Multiples

Aandelen waarderen: Wat is een multiple?

Een multiple is een handige manier om de marktwaarde te vergelijken met een belangrijke statistiek waarvan wordt aangenomen dat deze verband houdt met die waarde. Hiermee kan het een handig hulpmiddel zijn voor beleggers om vast te stellen of een aandeel eerlijk geprijsd is, overgewaardeerd of dat er misschien juist wel sprake is van een onderwaardering.

Welke soorten multiples zijn er?

In de basis zijn er twee belangrijke types multiples. We maken onderscheid tussen Enterprise multiples en Equity multiples.

Enterprise multiples

Enterprise multiples drukken de waarde uit van de gehele onderneming. Kortom, de waarde van alle vorderingen van een bedrijf vergeleken met een statistiek die betrekking heeft op de gehele onderneming. Voorbeelden hiervan zijn omzet of EBIT.

Equity multiples

Equity multiples drukken de waarde uit van de vorderingen van de aandeelhouders op de activa en cashflow van de onderneming. Een equity multiple drukt dus de waarde uit van vorderingen die alleen voor aandeelhouders gelden, zoals winst. Dit getal wordt vergeleken met een verband houdende statistiek die alleen voor aandeelhouders geldt.

Wat zijn voordelen van multiples?

Het toepassen van multiples is een erg handig hulpmiddel voor beleggers. Hieronder vind je enkele voordelen:

1. Nuttig

Wanneer je een bedrijf waardeert, beoordeel je de waarde ervan. Multiples geven je een kader voor het maken van waardeoordelen. Indien je  multiples op de juiste manier toepast, is het een handig instrument om jezelf nuttige informatie over de relatieve waarde van een bedrijf te verschaffen.

2. Eenvoud

Doordat een multiple vrij gemakkelijk te berekenen is, is het een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke methode om de waarde van een bedrijf te bepalen. Door de eenvoudigheid kunnen sommige preciereze berekeningen worden vermeden. In meer gedetailleerde berekeningen zoals een DCF schuilt het gevaar dat verkeerde aannames leiden tot misleidende uitkomsten. Deze kunnen een vals gevoel van zekerheid geven.

3. Relevantie

Multiples richten zich op de belangrijkste statistieken die andere beleggers gebruiken. Aangezien beleggers in het algemeen de markten bewegen, zullen de meest gebruikte statistieken en multiples de meeste impact hebben.

Wat zijn de nadelen van multiples?

Multiples zijn een handig hulpmiddel om snel een gevoel te krijgen bij de waardering van een bedrijf. Toch is het toepassen van één of enkele multiples niet de heilige graal voor beleggers. Er schuilen namelijk ook nadelen in het gebruik van deze getallen.

1. Simplistisch

Een multiple is een uitkomst van erg veel informatie in een enkel getal. Door de simpliciteit van de uitkomst wordt er vaak met veel factoren geen rekening gehouden, zoals bijvoorbeeld groei. Een gevaar is dat het toepassen van een multiple een simplistische – en mogelijk verkeerde – interpretatie in de hand werkt.

2. Statisch

Een multiple geeft een momentopname weer van waar een bedrijf zich op een bepaald moment bevindt. De uitkomst houdt geen rekening met bijvoorbeeld veranderende omstandigheden en concurrentie.

3. Moeilijk vergelijkbaar

Multiples worden voornamelijk gebruikt om relatieve waardes te vergelijken. Het vergelijken van multiples is echter een kunst opzich. Er kunnen namelijk veel redenen zijn waarom multiples vergeleken worden met verkeerde statistieken. Verschillende waarderingsgrondslagen kunnen bijvoorbeeld leiden tot uiteenlopende multiples voor vergelijkbaar opererende bedrijven.

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.