Dividend-aandelen

Wat is de S&P 500 Dividend Aristocrats index?

Vorige maand werd één van de aandelen in onze portefeuille opgenomen in de S&P Dividend Artistocrats Index. Goed nieuws, want het aandeel steeg vervolgens direct met 13%, de teller staat hiermee in totaal op 23%! Wat houdt deze index nou eigenlijk in? 

Wat is de S&P 500 Dividend Aristocrats index?

We kennen natuurlijk allemaal de S&P 500. Dit is de aandelenindex waarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven in zijn opgenomen. De grootte wordt bepaald aan de hand van marktkapitalisatie. Deze valt simpelweg te berekenen door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers.

Nu we weten wat de S&P 500 is, valt de S&P 500 Dividend Aristocrats Index beter te begrijpen. Dit is namelijk ook een index, maar hierin kunnen alleen fondsen worden opgenomen die al een plekje in de S&P 500 hebben veroverd. Om vervolgens in aanmerking te komen zijn de regels eigenlijk heel eenvoudig:

1. Het moet een notering hebben in de S&P 500 index.
2. Het dividend moet minimaal 25 jaar opeenvolgend verhoogd zijn!


De regels zijn streng, wanneer een bedrijf vertikt het dividend één jaar te verhogen dan wordt het v
erwijderd uit de index. Alleen echte Aristocraten (Oud-Grieks voor: regerende rijke aanzienlijken), verdienen dus een plek in deze index.

Passieve beleggers

Het voordeel van de opname in deze index, is dat deze index net als de S&P 500 veel passieve beleggers aantrekt. Deze zogenaamde indexbeleggers doen geen onderzoek, maar leggen periodiek (bijvoorbeeld elke maand of week) passief een bedrag in zonder na te denken. De achterliggende gedachte van deze beleggers is dat beurzen op de lange termijn altijd omhoog gaan. Deze manier van beleggen is erg in opkomst onder particulieren, maar ook grote pensioenfondsen doen er aan mee.

Concreet betekent dit dat er dagelijks heel veel geld naar deze indexfondsen stroomt. Hiermee worden de aandelen als het ware “blind” gekocht. De opname in de Aristocrats Dividend Index, zorgt dus automatisch voor extra kopers van de aandelen die in de index noteren. Kortom, de koers van ons aandeel wordt naast dat we het bedrijf nog steeds zwaar ondergewaardeerd achten, nog eens extra gestuwd door passieve beleggers die niet bij de eerste de beste correctie verkopen. Ze beleggen immers voor de lange termijn.

Het rendement op dit aandeel staat na de 13% stijging inmiddels in totaal op 23% en we verwachten dat er nog veel meer in het vat zit. Ondertussen kunnen we er vrijwel zeker van zijn dat we ook nog eens een leuk dividend opstrijken. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat ze hun plekje in de index direct weer vergooien.

Wil je weten over welk aandeel dit gaat, en toegang tot onze portefeuilles, watchlist en meer? Wordt dan premium lid door hier te klikken. 

 

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *