MIFID-II

Wat is MiFID II?

Wellicht heb je het wel eens voorbij zien komen op de website van je broker. Dit zie je bijvoorbeeld terugkomen zodra je een vragenlijst of iets dergelijks moet invullen. Wie stelt dit op en wat is het doel? Dat leggen we uit in dit artikel.

Wat is MiFID II?

MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive en is opgenomen in de Wet op het financieel toezicht (Wft). MiFID is een richtlijn die door de Europese Unie in 2007 op is gesteld. De drie doelen die de richtlijn heeft zijn ten eerste het beschermen van beleggers en integriteit van financiële markten. Ten tweede een eerlijke transparante, efficiënte en geïntegreerde financiële markt. En ten derde het harmoniseren van de Europese beurshandel en beleggingsmarkt. MiFID 2 is een doorontwikkeling van de eerste versie en heeft als doel het efficiënter en transparanter maken van Europese financiële markten en daarnaast beleggers beschermen.

Beschermingsniveaus

Omdat er veel verschillende partijen actief zijn op de financiële markten, is er een verdeling gemaakt in een aantal doelgroepen. Ten eerste is er een ‘tegenpartij’, bijvoorbeeld een hedgefonds. Deze partijen krijgen nauwelijks bescherming. Ten tweede is er de professionele belegger. Deze groep krijgt beperkte bescherming. Dit gaat om bijvoorbeeld banken, verzekeraars en overheidsorganen. En tot slot is er de niet-professionele belegger. Deze genieten het hoogste beschermingsniveau. Dit zijn bijvoorbeeld gemeenten en particuliere beleggers.

En wat zijn deze ‘beschermingen’ dan?

Er zijn veel verschillende soorten manieren waar de regelgeving in terugkomt. Hier een aantal voorbeelden:

  • Best execution: een beleggingsonderneming moet bij het uitvoeren van een order het best mogelijke resultaat behalen. Dit is niet zo letterlijk als je het misschien leest. Maar een beleggingsinstelling moet aangeven hoe je order wordt uitgevoerd. Dit kan namelijk via meerdere kanalen. Je hebt namelijk veel verschillende partijen die hier een rol in spelen. En kan een grote invloed hebben op je (transactie)kosten.
  • Geschiktheidstoets: Beleggers die bij een broker handelen hebben wel eens te maken gehad met een geschiktheidstoets. Dit  gaat om de vragenlijsten die je moet invullen om bijvoorbeeld in een bepaald product te handelen. De beleggingsinstelling is namelijk verplicht om te kijken of de persoon in kwestie wel past bij het product. Dit om hen te beschermen tegen ingewikkelde producten met mogelijk grotere risico’s. Dit is men overigens verplicht om periodiek te doen. Dus die vragenlijst, daar ben je nog niet van af!
  • Klantinformatie: ook kom je als het goed is altijd wel een kopje ‘documentatie’ tegen bij producten waarin je handelt. Hier staan documenten in als een EBI (Essentiele Beleggers Informatie) of anders genoemde financiële bijsluiters. Hierin kun je bijvoorbeeld de rendementen, kosten, structuur en uitgever in terugvinden.

Waarom is dit belangrijk?

De financiële wereld is een doolhof wat betreft soorten dienstverlening, producten etc. Je kunt als belegger dus snel verdwalen. Dit verdwalen kan risico’s met zich meebrengen. Een product kan zich bijvoorbeeld anders gedragen dan dat jij dacht. Door bijvoorbeeld een geschiktheidstoets kan dit worden voorkomen. Alhoewel het vaak taaie stof is, is het vaak handig om goed te kijken wat het product nu precies doet. Meer weten over MiFID? Neem dan een kijkje op de site van de AFM.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Andere artikelen in deze categorie:

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!