metcalfes law

Aandelen (en Bitcoin) waarderen met Metcalfe’s law

Onlangs voegden we een cryptoaandeel toe aan onze portefeuille waarbij we directe blootstelling hebben aan de prijs van Bitcoin. Een keuze die we lange tijd gemeden hebben. Het is namelijk erg lastig om Bitcoin te waarderen. Dit komt onder andere doordat Bitcoin geen bedrijf is, er ook geen bedrijf achter zit en het geen kasstromen genereert.

Premium leden ontvingen onlangs een analyserapport, waarin we pogen Bitcoin te waarderen middels 2 waarderingsmethoden. In dit artikel gaan we in op één methode. Een methode die je overigens ook kan helpen om bepaalde aandelen te waarderen, met name in de technologiesector.

Wat is Metcalfe’s Law?

Metcalfe’s law is een waarderingsmodel dat erg populair is onder Silicon Valley bedrijven zoals bijvoorbeeld Google, Facebook en Spotify. De wet is vernoemd naar Robert Metcalfe, de uitvinder van het Ethernet. Deze wet zegt het volgende:

De waarde van een netwerk neemt exponentieel toe met het aantal aangesloten apparaten

Kortom, hoe meer apparaten onderdeel zijn van het netwerk, hoe meer waarde het netwerk voor gebruikers heeft. Dit kunnen we uitleggen aan de hand van een berichtendienst zoals Whatsapp. Het hebben van Whatsapp is namelijk nutteloos wanneer jouw vrienden de app niet op de telefoon hebben. Zodra al je vrienden of sterker nog heel Nederland de app op de telefoon heeft, zullen er waarschijnlijk steeds meer berichten over en weer verstuurd en ontvangen worden. Op deze manier neemt de waarde van het netwerk razendsnel toe.

Wat zijn toepassingen van Metcalfe’s law?

Wanneer we aannemen dat Metcalfe’s law juist is, kunnen we het toepassen op talloze netwerken. Zo kunnen we het toepassen op computernetwerken, maar ook op netwerken van mensen. Middels deze waarderingsmethode hebben we een extra handvat om talloze bedrijven te waarderen naast de traditionele methoden zoals bijvoorbeeld de koers/winstverhouding, boekwaarde of DCF-methode.

Noodzakelijk is echter wel dat er sprake moet zijn van een netwerk. Hierdoor blijkt direct waarom de methode erg populair is onder Silicon Valley bedrijven. Facebook (met een gigantisch social media netwerk) baseerde haar IPO zelfs op Metcalfe’s law. Hieruit blijkt dat het dus een handig hulpmiddel kan zijn om social media bedrijven zoals Facebook, Twitter of Tiktok te waarderen. Het aantal aangesloten apparaten, zoals benoemd in Metcalfe’s law kunnen we in dit geval meten als aantal actieve gebruikers. We kunnen de formule echter ook op andere netwerken loslaten. Denk bijvoorbeeld eens aan de netwerken van Spotify, Ebay of Airbnb. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een glasvezelnetwerk, of vervoersoplossingen zoals een spoornetwerk. Wanneer we nog ruimer denken kunnen we het model zelfs loslaten op een intern netwerk van mensen in een groot bedrijf met veel kundige mensen in dienst.

Actieve Facebook gebruikers
Aantal actieve Facebookgebruikers

Het waarderen van crypto en blockchainnetwerken met Metcalfe’s law 

Interessant is dat deze methode zich ook leent om blockchainnetwerken en cryptovaluta te waarderen. Metcalfe’s law is daarom een maatstaf die we gebruiken als ondersteuning voor de waardering van de aandelen in onze portefeuille in deze sector. De waarde van cryptovaluta zoals Bitcoin zou volgens deze wetmatigheid exponentieel moeten toenemen, naarmate de adoptie en dus gebruik toeneemt. Het averechtse is ook het geval. Neemt het aantal gebruikers af, dan daalt de waarde van het netwerk ook exponentieel.

Hoe werkt Metcalfe’s law?

Voordat we de deze waarderingsmethode gaan toepassen, leggen we eerst uit hoe het werkt. Metcalfe’s law werkt volgens de volgende formule:

Met C wordt het aantal connecties bedoeld en met N het aantal apparaten. De formule ziet er op eerste gezicht misschien ingewikkeld uit, maar als we deze uitleggen valt het eigenlijk best mee.

Wanneer we N als gebruikers nemen en invullen met verschillende getallen komen we op de volgende uitkomsten:

2 gebruikers = 1 connectie

5 gebruikers = 10 connecties

12 gebruikers = 66 connecties

Met bovenstaand voorbeeld tonen we aan dat de waarde van een netwerk dus exponentieel toeneemt, wanneer het aantal gebruikers stijgt.

Hoe kun je Metcalfe’s law toepassen?

