penny stocks kopen

Wat zijn dat nou eigenlijk, penny stocks?

Penny stocks, de ene belegger heeft er niets mee terwijl de ander hier grote successen mee boekt. Wat zijn deze laaggeprijsde aandelen nou eigenlijk? En waarom zijn ze goedkoop? Loop je een hoger risico? Na het lezen van het volgende artikel zul je veel meer weten over deze laaggeprijsde aandelen en leer je hoe je ze kunt kopen.

Wat zijn penny stocks?

Een penny stock is een aandeel dat een lage notering heeft op de beurs.  In het geval van een penny stock is het aandeel te koop op de beurs voor een prijs tussen de $0,01 en $5,-. De meningen zijn soms verdeeld over de definitie van een penny stock.

Een “Penny” is letterlijk vertaald 1 cent, maar volgens de SEC (Securities and Exchange Commision) is er officieel sprake van een penny stock wanneer een aandeel onder de 5 dollar noteert. Dezelfde definitie wordt gebruikt op het beleggersplatform van Pennywatch. Indien er sprake is van een aandeel dat in euro’s noteert, hanteren we een bovengrens van 5 euro. Het zou kunnen dat elders andere definities worden gehanteerd.

Penny stock aandelen staan erom bekend dat deze veel harder kunnen stijgen of dalen dan reguliere aandelen. Het is niet ongebruikelijk dat een penny stock met tientallen procenten per dag kan bewegen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Wie beleggen in penny stocks?

Penny stocks zijn populair onder verschillende groepen beleggers. Er zijn beleggers die graag veel risico nemen en op zoek zijn naar snel rendement met veel actie. Maar ook meer defensieve beleggers voegen soms kansrijke penny stocks aan de portefeuille toe.

Door de aanvulling van penny stocks op een beleggingsportefeuille blijft het neerwaartse risico van de gehele portefeuille door spreiding beperkt, maar neemt de kans op bovengemiddelde rendementen toe. Penny stock aandelen staan er namelijk om bekend veel harder te kunnen stijgen dan reguliere aandelen.

Penny stocks zijn tevens populair en geschikt onder beleggers met een klein beschikbaar vermogen, bijvoorbeeld 1000 euro die op zoek zijn naar het grote geld.

Waarom zijn penny stocks zo goedkoop?

Hier kunnen talloze redenen voor zijn: De vooruitzichten van het bedrijf zijn niet goed, het bedrijf maakt verlies, er is geen geld in kas waardoor de continuïteit in gevaar komt, het bedrijf heeft heel veel aandelen uitstaan et cetera et cetera.

Als belegger is het de kunst om deze categorie links te laten liggen en het kaf van het koren te scheiden. De volgende redenen kunnen namelijk ook van toepassing zijn:

  • Het aandeel heeft geen bekendheid
  • Het aandeel wordt verkeerd gewaardeerd door de markt
  • Het aandeel is onterecht afgestraft door een crisis
  • Het aandeel is gedaald door tijdelijke afkoeling in de sector
  • Het aandeel is nog niet door de markt ontdekt

Hebben penny stocks een hoger risicoprofiel?

Vaak is er inderdaad sprake van een verhoogd risico. De volatiliteit van de aandelen bijvoorbeeld vaak een stuk hoger. Koersuitslagen van +35% of -20% zijn niet uniek. De volatiliteit heeft vaak te maken met de lage volumes waarin deze aandelen verhandeld worden. Penny stocks zijn namelijk vaak geen onderdeel van een hoofdindex zoals de AEX, DAX of de Dow Jones. Hierdoor worden ze minder snel gezien en gekocht door grote partijen en particuliere beleggers. Institutionele beleggers blijven vaak weg bij penny stocks. Deze grote partijen hebben de voorkeur voor aandelen met een hoge marktkapitalisatie van boven de 1 miljard. De pennystocks die wij bespreken hebben vaak een marktkapitalisatie van 15 tot 500 miljoen.

In penny stocks met een kleine marktomvang is de handel dan ook een stuk lager. Deze lage handelsvolumes zijn tevens een risico. Het kan namelijk voorkomen dat er geen vraag is naar de aandelen wanneer je deze wilt verkopen. Als je handelt in kleine volumes zal dit wel meevallen, maar bij handelen met grote bedragen kan dit soms een probleem vormen. Een ander risico is dat over bedrijven met een kleine marktkapitalisatie vaak beperkt informatie beschikbaar is. Een juiste inschatting maken van de waarde en vooruitzichten van het bedrijf wordt hierdoor moeilijker.

 

volatiliteit-beleggen

Wat is een pump en dump bij penny stocks? 

Een ander risico bij penny stocks is dat deze vaak ideaal zijn voor een zogeheten “pump and dump”. Hierbij worden de aandelen op een laag niveau gekocht en wordt de prijs opgedreven door het verspreiden van plots heel veel nieuws over dit aandeel op social media, een forum of via andere kanalen (pump). Dit nieuws trekt nieuwe beleggers aan waardoor de prijs verder stijgt. Door de relatief kleine marktkapitalisatie en dunne handel is manipulatie van de aandelenprijs op deze manier mogelijk.

