Wanneer je belegt in penny stocks of andere aandelen, zul je regelmatig het begrip lock-up periode tegenkomen. Het afspreken van een lock-up periode is gebruikelijk na een beursgang, maar kan ook voorkomen in andere gevallen. Bijvoorbeeld wanneer er na een overname van een ander bedrijf (deels) wordt betaald in aandelen.
Wat is een lock-up periode?
Een lock-up periode is een bepaalde periode waarin het voor investeerders in een beursgenoteerde onderneming verboden is om aandelen te verkopen. De lengte van een lock-up periode kan verschillen. De meeste lock-up periodes variëren qua duur tussen de 4 en 12 maanden. Meestal wordt bij het afspreken van de duur rekening gehouden met de liquiditeit van het aandeel. Voor een aandeel dat erg liquide zal al snel een kortere lock-up periode worden afgesproken en vice versa.
Waarom worden er lock-up periodes afgesproken?
Lock-up periodes worden afgesproken om de stabiliteit van de beurskoers na een belangrijke gebeurtenis te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan kan een beursgang (IPO) zijn. Het afspreken van een lock-up periode biedt bescherming voor beleggers tegen bezitters van grote aandelenpakketten. Deze aandelenpakketten zijn vaak verkregen door in een vroeg stadium te investeren in het bedrijf.
Door het afspreken van een lock-up periode kan worden voorkomen dat insiders deze pakketten direct na de beursgang dumpen. Dit zou namelijk kunnen leiden tot een fors hoger aanbod op de markt, dat niet door de vraagzijde kan worden opgevangen. Het gevolg hiervan zou een aanzienlijke daling van de beurskoers kunnen zijn. Door het afspreken van een lock-up periode wordt de markt als het ware de tijd gegund om de werkelijke waarde van aandelen te ontdekken. Lock-up periodes zijn dus vooral bedoeld om beleggers te beschermen tegen scherpe koersdalingen.
Een scenario waarbij een groep insiders een bedrijf met een hoge overwaardering naar de beurs brengt, de aandelenpakketten dumpt en er vervolgens met de winst vandoor gaat wordt hierdoor voorkomen. Het is verplicht om het bestaan van een lock-up periode naar beleggers te communiceren. Dit zorgt ervoor dat beleggers rekening kunnen houden met de afloop en een eventuele koersdaling als gevolg hiervan. Na het verstrijken van de periode, mogen de insiders de aandelen namelijk verkopen. In deze periode kan koersdruk ontstaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als belegger is daarom verstandig om het al dan niet aanwezig zijn van een lock-up periode mee te nemen in je aandelenanalyse.