penny stocks kopen

Wat zijn dat nou eigenlijk, penny stocks?

Penny stocks, de ene belegger heeft er niets mee terwijl de ander er grote successen mee boekt. Wat zijn deze laaggeprijsde aandelen nou eigenlijk? En waarom zijn ze goedkoop? Loop je een hoger risico? Na het lezen van het volgende artikel zal je veel meer weten over deze laaggeprijsde aandelen en leer je hoe je ze kunt kopen.

Wat zijn penny stocks?

Een penny stock is een aandeel dat een lage notering heeft op de beurs.  In het geval van een penny stock is het aandeel te koop op de beurs voor een prijs tussen de $0,01 en $5,-. De meningen zijn soms verdeeld over de definitie van een penny stock.

Een “Penny” is letterlijk vertaald 1 cent, maar volgens de SEC (Securities and Exchange Commision) is er officieel sprake van een penny stock wanneer een aandeel onder de 5 dollar noteert. Dezelfde definitie wordt gebruikt op het beleggersplatform van Pennywatch. Indien er sprake is van een aandeel dat in euro’s noteert, hanteren we een bovengrens van 5 euro. Het zou kunnen dat elders andere definities worden gehanteerd.

Penny stock aandelen staan erom bekend dat deze veel harder kunnen stijgen of dalen dan reguliere aandelen. Het is niet ongebruikelijk dat een penny stock met tientallen procenten per dag kan bewegen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Wie beleggen in penny stocks?

Penny stocks zijn populair onder verschillende groepen beleggers. Er is een groep beleggers die graag veel risico neemt en die op zoek is naar snel rendement met veel actie, maar ook meer defensieve beleggers voegen soms kansrijke penny stocks aan de portefeuille toe.

Door de aanvulling van penny stocks op een beleggingsportefeuille blijft het neerwaartse risico van de gehele portefeuille door spreiding beperkt, maar neemt de kans op bovengemiddelde rendementen toe. Penny stocks staan er namelijk om bekend veel harder te kunnen stijgen dan reguliere aandelen. Het tegenovergestelde is ook waar, penny stocks kunnen ook erg hard dalen.

Penny stocks zijn tevens populair en geschikt onder beleggers met een klein beschikbaar vermogen, bijvoorbeeld 1000 euro die op zoek zijn naar het grote geld.

Waarom zijn penny stocks zo goedkoop?

Hier kunnen talloze redenen voor zijn: De vooruitzichten van het bedrijf zijn niet goed, het bedrijf maakt verlies, er is geen geld in kas waardoor de continuïteit in gevaar komt, het bedrijf heeft heel veel aandelen uitstaan et cetera et cetera.

Als belegger is het de kunst om deze categorie links te laten liggen en het kaf van het koren te scheiden. De volgende redenen kunnen namelijk ook van toepassing zijn:

  • Het aandeel heeft geen bekendheid
  • Het aandeel wordt verkeerd gewaardeerd door de markt
  • Het aandeel is onterecht afgestraft door een crisis
  • Het aandeel is gedaald door tijdelijke afkoeling in de sector
  • Het aandeel is nog niet door de markt ontdekt

Hebben penny stocks een hoger risicoprofiel?

Vaak is er inderdaad sprake van een verhoogd risico. De volatiliteit van de aandelen is bijvoorbeeld vaak een stuk hoger. Koersuitslagen van +35% of -20% op dagbasis zijn niet uniek. De volatiliteit heeft vaak te maken met de lage volumes waarin deze aandelen verhandeld worden. De hoofdreden hiervoor is dat penny stocks, namelijk vaak geen onderdeel zijn van een hoofdindex  zoals de AEX, DAX of de Dow Jones. Hierdoor worden ze minder snel gezien en gekocht door grote partijen en particuliere beleggers.

Deze lage handelsvolumes zijn een risico. Dit is vooral het geval bij penny stocks met een kleine marktomvang. In sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat er geen vraag is naar aandelen wanneer je deze wilt verkopen. Als je handelt in kleine volumes zal dit wel meevallen, maar wanneer je het wat groter aanpakt kan dit soms een probleem vormen. Institutionele beleggers blijven om deze reden daarom vaak weg bij penny stocks. Grote partijen hebben de voorkeur voor aandelen met hoge marktkapitalisatie van boven de 1 miljard en voldoende liquiditeit. De pennystocks die we ons platform bespreken hebben vaak een marktkapitalisatie van 15 miljoen tot 1 miljard. Een ander risico is dat over bedrijven met een kleine marktkapitalisatie vaak beperkt informatie beschikbaar is. Een juiste inschatting maken van de waarde en vooruitzichten van het bedrijf wordt hierdoor moeilijker.

 

volatiliteit-beleggen

Wat is een pump en dump bij penny stocks? 

Een ander risico bij penny stocks is dat deze vaak ideaal zijn voor een zogeheten “pump and dump”. Hierbij worden de aandelen op een laag niveau gekocht en wordt de prijs opgedreven door het verspreiden van plots heel veel nieuws over dit aandeel op social media, een forum of via andere kanalen (pump). Dit nieuws trekt nieuwe beleggers aan waardoor de prijs verder stijgt. Door de relatief kleine marktkapitalisatie en dunne handel is manipulatie van de aandelenprijs op deze manier mogelijk.

Door de plotselinge koersstijging valt het aandeel steeds meer op en wordt er automatisch nog meer nieuws gegenereerd, maar nu ook door nietsvermoedende investeerders. De penny stocks stijgen naar een nog hoger niveau en daarop volgt de dump. De kopers van de aandelen op het lage niveau verkopen de aandelen en vaak zakt het aandeel weer terug nabij het oude niveau. De nietsvermoedende beleggers die dachten een stijgend aandeel gekocht te hebben, hebben het nakijken. Doordat we bij Pennywatch enkel aandelen bespreken die voldoen aan bepaalde randvoorwaarden, hebben we slechts bij hoge uitzondering te maken met dit fenomeen.

pump en dump aandelen

Waarom is het interessant om te beleggen in penny stocks?

Door te beleggen in penny stocks is het mogelijk door het inleggen van een klein bedrag veel geld  kan er door het inleggen van een klein bedrag snel geld verdiend worden. We laten je dit zien aan de hand van een voorbeeld:

Stel je voor je hebt enkel 1000 euro beschikbaar en je maakt een rendement van 5%. Dan ben je na een jaar 50 euro rijker. Op deze manier zal je er erg lang over doen om vermogen op te bouwen.  Door de juiste penny stocks te selecteren is het soms mogelijk om honderden procenten rendement te maken. Stel je maakt met een penny stocks 500% rendement, dan is je 1000 euro ineens veranderd in 6000 euro!

Screenshot voorbeeldportefeuille Pennywatch

Uitgaande van een rendement van 5% per jaar, had je hierover anders 37 jaar gedaan. Helaas lukt het niet iedereen om zulke rendementen te behalen. Doordat er vaak sprake is van een bovengemiddeld risico is het daarom verstandig dit alleen te doen met bedragen die je echt kunt missen. Zodra je wat vermogen hebt vergaard is verstandig om je risico te gaan spreiden. Naast je portefeuille met penny stocks, koop je een huis, je zet wat geld op de bank en je koopt minder risicovolle aandelen die dividend uitkeren. Zo laat je je vermogen op een veilige manier groeien.

Waar vind ik kansrijke penny stocks?

Kansrijke penny stocks kun je vinden via Pennywatch Premium. Met meer dan 10 jaar ervaring in deze specifieke beursniche delen we onze bevindingen en inzichten over talloze penny stocks in begrijpelijke taal. De resultaten van onze kooptips zijn 24/7 te volgen via onze voorbeeldportefeuilles. Bovendien krijg je toegang tot de penny stock screener, waardoor je uit meer dan 5500 penny stocks en 11 beurzen kunt filteren.

Waar kan ik penny stocks kopen?

Je kunt penny stocks op talloze plaatsen kopen. De meest risicovolle aandelen worden verhandeld op de OTC (over-the-counter) markt. Er is dan sprake van een onderhandse transactie tussen twee partijen. De derde partij, namelijk de beurs valt dan weg. Bij Pennywatch richten we ons niet op deze markt. Alle penny stocks die we op Pennywatch behandelen kunnen worden gekocht via een broker. Dit betekent dat er altijd sprake is van een toezichthoudend orgaan.

Via een broker is het erg gemakkelijk om te beginnen met beleggen in penny stocks. Door de positieve ontwikkelingen in de markt, heb je tegenwoordig de brokers voor het uitkiezen. Vroeger ging het kopen van aandelen namelijk gepaard met hoge transactie- en zelfs bewaarkosten. De traditionele banken rekenen over het algemeen nog steeds nog steeds vrij hoge transactiekosten, maar tegenwoordig kan er ook al vanaf kleine bedragen gehandeld worden tegen erg lage transactiekosten.

Pennywatch heeft een samenwerking met DEGIRO. Hier kun je een gratis beleggersrekening openen. Alle penny stocks die op ons platform worden behandeld kunnen dan ook worden aangekocht via deze broker. Veel van de besproken penny stocks kunnen uiteraard ook via een alternatieve broker worden aangekocht, maar de kans is aanwezig dat sommige aandelen niet in het aanbod zitten.

Hoe kan ik beginnen met beleggen in penny stocks?

Hieronder vind je een stappenplan hoe je kunt beginnen met beleggen in penny stocks:

Stappenplan:

1. Meld je aan bij Pennywatch Premium ter inspiratie voor kansrijke penny stocks.

2. Open vervolgens een gratis rekening bij een broker zoals DEGIRO.

3. Stort een bedrag dat jij kunt missen

4. Koop een penny stock naar keuze

5. Wie weet ben jij nu de eigenaar van de volgende technologiereus zoals Apple of de volgende biotechraket. Vergeet niet dat bijna elk bedrijf klein is begonnen!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gratis rapport: 3 kansrijke penny stocks voor 2022

Ontdek binnen enkele seconden 3 kansrijke penny stocks voor 2022. De aandelen zijn onderdeel van onze voorbeeldportefeuille!