Tip: Betaal geen transactiekosten meer!

Kun jij het je nog herinneren? Voor het jaar 2005 waren transactiekosten van 50 euro per aandelenorder helemaal niet vreemd. Mocht je je aandelen weer willen verkopen dan diende je vervolgens weer dezelfde 50 euro neer te tellen. Om wat stukjes Shell te kopen was  je in eerste instantie al snel 100 euro aan transactiekosten kwijt.

Tarievenoorlog

In 2005 ontketende de Postbank een tarievenoorlog om de gunst van de internetbelegger. Ongeacht de grootte van de order hoefde og maar €11,85 betaald te worden in plaats van enkele tientjes per transactie bij Binck of Alex. Dit was uniek in beleggersland. Vervolgens dook Binck er weer onderdoor met €11,50 per transactie.

Wat hebben er sindsdien toch veel positieve ontwikkelingen plaatsgevonden. Beleggen is veel makkelijker en goedkoper geworden. Toch valt het met regelmatig op, dat beleggers nog handelen bij traditionele grootbanken. Dit is menselijk, vaak blijven mensen ook hun hele leven bij dezelfde bank. Voor de één voelt de ABN Amro als vertrouwd en voor de ander de Rabobank. Vaak zitten zelfs hele generaties bij dezelfde bank.

Ditzelfde kan gelden voor een broker. Het voelt vertrouwd, je weet hoe het werkt. Logisch, maar niet altijd even slim. De prijzenoorlog die in 2005 werd ingezet woedt nog steeds. Zo groeide DeGiro.nl binnen de kortste keren en volledig terecht uit tot populairste en goedkoopste broker van Nederland.

Ook als je niet actief handelt is het een goed idee om je transactiekosten eens onder de loep te nemen. Deze lopen sneller op dan je denkt.  Stel je doet 2 jaar lang, 3 transacties per week bij de goedkope broker degiro.nl voor een gemiddeld tarief van 3 euro per transactie, ervan uitgaande dat je de aandelen ook ooit weer verkoopt. Dit kost je in 2 jaar tijd €1872,- aan transactiekosten (2 x 3 x 3 x 52 x 2).


 

Onze transactiekosten

In 2017 en 2018 maakten we in totaal €5000,- aan transactiekosten. Dit terwijl we gebruik maken van verschillende brokers en posities redelijk lang worden aangehouden. Stel we zouden dit bedrag 25 jaar lang beleggen en jaarlijks 10% rendement maken. Dan zou dit het volgende bedrag opleveren:

€54.173 euro

In een periode van 50 jaar zou dit bedrag zelfs aangroeien tot €586.954,-!

Een leuk appeltje voor de dorst. Nu zul je waarschijnlijk denken, transactiekosten dienen altijd betaald te worden. Het antwoord is nee, dit is niet meer nodig.

Sinds kort is een broker op de Nederlandse markt dat valt onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat je vermogen tot €100.000 gedekt is. Hier koop je voortaan je aandelen, turbo’s, etf’s en obligaties zonder transactiekosten. Geen kosten dus! Dit is je eerste winst..

Klik hier om een gratis rekening te openen

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.