Vijandige overname

Hoe werkt een (vijandige) overname?

Bedrijven kunnen worden overgenomen via aandelen, cash of een combinatie ervan. Vaak gebruiken ondernemingen eigen aandelen als hefboom. Meestal neemt een groter bedrijf een kleiner bedrijf over, maar dit dit hoeft niet altijd het geval te zijn. In het laatste geval is er sprake van een vijandige overname.

Wat zijn redenen voor een overname?

Overnames, ook wel acquisities genoemd kunnen worden gedaan om diverse redenen. Hieronder vind je een aantal van deze redenen:

  • Verhogen van de omzet
  • Verhogen van de groei
  • Vergroten van marktaandeel
  • Verwerven eigendom van patenten, technologieën of intellectueel eigendom
  • Verwerven klantenbestand
  • Verwerven merk en/of naam
  • Verwerven personeel
  • Uitschakelen concurrent
  • Verwerven grondstoffen of land

Wanneer je aandelen bezit van een bedrijf dat wordt overgenomen ben je meestal spekkoper. In een normale situatie dient er namelijk een premie te worden betaald voor de aandelen. Stel een penny stock handelt bijvoorbeeld op een koers van 2 euro, dan is de kans groot dat minimaal 3,50 euro per aandeel dient te worden betaald om de zittende aandeelhouders te verleiden. De aandeelhouders zijn immers de baas en deze dienen goedkeuring te geven voor de overname.

Wanneer is een overname waarschijnlijk?

In sommige gevallen staat een kleinere onderneming open voor een overname, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Neem bijvoorbeeld penny stock aandeel Avantium. Het bedrijf heeft een uniek product ontwikkeld, namelijk biologisch afbreekbaar plastic. De technologie heeft een enorme potentie, maar waarschijnlijk zal het bedrijf het niet op eigen houtje voor elkaar krijgen om het product op wereldschaal uit te rollen. Redenen hiervoor zijn gebrek aan geld en kennis.

Als het bedrijf wordt overgenomen door bijvoorbeeld een groot chemiebedrijf kan het product plots snel worden opgeschaald. Een ander voorbeeld is het bedrijf Accsys dat een alternatief voor tropisch hardhout produceert. Hoewel ze het niet aan de grote klok hangen, is de kans groot dat deze bedrijven best te porren zijn voor een overname. Een alternatief voor beide bedrijven is het licentiëren van de technologie. Op deze manier kan een overname voorkomen worden.

Wat is een vijandige overname?

Soms wil een bedrijf juist niet worden overgenomen. Dit wordt ook wel een vijandige overname genoemd. In principe kan ieder beursgenoteerd bedrijf worden opgekocht, door een ander bedrijf. Zolang de meerderheid van de aandeelhouders voor de overname stemt, dan is het een uitgemaakte zaak. Zelfs als de CEO of de rest van het management erop tegen is kan een vijandelijke overname plaatsvinden.

Hoe gaat een vijandige overname in zijn werk?

Een vijandige overname is vaak een goed voorbereid proces door de overnemende partij. Een overname gaat vaak via onderstaande stappen:

  1. Er wordt een groot belang verworven door aandelen te kopen
  2. Op de resterende aandelen wordt een bod uitgebracht met een premie bovenop de beurskoers
  3. Om de resterende aandelen te verwerven wordt een uitrookprocedure gestart
  4. Afronding overname

Hoe kan een belang worden verworven?

Een belang kan worden verworven door bijvoorbeeld aandelen te kopen op de spotmarkt. Doorgaans is dit de goedkoopste manier om een eerste belang aandelen te verwerven. Doordat er hierdoor een grote koper actief is, gaat de koers vaak al een stuk omhoog. Het kan echter ook zo zijn dat buiten de beurs om andere grote aandeelhouders worden benaderd met de vraag of ze hun stukken willen inleveren tegen een bepaalde prijs. Op deze manier kan er op een snellere manier een belang worden verworven.

Hoe werkt een vijandig bod?

Nadat een fors percentage van de aandelen in bezit is, wordt er doorgaans een publiek bod gedaan. De aandeelhouders kunnen voor deze prijs de aandelen inleveren. Na het bod, handelt de koers meestal met een kleine korting op de prijs van het bod. Dit komt doordat er altijd de mogelijkheid bestaat dat de overname niet doorgaat.

Om zittende aandeelhouders van de overnamekandidaat te paaien, wordt er soms een marketingcampagne gevoerd door de overnemende partij. Er wordt dan uitgelegd waarom er door de aandeelhouders gestemd moet worden voor combinatie van bedrijven. Het kan echter zijn dat de aandeelhouders alsnog niet akkoord gaan. Het bod dient in dit geval worden verhoogd in een nieuwe poging de aandelen te verwerven. Dit kan zich meerdere keren herhalen.

Hoe werkt een uitrookprocedure?

Er is altijd een klein percentage aandeelhouders die weigert hun stukken te verkopen. Een volledige overname kan echter alleen worden beklonken wanneer 100% is verworven. Om de laatste procenten te verwerven kan een uitrookprocedure worden opgezet. Op deze manier worden de laatste aandeelhouders gedwongen hun aandelen te verkopen.

Een uitrookprocedure kan pas worden gestart wanneer een aanzienlijk deel van de aandelen is verworven. Verder is het afhankelijk onder welk recht de onderneming valt. In Nederland kan een uitrookprocedure worden opgestart wanneer de overnemende partij minstens 95% van de aandelen in bezit heeft. Nadat de procedure is afgrond kunnen de bedrijven worden samengevoegd.

Ontvang premium kooptips, analyses en inzichten van small caps!

We behandelen op onze website veel interessante small caps. Met Pennywatch Premium maken een selectie van de beste aandelen en deze behandelen we uitgebreid. Met onze aankopen voor de modelportefeuille mikken we op een koerspotentieel van 100% of meer! Kom je er ook bij?

Klik hier om premium lid te worden 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je  niet belegde geld

Beleg tegen ongekend lage tarieven

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Kopieer de beste beleggers

Kopieer automatisch en zonder extra kosten de beste beleggers op eToro

Meer voor jou als belegger..

Een netto doelrendement van 9,3-12%

Ontvang gratis het Private Equity informatiepakket!

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.