beleggen-met-een-turbo

Wat is een turbo en hoe bereken je de waarde?

Wat is een turbo? 

Turbo’s zijn financiële producten waarmee een belegger met een hefboom kan beleggen in onderliggende waarden. Dit kunnen aandelen zijn, maar bijvoorbeeld ook een index, grondstoffen of valuta. Doordat een gedeelte van de onderliggende waarde door de bank wordt gefinancierd, betaald de belegger een rente.

Looptijd en kosten turbo 

De looptijd van een turbo is in principe onbeperkt. Elke turbo heeft een vooraf ingesteld stoplossniveau. Als deze wordt bereikt dan is de turbo ‘knockout’ en wordt deze automatisch gesloten. De belegger kan nooit meer dan de volledige inleg verliezen. Doordat een gedeelte van de onderliggende waarde door de bank wordt gefinancierd, betaald de belegger wel een rente.

Hoe bereken je de waarde van een turbo? 

De koers van een turbo kun je op de volgende manier berekenen:

Koers turbo = (beurskoers – financieringsniveau) / ratio.

De beurskoers  is hierbij de koers van het aandeel.
Het financieringsniveau (FN) staat aangegeven in de naam van de turbo . De ratio (R) staat tevens aangegeven. Deze dien je niet te verwarren met de hefboom.

Bij een turbo short keer je het financieringsniveau en de beurskoers om. Als voorbeeld nemen we een Aandeel X turbo short met een financieringsniveau van 113 en een ratio van 20. De beurskoers is nu €78,-

De waarde van de turbo kan  nu als volgt berekend worden: (113-78)/20

De koers van de turbo is dus: €1,75.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen:

Andere artikelen in deze categorie:

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!