Wat is een share buyback (inkoop eigen aandelen)?

Wat is een share buyback (inkoop eigen aandelen)?

Een share buyback betekent dat een bedrijf eigen aandelen inkoopt. Een share buyback kan gezien worden als het tegenovergestelde van verwatering. De ingekochte eigen aandelen worden na inkoop namelijk ingetrokken (dit betekent dat ze niet meer bestaan). De waarde van resterende aandelen wordt hierdoor automatisch groter.

Share buybacks worden meestal gedaan door bedrijven met overtollige kasmiddelen. Een reden voor een aandeleninkoopprogramma kan zijn dat het management vindt dat het bedrijf niet eerlijk wordt gewaardeerd door de markt.

Wat zijn de positieve effecten van een aandeleninkoopprogramma?

Een aandeleninkoopprogramma (share buyback) leidt over het algemeen tot het volgende:

  • De aandelenkoers wordt gestuwd, doordat er plots een grote koper op de markt is
  • Ingekochte aandelen worden ingetrokken, waardoor de waarde van resterende aandelen groter wordt
  • Er wordt aangetoond dat het management gelooft in een onderwaardering
  • Indien er dividend wordt uitbetaald, hoeft dit na inkoop over minder aandelen te worden gedaan
  • Positieve effect op financiële ratio’s

Het inkopen van eigen aandelen kan ook een slimme investering zijn van overtollige gelden. Doordat aandelen op een lage prijs worden ingekocht en vervolgens worden ingetrokken, hoeft er in de jaren erna over minder aandelen dividend te worden betaald.

share buyback effecten

Bovendien heeft de inkoop van eigen aandelen een positieve impact op bepaalde financiële ratio’s. De winst per aandeel (EPS) gaat omhoog en dit is tevens het geval voor ratio’s zoals de ROE (Return on Equity) en ROA (Return on Assets).

Rekenvoorbeeld share buyback:

Hieronder zie je een voorbeeld van een aandeleninkoopprogramma en een mogelijke uitkomst hiervan. Let op, er zijn vele uitkomsten mogelijk van een share buyback. In de meeste gevallen is de uitkomst positief voor aandeelhouders.

Voor:

Stel bedrijf Stockz Media N.V. heeft 20 miljoen euro in kas met 100 miljoen uitstaande aandelen. Stockz Media N.V. handelt als penny stock op een koers van 50 cent. Dit geeft een marktkapitalisatie van 50 miljoen (uitstaande aandelen * koers).

Het management van Stockz Media vindt de koers van het aandeel ondergewaardeerd. Het heeft voorlopig geen plannen voor het gebruik van kasgelden en besluit tot een share buyback over te gaan. Er wordt besloten de komende 6 maanden voor 20 miljoen euro aan aandelen in te kopen via de beurs.

Na:

Door het inkoopprogramma was er plots een grote koper op de markt. Na 6 maanden zijn er 25 miljoen aandelen ingekocht voor een gemiddelde prijs van 80 cent per aandeel. De koers is zelfs gestegen naar 1,20 euro. Niet alleen in de koers zien we een verandering.

Stockz Media N.V. heeft na de share buyback geen geld meer in kas, maar het aantal uitstaande aandelen is drastisch verminderd. Er staan nog slechts 75 miljoen aandelen (voorheen 100 miljoen) uit. De marktkapitalisatie is gewijzigd naar 90 miljoen (75 miljoen * 1,20). Dit is 40 miljoen meer dan voor het aandeleninkoopprogramma. Er is dus voor 40 miljoen aan aandeelhouderswaarde gecreëerd, hetgeen op zijn beurt weer leidt tot tevreden aandeelhouders.

Hoe kan een share buyback negatief uitpakken?

Een share buyback kan op termijn ook negatief uitpakken voor beleggers. Het bovenstaande voorbeeld pakt weliswaar goed uit, maar de reden van het inkoopprogramma kan ook negatief worden uitgelegd. Waarschijnlijk heeft het management namelijk een gebrek aan investeringsmogelijkheden. Het was immers beter geweest, om het geld op een andere manier aan het werk te zetten.

Verder heeft het management van sommige beursgenoteerde bedrijven vaak de neiging share buybacks slecht te timen. Hier zijn talloze voorbeelden van en komt vaak voor bij cyclische bedrijven. In bepaalde economische omstandigheden komt er namelijk ontzettend veel geld binnen, maar dit wisselt zich af met minder voorspoedige tijden.

Sommige bedrijven hebben er een handje van om op ongeveer het hoogtepunt van de koers eigen aandelen in te kopen. Het kan echter nog erger. De bedrijven kunnen een paar jaar later met een gebrek aan cash zitten, waarop wordt besloten op de laagste koers tot een aandelenemissie over te gaan. De slechte timing van het management heeft hierdoor een flinke verwatering tot gevolg.

Bovenstaand scenario komt veelvuldig voor op de beurs. Hoewel share buybacks op korte termijn positieve effecten met zich mee brengen, blijft het zaak als belegger altijd kritisch te zijn. Andere rode vlaggen zijn, wanneer de winst per aandeel gelinkt is aan een bonus van het management of wanneer er schuld wordt gebruikt om aandelen in te kopen.

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gerelateerde artikelen:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.