Wat is insider trading?

Wat is insider trading?

Er zijn twee vormen van insider trading, ook wel handel met voorkennis genoemd. Er is zowel een legale als illegale vorm van handel met voorkennis. We beginnen met een uitleg over de illegale vorm van van insider trading. Vervolgens gaan we in op de legale vorm van insider trading. Deze vorm kan dienen als indicator van het vertrouwen van het management in een bedrijf.

Wat is verboden insider trading (handel met voorkennis)?

Een illegale vorm van insider trading is als een insider, bijvoorbeeld een CEO, CFO of een andere werknemer profiteert van informatie die nog niet publiek is. De insider heeft toegang tot kennis die niet vrij beschikbaar is voor beleggers. Door de positie van de insider binnen het bedrijf, kan deze misbruik maken van deze kennis om vervolgens te profiteren van koersgevoelige informatie. Dit is ter strengste verboden.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan een CFO (Chief Financial Officer) die financiële rapporten van het afgelopen kwartaal samenstelt. Voordat deze publiek bekend worden gemaakt, is deze insider al op de hoogte van de cijfers. Op basis van deze cijfers kan de insider een inschatting maken van de koersreactie op de cijfers. Wanneer hij verwacht dat deze reactie slecht zal zijn, kan hij er voor kiezen zijn aandelen te verkopen voordat de informatie wordt vrijgegeven.

Om dit te voorkomen is sprake van strenge wet- en regelgeving. Een insider mag slechts op enkele momenten per jaar aandelen kopen of verkopen. Ook dienen deze transacties altijd gemeld te worden, zodat deze inzichtelijk zijn voor het grote publiek. Mocht een insider deze manier van werken er op na houden, dan is dit strafbaar en kan hij in de gevangenis belanden. Vaak worden bij deze vorm van insider trading vrienden, familie of kennissen meegesleept. Ook deze worden vaak hard gestraft.

Wanneer deze per ongeluk of met opzet handel met voorkennis ontvangen en er vervolgens op handelen, handelen deze namelijk ook met voorkennis. Ook is de insider strafbaar voor het delen van deze informatie.  De informatie mag immers niet worden verspreid voordat deze publiekelijk bekend is. De straffen op deze illegale vorm van insider trading zijn erg hoog. Dit is noodzakelijk om een eerlijke werking van de beurs zoveel mogelijk te waarborgen.

Insider trading is strafbaar

Hoe werkt de legale vorm van insider trading?

Voor iedere werknemer van een beursgenoteerd bedrijf is het toegestaan aandelen te bezitten. Dit kan het management zijn, een leidinggevende of een andere werknemer en dit is volkomen legaal. Deze personen worden beschouwd als insiders. Ook personen, bedrijven of organisaties met een fors belang in een beursgenoteerd bedrijf kunnen worden beschouwd als insiders.

Wanneer je wordt aangemerkt als insider, dien je alle transacties die je doet te melden. De regelgeving voor wanneer je wordt gezien als insider kan per land verschillen. Wanneer je als Nederlandse belegger een belang van 3% of meer opbouwt dien je dit te melden bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

De reden voor deze regelgeving is dat beleggers het recht hebben om te weten, als bijvoorbeeld de CEO of een andere insider aandelen koopt of verkoopt. Hoewel een CEO een grote kennisvoorsprong heeft ten opzichte van particuliere beleggers is deze vorm van handel met voorkennis toegestaan.

In theorie is het dan ook een positief teken wanneer een CEO aandelen van zijn eigen bedrijf koopt. Ook het averechtse is het geval. Toch hoeft deze vlieger niet altijd op te gaan. Uit diverse studies blijkt dat een erg goede CEO vaak een erg slechte belegger kan zijn of andersom.

Toch zijn er veel beleggers die deze vorm van insider trading meenemen in hun aandelenanalyse. Het hoeft niet perse de richting van een aandeel aan te geven, maar het kan wel een belangrijk stukje van de beleggerspuzzel zijn.

Insider tradings van Advanced Emissions Solutions
Insider tradings van Advanced Emissions Solutions

Wanneer geeft insider trading een positief signaal?

Wanneer een CEO aandelen koopt van zijn eigen bedrijf, kan hieruit worden afgeleid dat hij gelooft in de toekomst van zijn bedrijf. Dit is een positief signaal voor beleggers. Als vervolgens de COO van een bedrijf haar aandelen verkoopt op de markt, zou dit een slecht teken kunnen zijn. Misschien weet zij iets, wat jij als belegger niet weet.

Door de transacties van insiders in de gaten te houden, kun je op een ander niveau inzicht krijgen in de mening van het management van het bedrijf. Als het management de laatste 2 jaar veel aandelen heeft gekocht, kan dit wijzen op rooskleurige vooruitzichten voor het bedrijf.

Waarom moet je waken om teveel waarde te hechten aan insider trading?

Het is belangrijk je niet teveel vast te pinnen op insider tradings. Vooral aan de verkoopkant is het lastig in te schatten wat de reden is van de verkoop. Het zou namelijk best kunnen zijn dat de insider wel degelijk gelooft in de toekomst van het bedrijf, maar geld nodig heeft voor een andere investering, een nieuwe woning of het betalen van belastingen.

Zoals eerder gezegd hoeft een CEO dus niet perse een goede belegger te zijn. Sterker nog, vaak dalen aandelen juist nadat een CEO aandelen heeft gekocht en vice versa. De reden hiervoor is dat ook CEO’s of andere insiders simpelweg vaak niet in staat blijken de koersrichting te voorspellen. Er zijn zelfs beleggers die insider tradings als contra-indicator gebruiken.

Hoe kun je insider tradings in je voordeel gebruiken?

Bij Pennywatch nemen we de transacties van insiders standaard mee in onze analyse. Hoewel we er niet op handelen geven de transacties extra informatie over de mening van het management, de betrokkenheid bij het bedrijf en eventueel over de vooruitzichten.

Wanneer een CEO een grote partij aandelen heeft (bijvoorbeeld 20%) en deze periodiek verkoopt, dan weet je dat dit verkoopdruk geeft en een negatief signaal kan geven over de vooruitzichten. Voor ieder verkocht aandeel moet immers een koper worden gevonden. Ook wanneer andere grootaandeelhouders een positie lijken af te bouwen kan het verstandig zijn om even aan de zijlijn te blijven wachten. Aan de hand van de meldingen in het register kan er een inschatting worden gemaakt van in welk tempo er wordt verkocht.

De koers van een aandeel wordt immers bepaald door vraag en aanbod. Als de verkoper klaar is, valt er veel verkoopdruk weg waardoor de kans op een koersdaling minder groot wordt. Op dit moment kun je als belegger besluiten de aandelen te kopen. De kans op een koersstijging is door even te wachten plots een stuk groter geworden!

Nieuw: Wekelijks kooptips van penny stocks voor slechts 11,99!

Vanaf nu is het mogelijk voor slechts 11,99 kennis te maken met Pennywatch Premium. Je ontvangt dan wekelijks kooptips en analyses van penny stocks, krijgt toegang tot onze portefeuille, watchlist, penny stock screener en meer!

Klik hier om premium lid te worden 

 

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.