Functietitels management

CEO, CFO, CTO, wie doet wat? (Overzicht functietitels management)

Managementfuncties bij beursgenoteerde bedrijven hebben doorgaans Engelse namen. Dikke kans dat je bekend met de functies CEO en CFO, maar ben je er als belegger ook van op de hoogte wat een CGO doet? In dit artikel vind je een overzicht van belangrijke functietitels en de taken die bij deze functies horen.

CEO (Chief Executive Officer)

De Chief Executive Officer is de persoon die verantwoordelijk is voor het management en de administratieve leiding van de organisatie. In sommige gevallen is de CEO ook de oprichter en stuurt hij het doel, de visie en de missie van het bedrijf aan. Hij is verantwoordelijk voor het verbinden van het bedrijf met de markt, heeft het laatste woord bij budgettering van investeringsbeslissingen en stuurt de strategieën van het bedrijf aan.

CFO (Chief Financial Officer)

De Chief Financial Officer, ook bekend als financieel directeur, is verantwoordelijk voor de economische en financiële planning van de onderneming. De CFO beslist waar en wanneer er moet worden geïnvesteerd en beoordeelt de risico’s om de waarde van het bedrijf te verhogen. Hij brengt financiële kennis in de boekhouding in en biedt een algemene en analytische kijk op het bedrijf.

COO (Chief Operating Officer)

De uitvoerende hand van de CEO is de Chief Operating Officer. Hij is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het bedrijf. Hij is vooral gericht op de uitvoering van het bedrijfsplan van het bedrijf volgens het vastgestelde bedrijfsmodel. COO’s ontwerpen vaak operationele strategieën, communiceren het beleid aan de werknemers en helpen kernteams samen te stellen.

CMO (Chief Marketing Officer)

De Chief Marketing Officer is verantwoordelijk voor marketingactiviteiten, waaronder verkoopbeheer, productontwikkeling, reclame, marktonderzoek en klantenservice. Hij richt zich op het handhaven van de kwaliteit van de dienstverlening door communicatie en het afstemmen van de belangen van alle afdelingen om de marketingactiviteiten te optimaliseren. Hij bedenkt marketingplannen en zorgt ervoor dat zijn team deze uitvoert.

CTO (Chief Technology Officer)

De Chief Technology Officer houdt toezicht op de ontwikkeling en de correcte werking van informatiesystemen vanuit het oogpunt van de uitvoering. De CTO is over het algemeen verantwoordelijk voor de technische teams en de uitvoering van nieuwe strategieën om het eindproduct te verbeteren.

CIO (Chief Information Officer)

De Chief Information Officer houdt zich bezig met de systemen van het bedrijf die verband houden met informatietechnologie op procesniveau en vanuit het oogpunt van planning. De CIO analyseert de voordelen die nieuwe technologieën kunnen bieden, stelt vast welke interessant zijn en evalueert de werking ervan. De CIO richt zich op het verbeteren van de efficiëntie van interne processen om de informatiestromen dienovereenkomstig te laten verlopen.

CCO (Chief Communications Officer)

Met de opkomst van nieuwe communicatiekanalen zoals sociale media, wordt de rol van de CCO steeds belangrijker. De Chief Communications Officer is verantwoordelijk voor het managen het imago van het bedrijf, het leggen van contacten met de media en het ontwikkelen van brandingstrategieën. Zijn belangrijkste functie is het aangaan van mediarelaties om merkbekendheid en positieve beeldvorming te genereren.

CDO (Chief Digital Officer)

Het toenemend aantal nieuwe innovaties in het digitale ecosysteem heeft geleid tot de creatie van de nieuwe functie van Chief Digital Officer. De CDO is belast met de transformatie van het bedrijf naar een digitale omgeving. Hij is verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe kansen in de digitale sfeer die het bedrijf zullen helpen om de doelstellingen van het digitale tijdperk te bereiken.

CCO (Chief Procurement Officer)

De Chief Procurement Officer is verantwoordelijk voor inkoop, supply chain management en procurement voor het bedrijf. Hij moet er ook voor zorgen dat de organisatie zich houdt aan het beleid en de procedures en dat de uitgaven binnen de organisatie kosteneffectief zijn. De functie van CCO is in bedrijven steeds belangrijker en bovendien steeds strategischer geworden.

CSO (Chief Security Officer)

De Chief Security Officer is de verantwoordelijke leidinggevende voor de fysieke en digitale beveiliging van het bedrijf. Met het toenemende aantal cyberaanvallen is deze rol de laatste jaren erg belangrijk geworden. Zijn belangrijkste rol is om uitvoerend leiderschap te bieden en toezicht te houden op de risicobeoordeling waarbij prioriteiten worden gesteld voor de activiteiten van het bedrijf met het oog op deze effectiviteit. Zo zal hij plannen en voorzorgsmaatregelen bedenken om cyberaanvallen te voorkomen.

CGO (Chief Green Officer)

De CGO, of Chief Green Officer, is de persoon die is belast is met de uitvoering en het beheer van het bedrijf om te voldoen aan steeds belangrijkere ESG-doelstellingen, bijvoorbeeld om de CO2-voetafdruk te verminderen. Deze functie wordt ook wel de Chief Environmental Commitment Officer (CECO) genoemd.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Andere artikelen in deze categorie:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.