Shelf offering

Wat is een shelf offering?

Als belegger in small caps zul je eens in de zoveel tijd het begrip shelf offering tegenkomen. Een “shelf offering” is een verplichte registratie bij de Securities and Exchange Commission (SEC) die Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven gedurende drie jaar een vrijwel directe mogelijkheid geeft een aandelenemissie te doen om kapitaal op te halen. Je kunt het dus zien als een aandelenemissie die op de plank ligt.

Wie maken gebruik van een shelf offering?

In principe kan ieder beursgenoteerd bedrijf gebruik maken van een shelf offering. In de praktijk zien we dat dit vaker voorkomt bij de wat kleinere beursgenoteerde bedrijven. Indien je belegt in biotechnologieaandelen of groeibedrijven die nog geen winst maken, zul je een shelf offering relatief vaak tegenkomen. Dit komt doordat de bedrijven in deze fase vaak nog afhankelijk zijn van extern kapitaal.

Wat zijn voordelen van een shelf offering?

Een shelf offering brengt voor de emittent veel bewegingsvrijheid met zich mee. Stel er is sprake van een shelf offering van 500 miljoen, dan hoeft de emissie niet direct plaats te vinden. De emittent heeft na het registreren van een shelf offering namelijk drie jaar de tijd om een daadwerkelijke emissie te doen. Ook kan het bedrijf de shelf offering opsplitsen in meerdere emissies, bijvoorbeeld vijf keer een emissie van 100 miljoen, of 1 maal 300 miljoen en vervolgens nog 1 maal 200 miljoen. Kortom, met een shelf offering gaat veel vrijheid gepaard.

Wanneer een shelf offering is geregistreerd dan is het bedrijf niet verplicht de aandelen uit te geven. Als het bedrijf dit wel doet dan hoeft dit ook niet voor het volledige bedrag. Indien de periode van drie jaar bijna is afgelopen, kan de periode door een nieuwe registratie worden verlengd.

Andere belangrijke voordelen van een shelf offering zijn dat een emissie al ver van te voren kan worden voorbereid. Er kan vervolgens worden afgewacht wanneer de marktomstandigheden goed zijn. Het voorkomt bovendien dat er nog veel papierwerk in orde moet worden gemaakt, waardoor het momentum verloren kan gaan. Het is immers gunstig om aandelen uit te geven op een zo hoog mogelijke koers. Hiermee wordt verwatering voor de aandeelhouders zoveel mogelijk beperkt.

Hoe weet je dat een bedrijf een shelf offering heeft geregistreerd?

Wanneer je als belegger een small cap met een notering aan de Amerikaanse beurs goed in de gaten houdt, dan kan de registratie van een shelf offering worden gevonden door te zoeken in de SEC filings. Dit kan door naar de website van de SEC te gaan en te zoeken op het ticker symbool.

SEC Filings

Het beursgenoteerde bedrijf dient voor registratie van een shelf offering, namelijk een formulier S-3, F-3 of F-6 in te dienen bij de SEC.  Alle SEC-filings zijn vindbaar op de website van de Amerikaanse financiële toezichthouder. Mocht je dit formulier tegenkomen, dan weet je als belegger dat er vroeg of laat misschien een emissie aan zit te komen. Houd er rekening mee dat dit niet per se zo hoeft te zijn.

Kunnen Europese bedrijven ook een shelf offering doen?

Voor Europese bedrijven is er een soortgelijke procedure om betere toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt, de beurs dus. Bedrijven kunnen een universeel registratiedocument (URD) invullen en deze regelmatig updaten. Door dit te doen kan er versneld goedkeuring worden gekregen van de toezichthouder, meestal binnen enkele dagen.

Gaat het bedrijf waar ik in beleg een emissie doen?

Als belegger is het goed om na te gaan of er mogelijk een emissie op “de plank” ligt. Dit zorgt ervoor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Houd er rekening mee dat er vele redenen kunnen zijn waarom een bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft. Het kan zijn dat het bedrijf uit nood nieuwe aandelen moet uitgeven, maar het kan ook zijn dat de opbrengsten geïnvesteerd worden om juist nog sneller te groeien of hogere winsten te maken.

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.