Wat is een AFS-investering?

Wat is een AFS-investering?

Als belegger in penny stocks kom je bij de fundamentele analyse van een bedrijf vaak ingewikkelde termen tegen. De kans is dan aanwezig dat je wel eens tegen de term AFS-investering bent aangelopen. AFS-investering staat voor available-for-sale investering. Dit is een investering die wordt gedaan met de intentie om deze vrij snel weer door te verkopen.

De naam AFS-investering komt eigenlijk enkel voort uit accountingsprincipes. Deze verplichten het namelijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten investeringen.  Indien er sprake is van een AFS-investering, dan is de intentie om deze weer door te verkopen voordat deze de volwassenheidsfase bereikt. Vaak zijn dit startup bedrijven die nog geen winst maken, maar wel hard groeien. Nog in deze groeifase wordt het bedrijf verkocht, vaak weer doorverkocht.

AFS-investeringen staan tegen de fair value op de balans

Vaak staan er meerdere AFS-investeringen op de balans van een bedrijf, dat vaak een holding is. Er wordt meestal een brede spreiding aangehouden, omdat het risico van deze categorie investeringen vaak groot is. Als belegger kun je er vanuitgaan dat AFS-investeringen tegen de fair value op de balans staan. Dit geeft enige houvast aan beleggers om te bepalen of een aandeel onder- of overgewaardeerd is.

De waarden kunnen per periode echter wel sterk schommelen, niet iedere startup is namelijk succesvol. Ook andere factoren kunnen leiden tot teruglopende waarderingen. Afgelopen jaar daalden waarderingen van sommige bedrijven in de beginfase met soms wel 80-90% door hard oplopende rentes. Het is daarom verstandig om je niet blind te staren op de fair value zoals gerapporteerd.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Andere artikelen in deze categorie:

Op zoek naar de volgende Tesla of Apple?

Ontvang iedere week een overzicht van kansrijke small cap aandelen