Shelf offering

Wat is een shelf offering?

Als belegger in penny stocks zul je eens in de zoveel tijd het begrip shelf offering tegenkomen. Een “shelf offering” is een verplichte registratie bij de Securities and Exchange Commission (SEC) die Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven gedurende drie jaar de mogelijkheid geeft een aandelenemissie te doen om kapitaal op te halen. Je kunt het dus zien als een aandelenemissie die op de plank ligt.

Wat zijn voordelen van een shelf offering?

Een shelf offering brengt voor de emittent veel bewegingsvrijheid met zich mee. Stel er is sprake van een shelf offering van 500 miljoen, dan hoeft de emissie niet direct plaats te vinden. De emittent heeft na het registreren van een shelf offering namelijk drie jaar de tijd om een daadwerkelijke emissie te doen. Ook kan het bedrijf de shelf offering opsplitsen in meerdere emissies, bijvoorbeeld 5 keer een emissie van 100 miljoen, of 1 maal 300 miljoen en vervolgens nog 1 maal 200 miljoen.

Wanneer een shelf offering is geregistreerd dan is het bedrijf niet verplicht de aandelen uit te geven. Als het bedrijf dit wel doet dan hoeft dit ook niet voor het volledige bedrag. Indien de periode van 3 jaar bijna is afgelopen, kan de periode door een nieuwe registratie worden verlengd.

Andere belangrijke voordelen van een shelf offering zijn dat een emissie al ver van te voren kan worden voorbereid. Er kan vervolgens worden afgewacht wanneer de marktomstandigheden goed zijn. Het voorkomt bovendien dat er nog veel papierwerk in orde moet worden gemaakt, waardoor het momentum verloren kan gaan.

Hoe weet je dat een bedrijf shelf offering heeft geregistreerd?

Wanneer je als belegger een penny stock met een notering aan de Amerikaanse beurs goed in de gaten houdt, dan kan de registratie van een shelf offering worden gevonden door te zoeken in SEC filings. Dit kan door naar de website van de SEC te gaan en te zoeken op het ticker symbool.

SEC Filings

Het beursgenoteerde bedrijf dient voor registratie van een shelf offering, namelijk een formulier S-3, F-3 of F-6 in te dienen bij de SEC.  Alle SEC-filings zijn vindbaar de website van de Amerikaanse financiële toezichthouder. Mocht je dit formulier tegenkomen, dan weet je als belegger dat er vroeg of laat misschien een emissie aan zit te komen. In sommige gevallen kun je hier je voordeel mee doen.

 

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen:

Op zoek naar de volgende Tesla of Apple?

Ontvang iedere week een overzicht van kansrijke small cap aandelen