Wat is een share buyback (inkoop eigen aandelen)?

Wat is een share buyback (inkoop eigen aandelen)?

Een share buyback betekent dat een bedrijf eigen aandelen inkoopt. Een share buyback kan gezien worden als het tegenovergestelde van verwatering. De ingekochte eigen aandelen worden na inkoop namelijk ingetrokken (dit betekent dat ze niet meer bestaan). De waarde van resterende aandelen wordt hierdoor automatisch groter.

Share buybacks worden meestal gedaan door bedrijven met overtollige kasmiddelen. Een reden voor een aandeleninkoopprogramma kan zijn dat het management vindt dat het bedrijf niet eerlijk wordt gewaardeerd door de markt.

Wat zijn de positieve effecten van een aandeleninkoopprogramma?

Een aandeleninkoopprogramma (share buyback) leidt over het algemeen tot het volgende:

  • De aandelenkoers wordt gestuwd, doordat er plots een grote koper op de markt is
  • Ingekochte aandelen worden ingetrokken, waardoor de waarde van resterende aandelen groter wordt
  • Er wordt aangetoond dat het management gelooft in een onderwaardering
  • Indien er dividend wordt uitbetaald, hoeft dit na inkoop over minder aandelen te worden gedaan
  • Positieve effect op financiële ratio’s

Hoewel het bij penny stocks penny stocks niet zo vaak voorkomt dat er dividend wordt uitbetaald, kan het inkopen van eigen aandelen ook een slimme investering zijn van overtollige gelden. Doordat aandelen op een lage prijs worden ingekocht en vervolgens worden ingetrokken, hoeft er in de jaren erna over minder aandelen dividend te worden betaald.

share buyback effecten

Bovendien heeft de inkoop van eigen aandelen een positieve impact op bepaalde financiële ratio’s. De winst per aandeel (EPS) gaat omhoog en dit is tevens het geval voor ratio’s zoals de ROE (Return on Equity) en ROA (Return on Assets).

Rekenvoorbeeld share buyback:

Hieronder zie je een voorbeeld van een aandeleninkoopprogramma en een mogelijke uitkomst hiervan. Let op, er zijn vele uitkomsten mogelijk van een share buyback. In de meeste gevallen is de uitkomst positief voor aandeelhouders.

Situatie voor share buyback

Stel het aandeel Check-Cap heeft 20 miljoen dollar in kas met 100 miljoen uitstaande aandelen. Check-cap handelt als penny stock op een koers van 50 cent. Dit geeft een marktkapitalisatie van 50 miljoen (uitstaande aandelen * koers).

Het management van Check-Cap vindt de koers van het aandeel ondergewaardeerd. Het heeft voorlopig geen plannen voor het gebruik van kasgelden en besluit tot een share buyback over te gaan. Er wordt besloten de komende 6 maanden voor 20 miljoen aan aandelen in te kopen op spotmarkt.

Situatie na share buyback

Door het inkoopprogramma was er plots een grote koper op de markt. Na 6 maanden zijn er 25 miljoen aandelen ingekocht voor een gemiddelde prijs van 80 cent per aandeel. De koers is zelfs gestegen naar 90 cent. Niet alleen in de koers zien we een verandering.

Check-Cap heeft na de share buyback geen geld meer in kas, maar het aantal uitstaande aandelen is drastisch verminderd. Er staan nog slechts 75 miljoen aandelen (voorheen 100 miljoen) uit. De marktkapitalisatie is gewijzigd naar 67,5 miljoen (75 miljoen * 0,90). Dit is 17,5 miljoen meer dan voor het aandeleninkoopprogramma. Er is dus voor 17,5 miljoen aan aandeelhouderswaarde gecreëerd, hetgeen op zijn beurt weer leidt tot tevreden aandeelhouders.

Hoe kan een share buyback negatief uitpakken?

Een share buyback kan op termijn ook negatief uitpakken voor beleggers. Het bovenstaande voorbeeld pakt weliswaar goed uit, maar de reden van het inkoopprogramma kan ook negatief worden uitgelegd. Waarschijnlijk heeft het management namelijk een gebrek aan investeringsmogelijkheden. Het was immers beter geweest, om het geld op een andere manier aan het werk te zetten.

Verder heeft het management van sommige beursgenoteerde bedrijven vaak de neiging share buybacks slecht te timen. Hier zijn talloze voorbeelden van en komt vaak voor bij cyclische bedrijven. In bepaalde economische omstandigheden komt er namelijk ontzettend veel geld binnen, maar dit wisselt zich af met minder voorspoedige tijden.

Sommige bedrijven hebben er een handje van om op ongeveer het hoogtepunt van de koers eigen aandelen in te kopen. Het kan echter nog erger. De bedrijven kunnen een paar jaar later met een gebrek aan cash zitten, waarop wordt besloten op de laagste koers tot een aandelenemissie over te gaan. De slechte timing van het management heeft hierdoor een flinke verwatering tot gevolg.

Bovenstaand scenario komt veelvuldig voor op de beurs. Het is daarom zaak als belegger altijd kritisch te zijn op share buybacks. Andere rode vlaggen zijn, wanneer de winst per aandeel gelinkt is aan een bonus van het management of wanneer er schuld wordt gebruikt om aandelen in te kopen.

Nieuw: Wekelijks kooptips van penny stocks voor slechts 11,99!

Vanaf nu is het mogelijk voor slechts 11,99 kennis te maken met Pennywatch Premium. Je ontvangt dan wekelijks kooptips en analyses van penny stocks, krijgt toegang tot onze portefeuille, watchlist, penny stock screener en meer!

Klik hier om premium lid te worden 

 

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen:

Andere artikelen in deze categorie:

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!