NASDAQ delisting

Waarom dreigt er soms een delisting van een penny stock op de NASDAQ?

Veel Amerikaanse bedrijven hebben een beursnotering (listing)  aan de bekende NASDAQ beurs. Ook Europese en Canadese bedrijven kiezen vaak voor een (extra) beursnotering op deze beurs. Dit doen deze bedrijven om de handel in de aandelen toegankelijker te maken, wat de kans op een hogere beurskoers vergroot.

Soms kan het voorkomen dat een bedrijf een delisting boven het hoofd hangt. Dit betekent simpelweg dat de beursnotering van het bedrijf verwijdert dreigt te worden. Dit is een fenomeen wat vaak voorkomt bij penny stocks. In dit artikel leggen we uit waarom deze situatie zich voordoet en hoe een bedrijf een delisting kan voorkomen.

Wat zijn de voorwaarden voor een NASDAQ listing?

Om een beursnotering aan de NASDAQ te krijgen, dient een bedrijf aan veel verschillende voorwaarden voldoen. Zo dient het beursgenoteerde bedrijf een minimaal geplaatst aandelenkapitaal en minimum aantal aandeelhouders te hebben. Hieronder zie je de belangrijkste voorwaarden die nodig zijn voor een NASDAQ listing:

  • Inschrijfkosten van ongeveer $150.000-$300.000
  • Geplaatst aandelenkapitaal van minimaal 8 miljoen dollar
  • Minimaal 1,1 miljoen uitstaande aandelen
  • Een aandelenkoers van mimimaal $4,-

Deze voorwaarden zijn in het leven geroepen om de reputatie van de NASDAQ beurs te waarborgen. Door het opleggen van deze voorwaarden wordt voorkomen dat slechte of ongezonde bedrijven naar de beurs komen.

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een NASDAQ listing te behouden?

Na de Initial Public Offering, waarbij de NASDAQ listing wordt vergaard, dient er tevens aan voorwaarden voldaan te worden om de listing te behouden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de aandelen die handelen op de NASDAQ ook na de IPO zoveel mogelijk gewaarborgd. Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste voorwaarden om een NASDAQ listing te behouden:

  • Jaarlijkse listing fee $50.000-$160.000
  • Minimaal 750.000 uitstaande aandelen
  • Geplaatst aandelenkapitaal van mimimaal 1,1 miljoen
  • Een aandelenkoers van mimimaal $1,-

Wanneer raakt een aandeel de NASDAQ listing kwijt?

Ondanks de voordelen van een NASDAQ notering kan het zijn dat een aandeel de beursnotering aan de NASDAQ dreigt kwijt te raken of zelfs helemaal kwijt raakt. Een bedrijf verliest een NASDAQ listing wanneer er niet voldaan wordt aan eerdergenoemde bovenstaande voorwaarden.

Bij penny stocks dreigt vaak een delisting, omdat de beurskoers geruime tijd onder 1 dollar handelt. Gelukkig verdwijnt de beursnotering niet plots als een aandeel kortstondig op bijvoorbeeld 99 cent of lager handelt. Het bedrijf ontvangt dan eerst een officiële brief waarin het 180 dagen krijgt om een hogere beurskoers te bewerkstelligen. De beurskoers dient binnen deze 180 dagen 10 aaneensluitende beursdagen boven de 1 dollar te noteren om de listing te behouden. Hierna begint dit proces weer opnieuw.

Deze minimale beurskoers kan op verschillende manieren worden bewerkstelligd. De favoriete manier is vanzelfsprekend door het laten zien van goede cijfers,waarop de beurskoers opveert. Een andere manier is het uitbrengen van bijvoorbeeld een persbericht waarin goed nieuws wordt gedeeld.

Hoe kan een NASDAQ listing behouden worden door een reverse stock split?

In veel gevallen is er een aanwijsbare reden voor de lage beurskoers van een aandeel. De termijn van 180 dagen blijkt dan tekort om het sentiment te keren. In dit geval gaat het bedrijf vaak over op een reverse stock split. Een reverse stock split betekent dat er meerdere aandelen worden ingeruild voor 1 nieuw aandeel.

Voorbeeld:
Stel aandeel X handelt al 140 dagen rond de koers van 0,20 dollar en de officiële brief is reeds ontvangen. Het bedrijf kan dan besluiten tot een reverse stock split 10:1 over te gaan. Aandeelhouders krijgen in dit voorbeeld 1 nieuw aandeel X terug voor 10 oude aandelen X. De beurskoers zal stijgen naar 2 dollar.

In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een 10:1 reverse stock split. Dit kan afhankelijk van de beurskoers en het aantal uitstaande aandelen ook in andere verhoudingen plaatsvinden. In de praktijk zal je zien, dat aandelen na een reverse stock split vaak weer dalen. Houd er overigens rekening mee dat aan de overige eisen nog steeds voldaan dien te worden!

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!