Beleggen in de metaverse

Nieuwe hypes: Beleggen in de Metaverse en NFT’s

Afgelopen maand maakte Facebook bekend volledig in te zetten op de Metaverse en veranderde haar bedrijfsnaam in Meta, waarbij het bekend maakte dat het vol gaat inzetten op de ontwikkeling van de metaverse. Momenteel kennen we het internet voornamelijk als een verzameling online documenten, waarbij je van de ene naar de andere pagina klikt. Het is naïef om te denken dat dit in de toekomst zo zal blijven. Waarschijnlijk is er slechts sprake van een eerste “versie” van het internet waarvan we de ontwikkeling de afgelopen decennia van dichtbij hebben meegemaakt.

Wat is een metaverse?

Een metaverse kan worden gezien als een nieuwe evolutie van het internet. Een metaverse is een virtuele 3D-wereld, waarin je met je eigen avatar kunt rondlopen. Hoewel het nu nog lastig is voor te stellen, zullen we over pakweg 10 jaar al gauw enkele uren per dag doorbrengen in de metaverse, zoals we vandaag de dag urenlang internetten.

Hoe ziet een Metaverse eruit?

Na het opzetten van een VR-bril, wat in de toekomst waarschijnlijk zal transformeren naar iets gemakkelijkers en kleiners zoals een lens, zijn de mogelijkheden eindeloos. In onderstaande video zie je een aantal toepassingen.

Maar er is meer mogelijk. Er zal sprake zijn van virtueel vastgoed waarin kan worden geïnvesteerd, waarop vervolgens weer virtuele winkels kunnen worden gebouwd. In deze winkels kunnen kleren worden gepast die gedragen kunnen worden in de metaverse, maar ook kunnen worden thuisbezorgd. Dit kun je overigens alleen doen, maar je kunt natuurlijk ook besluiten om met vrienden af te spreken. En als je dan toch samen bent, is het helemaal geen gek idee om een concert van je favoriete artiest mee te pakken. Deze week werd aangekondigd dat Justin Bieber een concert zal houden in de Metaverse.

Wat zijn NFT’s?

De ontwikkeling van de metaverse gaat hand in hand met andere ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld steeds hoogwaardigere grafische chips en interessante toepassingen van de blockchaintechnologie waaronder NFT’s die ongetwijfeld here to stay zijn. Een NFT zorgt ervoor dat het unieke eigenaarschap van een digitaal goed kan worden bewezen, doordat het wordt vastgelegd op de blockchain.

Wat betekent NFT?

De afkorting NFT staat voor Non-Fungible Token. Vrij vertaald betekent dit Niet Omwisselbare Token. Wanneer iets “fungible” en dus omwisselbaar is, betekent dit dat het omgeruild kan worden terwijl het dezelfde waarde behoudt. Wanneer je bijvoorbeeld een euro aan iemand uitleent, dan hoef je niet perse dezelfde euro terug. Wanneer je een andere euro of twee muntjes van 50 cent terug krijgt, dan vind je dit waarschijnlijk prima.

Wat zijn voorbeelden van fungible assets?

Niet alleen euro’s zijn “fungible” er zijn er veel meer te bedenken. Denk bijvoorbeeld eens aan andere valuta zoals de dollar, maar ook aan edelmetalen zoals goud en zilver, casinochips of digitale cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum. Wanneer je twee klompjes goud van hetzelfde gewicht of de ene Bitcoin omruilt voor de andere, vertegenwoordigen ze nog steeds dezelfde totale waarde.

Wat is het verschil tussen fysieke en digitale fungible assets?

Fungible assets kunnen we vervolgens dus nog een keer opdelen tussen fysieke en digitale fungible assets. Fysieke assets zoals FIAT-geld of edelmetalen staan niet opgeslagen op de blockchain en zijn fysiek verkrijgbaar, we spreken daarom ook wel van off chain assets. Digitale fungible assets zoals Bitcoin en Ethereum zijn opgeslagen op een blockchain en enkel digitaal verkrijgbaar. Vandaar dat dit ook wel on chain assets worden genoemd.

Wat zijn nft's?

Wat zijn non-fungible assets?

Non fungible assets zijn van een andere soort, ze vertegenwoordigen net als fungible assets een bepaalde waarde, maar ze zijn uniek in hun soort. Denk bijvoorbeeld aan een koopwoning of een schilderij van Van Gogh. Je kunt het ene huis of schilderij niet een-op-een ruilen met een ander, omdat er altijd verschillen tussen zijn. Andere voorbeelden zijn digitale kunstwerken of een uniek en zeldzaam wapen in een digitale game. De non-fungible assets vertegenwoordigen door de verschillen allemaal een andere totale waarde.

