Vertraagde koersinformatie

Hoe ga ik om met vertraagde koersinformatie?

Op Pennywatch geven we voornamelijk informatie over penny stocks. Deze aandelen hebben vaak een wat kleinere marktomvang en hierdoor kan het zijn voorkomen dat deze enkel te koop zijn op kleinere beurzen zoals de beurs van Frankfurt of de Toronto Venture Exchange.

Bij vrijwel iedere broker zul je merken dat sommige koersinformatie niet beschikbaar is, 15 minuten achterloopt of slechts eenmaal per dag geüpdatet wordt. Real-time koersinformatie is vaak wel beschikbaar voor aandelen die noteren op Euronext of de NASDAQ, maar voor kleinere beurzen zoals Canada of Frankfurt is deze informatie vaak niet of vertraagd beschikbaar.

Sommige brokers bieden de mogelijkheid real-time koersinformatie bij te kopen. Mocht koersinformatie helemaal niet beschikbaar zijn, dan is het verstandig deze te raadplegen via een alternatief platform.

Kan ik een te hoge prijs betalen voor mijn aandelen door vertraagde koersinformatie?

Nee, dit is niet het geval. De gebrekkige informatie lijkt je als belegger te kunnen benadelen, maar gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Als het goed is bepaal je namelijk van te voren de prijs waarvoor je aandeel aankoopt. Hiervoor leggen de meeste beleggers een limit order in. Dit betekent dat je nooit meer kunt betalen voor een aandeel dan de opgegeven prijs. Het tegenovergestelde is echter wel mogelijk. Hier is namelijk een richtlijn vanuit de Europese Unie van toepassing: MIFID II. Dit betekent dat je order altijd uitgevoerd dient te worden voor de best beschikbare prijs op dat moment.

Voorbeeld:

  •  Je legt een limit order in op 1,46 en er is sprake van vertraagde koersinformatie (15 minuten)
  • De vertraagde koersinformatie toont een koers van 1,47
  • Binnen het kwartier is er een verkoper actief die zijn aandelen voor 1,44 aanbiedt.
  • Deze worden nog steeds aangeboden op het moment dat jij je order inlegt

Uitkomst:

Dankzij MIFID II zal jouw order in dit geval direct worden uitgevoerd voor 1,44 in plaats van 1,46. Mocht de koers niet op 1,46 op lager noteren dan zal je order niet worden uitgevoerd. De maximale aankoopprijs is dus altijd 1,46.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *