Wat is een reverse stock split?

Wat is een reverse stock split?

Bij een reverse stock split worden meerdere aandelen samengevoegd tot één aandeel. Een reverse stock split is precies het tegenovergestelde van een stock split, waarbij één aandeel juist wordt opgedeeld in meerdere aandelen. Een reverse stock split is vaak noodgedwongen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als belegger in penny stocks is de kans vrij groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met een reverse stock split.

Hoe werkt een reverse stock split?

Wanneer er een reverse stock split wordt gedaan, wordt dit eerst aangekondigd door het bedrijf. Vervolgens wordt er een ratio aangekondigd, waarvoor de reverse stock split gaat plaatsvinden.

Er kan gekozen worden voor verschillende ratio’s, bijvoorbeeld 1 aandeel voor 10, 1-voor-20, maar ook hogere ratio’s komen regelmatig voor. Beleggers die de ondergang op de beurs van Imtech hebben meegemaakt, kregen op den duur voor 500 aandelen van 1 cent, 1 aandeel Imtech terug van 5 euro. Het duurde niet lang voordat het aandeel weer op 1 cent noteerde.

Wanneer er een reverse stock split plaatsvindt, heeft dit dus invloed op de koers. Doordat meerdere aandelen worden samengevoegd, gaat de koers van het aandeel namelijk flink omhoog.

De hogere beurskoers leidt helaas niet tot een plotselinge winst. Dit komt omdat de aandeelhouder plots minder aandelen bezit. De beurskoers stijgt met dezelfde ratio, als dat het aantal aandelen daalt. Zowel de marktkapitalisatie als het belang van de belegger blijft precies gelijk. In theorie is een reverse stock split dus niet nadelig.

Waarom doen bedrijven een reverse stock split?

Een reverse stock split is in de meeste gevallen noodgedwongen om de beursnotering te behouden. Bedrijven met een notering aan de beurs hebben namelijk te maken met strenge regels.

Een regel die van toepassing kan zijn is de “minimum bid price” regel. Dit betekent dat de koers van het aandeel een bepaalde tijd boven een bepaalde koers moet handelen.

Voor de NASDAQ geldt bijvoorbeeld dat de koers niet te lang onder 1 dollar mag handelen. Per beurs kunnen de regels verschillen. Het kan ook zijn dat deze regel afwezig is bij een beurs.

Wanneer het beursgenoteerde bedrijf het niet voor elkaar krijgt om de koers boven de minimum bid price te krijgen, is het vaak gedwongen om een reverse stock split uit te voeren. Op deze manier kan een delisting worden voorkomen.

In dit geval is er sprake van een teken van zwakte. Hoewel in theorie het belang van aandeelhouders gelijk blijft na een reverse stock split en de koers dus niet hoeft te dalen, zie je dit in de praktijk wel vaak gebeuren. Het vertrouwen onder aandeelhouders is in dit soort situaties vaak broos.

Er kunnen echter ook andere redenen zijn voor een reverse stock split. Een lage beurskoers ziet er onder een bepaalde categorie beleggers (zoals wij) misschien aantrekkelijk uit, maar een lage beurskoers doet naar buiten toe vaak afbreuk aan het imago van het bedrijf.

Een reverse stock split kan het imago van het bedrijf dus opkrikken. Bijkomend voordeel is dat grote partijen en analisten liever naar een aandeel kijken met een wat hogere beurskoers. Dit is vaak in het voordeel van de beurskoers.

Het instappen van institutionele beleggers maakt de beurskoers vaak stabieler, omdat deze er gewoonlijk voor de lange termijn inzitten en niet bij de eerste de beste daling verkopen. Analisten zorgen er op zijn beurt weer voor dat het aandeel bij meerdere beleggers op de radar komt te staan.

Ontdek kansrijke penny stocks met Pennywatch Premium

Met Pennywatch Premium speuren we de beurzen af op zoek naar ondergewaardeerde penny stocks met een koerspotentieel van 100% of meer. Leden ontvangen wekelijks analyses van ons en aangesloten professionele partijen in begrijpelijke taal.

Kortom, wij doen het speurwerk en jij bepaalt vervolgens wat je er mee doet. We onderscheiden ons door de rendementen van onze kooptips inzichtelijk te maken via een voorbeeldportefeuille.

Klik hier om premium lid te worden 

 

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.