Wat is de MACD indicator
In dit artikel zal worden uitgelegd hoe de MACD indicator werkt. Deze indicator is een veel gebruikt beleggingsinstrument door beleggers. Allereerst leggen we je uit wat de letters MACD betekenen. De afkorting staat voor: Moving Average Convergence Divergence. Oftewel, voortschrijdend gemiddelde convergentie divergentie.
De MACD indicator wordt ingezet door beleggers en handelaren die gebruik maken van technische analyse. Met behulp van deze handige indicator kan een trend en de sterkte hiervan beter ingeschat worden.
Uitleg MACD indicator
Wanneer we naar de MACD indicator kijken, zien we dat hierin twee lijnen lopen. Ook dienen we rekening te houden met een derde lijn. Namelijk, de 0-lijn. In dit artikel gaan we uit van de standaardinstellingen van deze indicator. Dit zijn de instellingen die het meest worden gebruikt door beleggers of traders.
1. De eerst lijn die we zien is de signaallijn. Deze wordt berekend als het exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de laatste 9 dagen. Op het verschil tussen de EMA (Exponential moving average) en de MA (Moving average) gaan we niet verder in tijdens deze uitleg.
2. De tweede lijn betreft de MACD-lijn. Deze is rood gekleurd. Deze lijn wordt berekend door het exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de laatste 26 dagen af te trekken van het exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de laatste 12 dagen.
3. De derde lijn betreft de 0-lijn. Deze lijn zal belangrijk blijken om te bepalen of er sprake is van een positieve of een negatieve trend. Hier gaan we straks verder op in.
4. Verder zien we dat er groene en rode candles zichtbaar zijn in de MACD indicator. Deze candles geven het verschil weer tussen de MACD-lijn en de signaallijn.
Als we alle lijnen combineren is er sprake van de MACD indicator. Er worden signalen afgegeven door de richting van de lijnen, maar ook wanneer beide lijnen elkaar kruisen.
Verder zien we dat er groene en rode candles zichtbaar zijn. Deze candles zullen ook een handig hulpmiddel blijken.
Signalen
De MACD indicator geeft verschillende signalen af. Een oplopende MACD-lijn betekent simpel gezegd dat er sprake is van opgaande trend. Wanneer er sprake is van een neergaande lijn, betekent dit een neerwaartse trend.
Als we hier wat dieper op ingaan, dan is bovenstaande uitleg niet helemaal juist. Na een aanhoudende periode van daling, kan het zijn dat de MACD-lijn fors onder de eerder besproken 0-lijn noteert. Als de MACD-lijn maar ver genoeg is weggezakt is er ruimte voor een opwaartse beweging onder de 0-lijn. In dit geval is er sprake van een correctie binnen een neerwaartse trend. Dit wil zeggen dat er dus enkel sprake is van een kortstondige opwaartse trend binnen een langdurige neerwaartse trend, zoals hieronder weergegeven.
Ook het tegenovergestelde kan het geval zijn. Als er sprake is van een aanhoudende periode van koersstijging zal de MACD-lijn vaak ver boven de 0-lijn noteren. Wanneer er sprake is van een neergaande lijn, boven deze 0-lijn vindt er slechts een correctie plaats binnen een langdurige opwaartse trend.
Crossover
Wanneer de MACD-lijn en de signaallijn elkaar kruisen worden er tevens signalen afgegeven. Als de MACD-lijn (blauw) de signaallijn (rood) opwaarts kruist, dan is er sprake van een koopsignaal. Andersom, dus als de MACD-lijn de signaallijn neerwaarts kruist is er logischerwijs sprake van een verkoopsignaal.
Veel beleggers, hedgefunds en financiële instellingen gebruiken zo’n signaal om een product te kopen of te verkopen. Wel gebeurt dit vaak in combinatie met andere koop- of verkoopsignalen. Bijvoorbeeld aan de hand van de Relative Strength Index.
Dit signaal kan dus gebruikt worden om het momentum van een opwaartse of neerwaartse trend te bepalen, maar tevens om te bepalen in welke richting de koers de komende periode zal bewegen.
Het kruisen van de lijnen, in het Engels crossover genoemd, is soms lastig te zien. Een handig hulpmiddel hiervoor zijn de candlesticks. Wanneer er een groene candle verschijnt is er sprake van een positieve crossover van de MACD-lijn. Wanneer er een rode candle verschijnt noteert de MACD-lijn onder de signaallijn.
Convergentie en divergentie
De MACD indicator kan tevens gebruikt worden om een trendommekeer te bepalen. De klassieke opwaartse trend in een grafiek kenmerkt zich met een koersontwikkeling van hogere toppen en hogere bodems.
Indien de MACD indicator zich kenmerkt met hetzelfde patroon, dus hogere toppen en hogere bodems, dan is er sprake van convergentie. Er kan in dit geval aangenomen worden dat de opwaartse trend vervolgt wordt.
Divergentie
De koersontwikkeling en MACD indicator kunnen echter ook tegenovergestelde signalen geven. Terwijl de koers nog hogere toppen en bodems neerzet, geeft de MACD indicator lagere toppen en bodems weer. Hier is sprake van negatieve divergentie. Dit is een signaal voor handelaren dat er een trendommekeer op komst is. De kans is dan ook aanwezig dat de koersontwikkeling het patroon van de MACD indicator op termijn zal volgen.
In het geval van positieve divergentie zet de MACD indicator hogere bodems en toppen neer terwijl de koersontwikkeling het tegenovergestelde patroon laat zien. Dit is een signaal dat de koersontwikkeling op korte termijn zal draaien.
Leer je kennis toepassen
Nu je weet hoe de MACD indicator werkt, is het tijd om deze in de praktijk toe te passen. Onze partner Beursvermogen biedt een masterclass aan waarin je in een avond nog een aantal handige indicatoren en patronen leert kennen.
De cursus is op ieder moment vanaf huis te volgen. Hierna zal je in staat zijn te beleggen volgens een bewezen winstgevende strategie.