Termen om te beleggen in biotechaandelen

3 begrippen die je moet kennen als belegger in biotechaandelen

Als belegger in biotechaandelen zul je regelmatig te maken krijgen met niet alledaagse begrippen. Gelukkig is het kennen van alle complexe termen niet noodzakelijk. Toch is het aan te raden om veelgebruikte begrippen de betekenis goed te kennen. Sommige kunnen namelijke een behoorlijke impact hebben op de beurskoers van een aandeel.

1. Wat is een clinical trial (klinische studie)?

Een clinical trial is het testen van een potentieel medicijn op mensen. In totaal zijn er 3 klinische fases. In de eerste fase wordt het kandidaat medicijn getest op een kleine groep gezonde vrijwilligers om de veiligheid en effectiviteit te testen. In een fase II studie, wordt de juiste dosering onderzocht. In een fase III studie wordt het potentiele medicijn getest op een grote groep patiënten. Het wordt dan tevens vergeleken met een vergelijkbare medicijnen die zich al op de markt bevinden.

Als belegger in biotechaandelen dien je goed te kijken in welke ontwikkelingsfase een medicijn zich bevindt. Deze informatie helpt je er namelijk bij een betere inschatting te maken van de risico’s. De kans dat een medicijn in een van de klinische fases wordt afgekeurd is namelijk groot. Een koersdaling is dan het gevolg. Het averechtse kan natuurlijk ook. Als belegger in biotechaandelen dien je rekening te houden met beide uitkomsten.

2. Wat is een Complete Response Letter?

Een complete response is een brief van de toezichthouder waarin kenbaar wordt gemaakt dat een medicijn in de huidige vorm niet goedgekeurd kan worden. Hoewel dit over het algemeen niet het nieuws is waar je als belegger op zit te wachten, hoeft dit niet het einde van de wereld te betekenen. Veel zogeheten CLR-problemen zijn namelijk oplosbaar. Toch zal de beurskoers van een biotechaandeel na het ontvangen van een complete response letter vaak fors dalen.

3. Wat is een New Drug Application (NDA)?

Een New Drug Application (NDA), is een aanvraag door een biotechnologie bedrijf voor een nieuw kandidaat medicijn. Afhankelijk van de omstandigheden wordt de NDA-aanvraag vaak gedaan tijdens een fase II of fase III studie. Normaliter stijgt de beurskoers van een biotechaandeel, wanneer een bedrijf meldt dat deze medicijnaanvraag ingediend wordt.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!