat je ging investeren heb je waarschijnlijk met jezelf afgesproken dat je €10.000,- in dit bedrijf zou investeren. Hierbij ging je er vanuit dat het aandeel zou stijgen.

In ons voorbeeld lopen er twee dingen anders:

1. De koers daalt met 50% in plaats van een verwachte stijging
2. Er wordt uiteindelijk €20.000 geïnvesteerd in plaats van €10.000

Er wordt twee keer zoveel geïnvesteerd in aandelen, die niet doen wat ervan verwacht werd. Dit klinkt niet handig, maar de kans is aanwezig dat jij ook al eens of meer dan eens aan in deze valkuil bent gevallen. Dit zal uiteraard met andere bedragen of percentages geweest kunnen zijn. Heeft de strategie ook wel eens goed uitgepakt?

Waarschijnlijk vaker niet dan wel, maar je bent hierin zeker niet de enige. Sommige beleggers maken het zelfs nog bonter. Het klinkt misschien overdreven, maar sommige beleggers slagen erin om keer op keer in dezelfde valkuil te trappen.

Hardleers

Het volgende aansluitende ietwat extreme voorbeeld komt helaas regelmatig voor:

Je hebt inmiddels €20.000,- geïnvesteerd, het dubbele van wat je oorspronkelijk van plan was. De totale waarde van je investering is op dit moment €15.000,-. Het vertrouwen is bros bij beleggers door de 50% koersdaling van de aandelen. Als klap op de vuurpijl komt er vervolgens ook nog eens een slecht nieuwsbericht uit.

Er breekt paniek uit onder aandeelhouders en er wordt flink verkocht. Het aandeel halveert nog een keer en de koers noteert nu €0,25. Doordat je bij de vorige daling besloten hebt te middelen, daalt de waarde van je geïnvesteerde vermogen nog harder.

De waarde van je positie is nu €7.500,- terwijl je €20.000,- geïnvesteerd hebt. In eerste instantie was je enkel van plan €10.000,- te investeren. Je besluit je spaarrekening aan te breken en je investeert nog eens €20.000,- om te middelen….

Dit is een vrij overdreven voorbeeld en sporadisch zal dit goed gaan. Mocht de koers uiteindelijk toch terug stijgen naar de beginkoers van €1,- heb je namelijk een forse winst gemaakt. Sterker nog, je zult jezelf geniaal vinden en waarschijnlijk op feestjes opscheppen hoe zo’n goede belegger je wel niet bent. Dat je een onverantwoord risico hebt genomen blijkt echter uit het volgende.

Meer dan je denkt  

Stel je aandelen zijn 50% in waarde gedaald. Wist je dat er dan een 100% stijging nodig is, om het volledige verlies goed te maken? Hoe hoger de procentuele daling, hoe lastiger het wordt om het verlies goed te maken. Dit wordt duidelijk aan de hand van de onderstaande tabel:

Koersdaling Benodigde koersstijging
5% 5,26%
10% 11,11 %
30% 42,86%
50% 100%
70% 233,33%
90% 900%

Hierin zie je dat het vanaf een daling van ongeveer 30% al zeer lastig wordt om het volledige procentuele verlies goed te maken.

 

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gerelateerde artikelen:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.