Wanneer we Metcalfe’s law helemaal correct willen toepassen, kunnen we de eerder genoemde formule invullen. Er is echter een gemakkelijkere manier. Wetenschappers van de TU Delft, KPN en TNO analyseerden het gebruik van internet namelijk over een periode van 10 jaar. Ze onderzochten waarvoor waardevolle activiteiten op het internet gebruikt werden. De uitkomst was dat er een nafhankelijkheid werd gevonden. Wanneer je dit controleert komt dit goed overeen met de formule van Metcalfe. Mede door dit onderzoek kunnen we dus concluderen dat Metcalfe’s law gevalideerd is en kunnen we simpelweg n2  gebruiken om de waarde van een netwerk voor de gebruiker in kaart te brengen

Voorbeeld toepassen Metcalfe’s law

Stel je voor dat we voor Pennywatch een social media platform starten waarop beleggers met elkaar kunnen discussiëren over aandelen. Stel je verder voor dat dit platform 100 gebruikers heeft die bij elkaar 1000 euro waarde vertegenwoordigen. Omdat Pennywatch een erg interessant en leerzaam platform is, wint het in rap aan populariteit. Het aantal gebruikers groeit binnen korte tijd naar 200 gebruikers.

Metcalfe’s law zegt in dit geval het volgende: C = (2002 / 1002) De uitkomst is in dit geval 4. Kortom de waarde van het netwerk met een factor 4 toe. We weten nu echter nog niet wat de waarde van het netwerk is. Gelukkig weten we dat de eerdere gebruikers samen 1000 euro aan waarde vertegenwoordigden. We kunnen de formule nu uitbreiden met V (valution) en x (oorspronkelijke waarde). Dit geeft de volgende formules:

C = (n2 / n2)

en

V = x * C

Invullen geeft in dit geval:

4 = (2002 / 100)

en

4000 = 1000 * 4

De uitkomst van V is 4000. Volgens de Metcalfe’s law is de waarde van het Pennywatch social media platform dus 4000 euro. De waarde is met een factor 4 toegenomen, terwijl het aantal gebruikers slechts is verdubbeld. De waarde is dus exponentieel gegroeid.

Toepassing Metcalfe’s law op Bitcoin

Een manier om het aantal gebruikers van het Bitcoinnetwerk te meten is aan de hand van het aantal actieve Bitcoin-adressen. Wanneer we een punt pakken (bijvoorbeeld midden 2018) dan zien we dat er rond die tijd ongeveer 600.000 Bitcoin-adressen per week actief waren. Begin 2020 waren dit ongeveer 1,2 miljoen, zoals te zien in onderstaande grafiek.

actieve bitcoin adressen

Wanneer we onze formule invullen komen we tot het volgende:

C = (12002 / 6002)

C geeft opnieuw een waarde van 4. Volgens Metcalfe’s law zou de waarde van Bitcoin dus met een factor 4 moeten zijn toegenomen, terwijl het aantal actieve adressen slechts is verdubbeld. We zien de dat de koers van Bitcoin midden 2018 ongeveer 8000 dollar was.

Invullen van V = x * C geeft V = 8000 * 4 met als uitkomst dat V = 32.000.

De koers van Bitcoin zou dus ongeveer met een factor 4 moeten zijn toegenomen. Wanneer we op onderstaande grafiek kijken, blijkt dit inderdaad ongeveer te kloppen. Eind 2020 schommelde de prijs tussen de 29.000 en 39.000 dollar. Wanneer we de eerdere waarden als uitgangspunt nemen, zien we dat de stijging naar 64000 te snel ging. Dit is immers een prijs die 2 keer zo hoog ligt als onze uitkomst bij V.

De koers van Bitcoin zou na de recente forse daling weer op gezondere niveaus moeten zijn teruggekeerd. Wanneer het Bitcoinnetwerk (in de zin van actieve adressen) de komende jaren blijft groeien, zou volgens Metcalfe’s law de waarde van het netwerk dus ook exponentieel moeten toenemen. Dit zal zich moeten gaan uiten in een hogere koers van de Bitcoinprijs. Dit is dus een geschikte manier om het aangekochte cryptoaandeel voor onze portefeuille te onderbouwen. Kanttekening aan deze benadering is wel dat de uitkomst van V sterk afhankelijk is van de input van x. Wanneer we goed ons best doen, dan zouden we door het nemen van andere waarden de koers van 64.000 dollar wel kunnen verklaren. Het is dus raadzaam Metcalfe’s law altijd te gebruiken in combinatie met andere waarderingsmethoden.

bitcoin-prijs

Benieuwd welke cryptoaandeel we in de portefeuille hebben?

Klik hier om je aan te melden voor onze premium diensten en krijg gelijk toegang tot onze portefeuilles. Je hebt dan 24/7 inzicht in de portefeuilles, alle transacties en analyserapporten. Tot snel!

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.