Wat is het verschil tussen fysieke en digitale non-fungible assets?

Het verschil tussen fysieke en digitale non-fungible assets is de manier waarop deze worden bewaard. Fysieke non-fungible assets zoals een huis of schilderij worden over het algemeen niet op de blockchain bewaard. Het bewijs van eigenaarschap wordt vastgelegd via de notaris. Digitale non-fungible assets worden op de blockchain bewaard. Dit is een zeer interessante ontwikkeling, omdat dit het mogelijk maakt aan te tonen dat een digitaal kunstwerk daadwerkelijk door diegene gemaakt is. Een kopie is natuurlijk wel mogelijk, maar op de blockchain is de maker en eigenaar ervan vastgelegd.

Wat zijn toepassingen en voorbeelden van NFT’s?

Deze relatief nieuwe toepassing van blockchain biedt een groot scala aan mogelijkheden. Zo kan het eigenaarschap van elk digitaal object worden vastgelegd in de blockchain middels een NFT. We noemden al een digitaal kunstwerk als voorbeeld, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een video, een liedje of een veel gedeeld Facebookbericht. Ook in de metaverse heeft het toepassingen. De genoemde digitale eigendommen kunnen bijvoorbeeld op een virtuele marktplaats worden verhandeld, maar er is nog veel meer mogelijk.

Indien er sprake zal zijn van een massale adoptie van de metaverse is het niet gek om te bedenken dat status belangrijk wordt. Zo zal er in de toekomst bijvoorbeeld gepronkt door vrouwelijke avatars gepronkt kunnen worden met een dure handtas van Louis Vuitton of virtuele Nike-schoenen die onderdeel zijn van een limited edition. Dat je de metaverse gebruiker daadwerkelijk de “echte” limited Nike-schoenen aan heeft kan worden nagegaan, doordat het eigenaarschap als NFT is vastgelegd op de blockchain.

Veel potentie maar onvervalste hype

Aandelen, cryptovaluta en NFT’s die in een adem genoemd kunnen worden, hebben sinds de naamsverandering van Facebook naar Meta flinke koersstijgingen doorgemaakt. Sinds de naamsverandering is er sprake van een onvervalste hype onder beleggers wat leidt tot een flinke run op alles wat gerelateerd kan worden aan de metaverse.

Bij Pennwatch deden we de afgelopen weken onderzoek naar het kopen van een virtueel stuk grond in de al bestaande metaverse van Decentraland, een project dat draait op de Ethereum blockchain. Het goedkoopste stukje virtuele grond, dat kon worden aangeschaft gaat omgerekend over de toonbank voor 7000 dollar. In juni werd er een stuk land verkocht voor 900.000 dollar.

De marktkapitalisatie van Decentraland die kan worden uitgedrukt in door de prijs van de onderliggende cryptotoken MANA te vermenigvuldigen met het aantal uistaande tokens, steeg dit jaar van 164 miljoen, naar recent 7 miljard.  Toen we erachter kwamen, dat de Decentraland metaverse slechts maar 800/900 actieve gebruikers geeft aan dat er sprake is van een onververvalste bubble.

Wanneer er sprake is van een hype op de beurs is het als belegger vooral zaak om aan de zijlijn te blijven. Wanneer je denkt dat de koersen niet hoger kunnen, gaan ze vaak nog een stuk hoger. Het is belangrijk om te beseffen dat de grootschalige ontwikkeling en adoptie van de metaverse waarschijnlijk nog een dikke 10 tot 15 in beslag zal gaan nemen. Wanneer deze realiteitszin doordringt zal de lucht snel uit de ballon lopen en kunnen koersen hard naar beneden. Vaak blijkt dat dit goede momenten zijn om in te stappen.

Kansrijke metaverse en NFT penny stocks

Sinds de start hebben we een penny stock aandeel in de portefeuille dat inspeelt op deze nieuwe ontwikkelingen. Het bedrijf lanceerde in 2018 een eigen cryptomunt, biedt het NFT’s aan als verzamelobjecten en bouwt bovendien aan een eigen Metaverse. We roomden reeds 160% winst op het aandeel, maar het is nog steeds onderdeel van onze portefeuille. Benieuwd welk aandeel dit is?

Klik hier om lid te worden van Pennywatch Premium 

 

 

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email