Marktorder vs. limietorder

Wat is het verschil tussen een marktorder en een limietorder?

Wanneer je besluit een aandeel aan te schaffen, dan dien je hiervoor een order in te leggen. Als belegger heb je de keuze uit verschillende soorten orders. De twee meest gebruikte orders zijn een marktorder en een limietorder. In dit artikel leggen we uit hoe deze twee van elkaar verschillen.

Wat is een marktorder?

Een marktorder is een order, waarbij een aandeel onmiddellijk wordt gekocht of verkocht tegen de best mogelijk beschikbare prijs. Een marktorder is hiermee de meest eenvoudige soort order.

Beleggers die een aandeel direct willen kopen of verkopen tegen de dan geldende marktprijs maken meestal gebruik van marktorders. Wanneer je gebruik maakt van een marktorder is het van te voren raadzaam om het orderboek en het handelsvolume te checken. Vooral bij penny stocks  met een lage liquiditeit kan een marktorder er toe leiden dat de stukken niet tegen de dan geldende marktprijs worden aangeschaft.

Marktorder

Het gebruiken van een marktorder is soms handig, omdat tussen het moment dat de order wordt ingelegd en het moment dat deze wordt uitgevoerd de koers kan verschillen. Wanneer er sprake is van een grote order kan de uitvoering hiervan erg lang duren. Een marktorder zorgt ervoor dat de uitvoering gegarandeerd is.

Kortom, het voordeel van een marktorder is dat door de eenvoud de uitvoering vrijwel direct plaatsvindt. Het nadeel is echter dat de belegger geen garantie krijgt dat hij de marktprijs zal ontvangen op het moment dat een marktorder wordt geplaatst.

Wat is een limietorder?

Een limietorder is een order waarbij een aandeel wordt gekocht of verkocht tegen een marktprijs die minstens zo goed is als de opgegeven prijs. Door het opgegeven van een limietprijs is de uitvoering echter niet gegarandeerd.

Het gebruiken van een limietorder is handig, wanneer je als belegger een minimale of maximale prijs in je hoofd hebt waarvoor je een aandeel wilt kopen of verkopen. De order wordt alleen uitgevoerd wanneer de opgegeven limietprijs beschikbaar is. Wanneer je belegt in penny stocks kun je te maken hebben met een lage liquiditeit of een dun orderboek. Het gebruiken van een limietorder is in dit geval verstandig.

Een voordeel van een limietorder is dat het aandeel tegen een bepaalde of betere prijs wordt gekocht of verkocht. Wanneer er een betere prijs beschikbaar is wordt je order alsnog uitgevoerd. Dit komt doordat brokers door wet en regelgeving verplicht zijn om een order uit te voeren tegen de best mogelijk beschikbare prijs. Een nadeel van een limietorder is dat de kans bestaat dat de order nooit wordt uitgevoerd, omdat de ingestelde prijs niet wordt bereikt.

Wat is het belangrijkste verschil tussen een marktorder en een limiet order?

Bij het inleggen een marktorder is de uitvoering gegarandeerd en deze zal worden uitgevoerd tegen de best mogelijke marktprijs op dat moment. Bij het inleggen van een limietorder is de uitvoering niet gegarandeerd, maar als deze wel wordt uitgevoerd dan gebeurt dit tegen de opgegeven prijs of beter.

 

 

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gerelateerde artikelen:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.