MIFID II regelgeving

Wat is MiFID II?

Wellicht heb je de term MiFID II al wel eens voorbij zien komen. Bijvoorbeeld via je broker wanneer je een vragenlijst of iets dergelijks dient in te vullen. Maar wat houdt MiFID II eigenlijk in? En wat is het doel ervan? We leggen het uit in dit artikel.

Wat betekent MiFID II?

MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive en is opgenomen in de Wet op het financieel toezicht (Wft). MiFID is een richtlijn die door de Europese Unie in 2007 op is gesteld. De drie doelen die de richtlijn heeft zijn ten eerste het beschermen van beleggers en integriteit van financiële markten. Ten tweede een eerlijke transparante, efficiënte en geïntegreerde financiële markt. En ten derde het harmoniseren van de Europese beurshandel en beleggingsmarkt. MiFID 2 is een doorontwikkeling van de eerste versie en heeft als doel het efficiënter en transparanter maken van Europese financiële markten en daarnaast beleggers beschermen.

Beschermingsniveaus

Omdat er veel verschillende partijen actief zijn op de financiële markten, is er een verdeling gemaakt in een aantal doelgroepen. Ten eerste is er een ‘tegenpartij’, bijvoorbeeld een hedgefonds. Deze partijen krijgen nauwelijks bescherming. Ten tweede is er de professionele belegger. Deze groep krijgt beperkte bescherming. Dit gaat om bijvoorbeeld banken, pensioenfondsen, verzekeraars en bepaalde overheidsorganen. En tot slot is er de niet-professionele belegger. Deze genieten het hoogste beschermingsniveau. Dit zijn bijvoorbeeld gemeenten en particuliere beleggers.

En wat houden deze ‘beschermingen’ dan in?

Er zijn veel verschillende manieren waar de MiFID II regelgeving in terugkomt. Hier een aantal voorbeelden die voor jou als  particuliere belegger van toepassing kunnen zijn:
  • Best execution: Indien een particuliere belegger bij een broker een order inlegt, dan dient deze tegen de best beschikbare prijs te worden uitgevoerd. Stel de particulier heeft een limiet order van 20,00 ingelegd en de best mogelijke prijs is op dat moment 19,90. Dan is de broker verplicht de order tegen 19,90 uit te voeren.
  • Geschiktheidstoets: Beleggers die bij een broker handelen hebben wel eens te maken gehad met een geschiktheidstoets. Dit  gaat om de vragenlijsten die je moet invullen om bijvoorbeeld in een bepaald product te handelen. De beleggingsinstelling is namelijk verplicht om te kijken of de persoon in kwestie wel past bij het product. Dit is om hen te beschermen tegen ingewikkelde producten met mogelijk grotere risico’s. Aanbieders zijn verplicht om dit periodiek te toetsen. Dus die vragenlijst, daar ben je nog niet van af!
  • Klantinformatie: Ook kom je als het goed is altijd wel een kopje ‘documentatie’ tegen bij producten waarin je handelt. Hier staan documenten in als een EBI (Essentiele Beleggers Informatie) of anders genoemde financiële bijsluiters. Hierin kun je bijvoorbeeld de rendementen, kosten, structuur en uitgever in terugvinden. Het zichtbaar beschikbaar stellen van deze documenten is verplicht.

Waarom is dit belangrijk?

De financiële wereld is een doolhof wat betreft soorten dienstverlening, producten et cetera. Je kunt als belegger dus snel verdwalen. Dit verdwalen kan risico’s met zich meebrengen. Een product kan zich bijvoorbeeld anders gedragen dan dat jij dacht. Door bijvoorbeeld een geschiktheidstoets kan dit worden voorkomen. Alhoewel het vaak taaie stof is, is het vaak handig om goed te kijken wat het product nu precies doet. Meer weten over MiFID? Neem dan een kijkje op de site van de AFM.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Andere artikelen in deze categorie:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.