Door de plotselinge koersstijging valt het aandeel steeds meer op en wordt er automatisch nog meer nieuws gegenereerd, maar nu ook door nietsvermoedende investeerders. De penny stocks stijgen naar een nog hoger niveau en daarop volgt de dump. De kopers van de aandelen op het lage niveau verkopen de aandelen en vaak zakt het aandeel weer terug nabij het oude niveau. De nietsvermoedende beleggers die dachten een stijgend aandeel gekocht te hebben hebben het nakijken. De aandelen die we behandelen op Pennywatch hebben over het algemeen weinig te maken met de fenomeen.

pump en dump aandelen

Waarom is het interessant om te beleggen in penny stocks?

Door te beleggen in penny stocks kan er door het inleggen van een klein bedrag snel geld verdiend worden. We laten je dit zien aan de hand van een voorbeeld:

Stel je voor je hebt enkel 1000 euro beschikbaar en je maakt een rendement van 5%. Dan ben je na een jaar 50 euro rijker. Of kunnen we beter minder arm zeggen? Door het selecteren van de juiste penny stocks is het soms mogelijk honderden procenten rendement te maken. Stel je maakt met een penny stock 500% rendement. Jouw 1000 euro is dan ineens veranderd in 6000 euro!

Uitgaande van een rendement van 5% per jaar, had je hierover anders 37 jaar gedaan. Helaas lukt het niet iedereen om zulke rendementen te behalen. Doordat er vaak sprake is van een bovengemiddeld risico is het daarom verstandig dit alleen te doen met bedragen die je echt kunt missen. Zodra je wat vermogen hebt vergaard is verstandig om je risico te gaan spreiden. Je koopt een huis, zet wat geld op je bankrekening en koopt minder risicovolle aandelen die dividend uitkeren. Zo laat je je vermogen op een veilige manier groeien.

Waar vind ik kansrijke penny stocks?

Mocht je weinig of geen ervaring hebben in beleggen in penny stocks, dan is het raadzaam om onze premium portefeuilles te volgen. Hier vind je een voorbeeldportefeuille die is opgebouwd uit kansrijke penny stocks. Pennywatch heeft meer dan 10 jaar ervaring in het selecteren van kansrijke penny stocks. Door de unieke selectiemethode en gebruik te maken van een sterke spreiding, blijven de neerwaartse risico’s beperkt terwijl het opwaarts potentieel behouden blijft. Hierdoor zijn we in staat winstgevend te handelen in deze specifieke beurniche.

Waar kan ik penny stocks kopen?

Je kunt penny stocks op talloze plaatsen kopen. De meest risicovolle aandelen worden verhandeld op de OTC (over-the-counter) markt. Er is dan sprake van een onderhandse transactie tussen twee partijen. De derde partij, namelijk de beurs valt dan weg. Bij Pennywatch richten we ons niet op deze markt. Alle penny stocks die we op Pennywatch behandelen kunnen worden gekocht via een broker. Dit betekent dat er altijd sprake is van een toezichthoudend orgaan.

Hoe kan ik handelen in penny stocks?

Het is erg gemakkelijk om te beginnen met beleggen in penny stocks. Door de positieve ontwikkelingen in de markt, heb je tegenwoordig de brokers voor het uitkiezen. Vroeger ging het kopen van aandelen overal gepaard met hoge transactiekosten en zelfs bewaarkosten. De traditionele banken rekenen over het algemeen nog steeds nog steeds vrij hoge transactiekosten, maar tegenwoordig kan er ook al vanaf kleine bedragen gehandeld worden tegen erg lage transactiekosten.

Een broker waarbij dit kan is DEGIRO. Alle penny stocks die op Pennywatch behandeld worden kunnen worden aangekocht via DEGIRO. Hieronder leggen we je uit hoe je kunt beginnen met handelen in penny stocks.

Stappenplan:

1. Je kunt je aanmelden bij een broker zoals DEGIRO.

2. Vervolgens stort je het bedrag dat jij kunt missen.

3. Ter inspiratie kun je gebruik maken van een premium lidmaatschap. Je krijgt dan toegang tot onze voorbeeldportefeuilles die zijn samengesteld uit zeer kansrijke penny stock aandelen. Bovendien krijg je toegang tot al onze historische transacties en analyserapporten.

4. Je koopt een penny stock naar keuze.

5. Wie weet ben jij nu de eigenaar van de volgende technologiereus zoals Apple of de volgende biotechraket. Vergeet niet dat bijna elk bedrijf klein is begonnen!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Heel even tussendoor...

gratis rapport 3 koopwaardige penny stocks

Ontvang binnen enkele seconden het rapport 3 koopwaardige penny stocks helemaal gratis in je mailbox!